Exklusivt innehåll:

Skyttens ord i förhör: Fick betalt av anhörig

Kvinnan, som var i 30-årsåldern och skriven i Götaland,...

Svenska jättetalangen stoppas – får inte tävla

Längdskidåkarnas tävlingssäsong går in i sin tredje helg med...

JUST NU: Kristerssons statssekreterare anmäld

Anmälan gäller ett trädäck som Johan Jakobsson byggde vid sitt och hustruns sommarhus på en ö utanför Sandhamn i Stockholms skärgård 2019. 

Det nya trädäcket ersatte ett som funnits på samma plats tidigare, men med skillnaden att det nya var större, något Värmdö kommun reagerade på.

Dagens Nyheter har tagit del av tillsynsärendet. De skriver att kommunen bedrivit ärendet i över ett år, och att de granskat förändringar på tomten genom flygfoton.

Bland annat upptäcktes att längden på ett trädäck mer än fördubblats i längd, från 8 till 18 meter. Därutöver har det breddats med 1,5 meter ut mot vattnet.

Förra veckan gjordes ett oanmält besök av två inspektörer, skriver DN vidare.

– I och med att han inte har strandskyddsdispens så är trädäcket olovligt, säger Lena Håkansson, miljöinspektör på Värmdö kommun till DN.

Egna orden om anmälan

Men statssekreteraren kommer få dispens för bygget, säger Håkansson. Beslut fattas nästa vecka. Efter det har Länsstyrelsen tre veckor på sig att granska kommunens beslut. 

Johan Jakobsson skriver själv på Facebook om anmälan:

”För över ett år sedan, i oktober 2022, ställde kommunen en fråga med anledning av att det nya trädäcket var större än det gamla”, skriver Johan Jakobsson på Facebook. 

Kommunen har som en följd upprättat en polisanmälan. 

”Jag fick också veta att kommunen, i enlighet med rutin, skickar in en polisanmälan. Det är kommunen skyldig att göra enligt lag. Jag respekterar givetvis att kommunen följer sin rutin. Det återstår att se vart denna anmälan leder, med tanke på att kommunen har bestämt sig för att godkänna ansökan.”

Tidigare statssekreteraren anmäld för tjuvfiske

Johan Jakobsson är statssekretare åt statsminister Ulf Kristersson sedan januari i år.

Förra året kom det fram att Ulf Kristerssons dåvarande statssekreterare PM Nilsson anmälts för tjuvfiske av ål i Karlskrona skärgård. Han fick betala över 38 000 kronor i dagsböter efter att ha erkänt brottet. 

PM Nilsson avgick från posten efter att fallet uppmärksammats.

Expressen söker Johan Jakobsson och Ulf Kristersson.

Facebookinlägget i sin helhet

Idag har jag fått besked om att vi beviljas strandskyddsdispens för bryggan och ett trädäck invid bastun på landet. Skönt med ett positivt besked, men det har varit ett långt och krångligt ärende.

2019 byggde vi en ersättning av ett trädäck som fanns där sedan tidigare, men som hade förstörts när vi byggde vårt sommarhus. För över ett år sedan, i oktober 2022, ställde kommunen en fråga med anledning av att det nya trädäcket var större än det gamla.

Jag påpekade då att kommunen redan 2004 slagit fast att ”Platsen för den sökta åtgärden [bastun] är ianspråktagen som tomtplats och allemansrätten därmed utsläckt”, vilket gjorde att jag utgick från att man då fick bygga ett trädäck av valfri storlek. Jag framhöll också att det nya trädäcket var byggt på samma plats som det gamla och med motsvarade konstruktion (med trätrall på land).

Tidigare i år påpekade kommunen att dess besked från 2004 inte längre gäller. Därför skickade jag in en ansökan om tillstånd. Idag fick jag veta att tillstånd beviljas, vilket naturligtvis känns bra.

Jag fick också veta att kommunen, i enlighet med rutin, skickar in en polisanmälan. Det är kommunen skyldig att göra enligt lag. Jag respekterar givetvis att kommunen följer sin rutin. Det återstår att se vart denna anmälan leder, med tanke på att kommunen har bestämt sig för att godkänna ansökan.

Senast

Skyttens ord i förhör: Fick betalt av anhörig

Kvinnan, som var i 30-årsåldern och skriven i Götaland,...

Svenska jättetalangen stoppas – får inte tävla

Längdskidåkarnas tävlingssäsong går in i sin tredje helg med...

Muslimsk begravningsplats vandaliserad i natt

En muslimsk begravningsplats på Kvibergs kyrkogård i Göteborg har...

Missa inte

Skyttens ord i förhör: Fick betalt av anhörig

Kvinnan, som var i 30-årsåldern och skriven i Götaland,...

Svenska jättetalangen stoppas – får inte tävla

Längdskidåkarnas tävlingssäsong går in i sin tredje helg med...

Muslimsk begravningsplats vandaliserad i natt

En muslimsk begravningsplats på Kvibergs kyrkogård i Göteborg har...

Klubbarna degraderas

2018 spelade Dalkurd i herrallsvenskan men nästa säsong måste de spela i division 2. Klubben, numera stationerad i Uppsala istället för Borlänge, har inte...

Detta är mycket han inte minns, den här pappan

Det är sjätte dagen i Lunds tingsrätt. Pappan hörs för första gången. Också rent bokstavligt – för det är första gången som han ger...

Så bra är nya filmen: Befriande att Elvis bara är en biroll i ”Priscilla”

"PRISCILLA"Biografiskt dramaUSA. Av Sofia Coppola. Med Cailee Spaeny, Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk. Längd: 1:53. Från: 7 år. Premiär på bio 1/12.Visa merLinjen...

Ny rapport visar tusentals franska minderåriga offer för sexuella övergrepp

Den nystartade Task Force för övergrepp i hemmet...

Osborn, 69, polisanmälde fiberbolaget: ”Utpressad”

PremieFiberbolaget Open infra backar efter Expressens artikel om över 100 anmälningar till Konsumentverket.– Masskritiken är befogad, kunderna har rätt, uppger kommunikationschefen.Samtidigt är många kunder...

Stina slår nu tillbaka: ”Är jättetrött på det”

Stina Nilsson har gjort sitt fjärde år som skidskytt efter sitt byte från längdskidåkning. Björn Ferry, en expert inom skidskytte, har uttryckt sin förvåning...