Exklusivt innehåll:

Findus återkallar färdigrätt

Publicerad 11 dec 2023 kl 17.02Findus återkallar ett parti...

Ny dokumentär riktar fler sexanklagelser mot skådespelaren Gérard Depardieu

I april kunde sajten Mediapart dela med sig av...

Källan: Skatteparadisen möjliggör Putins krig i Ukraina

Det är i en exklusiv intervju med de två journalisterna Bastian Obermayer och Fredrik Obermaier, de journalister som först tog del av de läckta dokumenten, som källan bakom de så kallade Panamadokumenten väljer att uttala sig för första gången.

Om valet att läcka dokumenten säger källan: 

– Att ta beslutet att sammanställa de data som var tillgängliga för mig på Mossack Fonseca tog dagar och kändes som att titta ner i pipan på en laddad pistol, men till slut var jag tvungen att göra det. 

Putins hot mot USA

Det var 2016 som läckan med 11,5 miljoner dokument avslöjade skatteparadisens anonyma brevlådeföretag – skalbolag som möjliggör penningtvätt och skatteflykt för auktoritära regimer, korrupta politiker och drogkarteller. Dokumenten namngav flera toppolitiker, sportprofiler och kriminella.

Flera anhöriga och nära vänner till Rysslands president Vladimir Putin förekom i Panamadokumenten.

Källan är besviken på myndigheter och regeringar som inte agerar tillräckligt – och kräver bland annat i intervjun att företagsregister i skatteparadisen ska offentliggöras. Men det är just Ryssland och Vladimir Putin som gör att ”John Doe” till slut tar bladet från munnen. 

– Putin är ett större hot mot USA än vad Hitler någonsin var, och skalbolag är hans bästa vän. Det är skalbolag som finansierar den ryska militären som dödar oskyldiga civila i Ukraina, när Putins missiler riktas mot köpcentrum, säger källan till Der Spiegel.

”Uppenbarligen har det inte fungerat”

Västvärlden har tappat den kontroll som de trodde sig ha över Ryssland och måste agera, menar källan.

– Jag tror att västvärlden länge såg Vladimir Putin som en olägenhet, men en olägenhet de kunde kontrollera med ekonomiska incitament. Uppenbarligen har det inte fungerat. Det skulle kräva en verkligt extraordinär insats, ett slags modernt Manhattan-projekt.

I slutändan handlar om den politiska viljan, menar Panama-källan. 

– Och hittills har jag inte sett mycket bevis på den.

”Rysslands regering vill se mig död”

Panamadokumenten har dock använts för att skapa påtryckningar mot den ryska presidenten sedan kriget i Ukraina startade.

I slutet av februari fick en av Putins närmaste vänner, Sergej Roldugin, sanktioner riktade mot sig. Enligt Der Speigel beror det till största del på det att det i Panamadokumenten framgick att Roldugin verkar ha agerat ombud för den ryske presidenten – då han på papperet äger flera miljarder som i själva verket är Putins.

Källan menar att den typen av aktioner är viktiga och ”blev glad över beskedet”. Men det väcker också oro över att Ryssland ska försöka hämnas.

– Det är en risk som jag lever med, med tanke på att den ryska regeringen har uttryckt att den vill se mig död.

Det är också en av anledningarna till att ”John Doe” har valt att läcka dokumenten anonymt.

– Panamadokumenten involverar så många olika transnationella kriminella organisationer, några av dem med kopplingar till regeringar, att det är svårt att föreställa sig hur det någonsin skulle kunna vara säkert att gå ut med min identitet.

DET HÄR ÄR PANAMA-DOKUMENTEN

* 11,5 miljoner interna dokument har läckt från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca. Dokumenten har granskats av hundratals journalister över hela världen, däribland av SVT och Uppdrag granskning i Sverige.

* Tyska Süddeutsche Zeitung tog först del av läckan, som de sedan delat med sig av via journalistorganisationen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

* Banker har ofta skött kontakten åt kunder med advokatbyrån Mossack Fonseca. Svenska Nordea är inblandat från Sveriges sida.

* De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas de facto affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.

* Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.


Källa: SVT:s Uppdrag granskning

Stel stämning efter Erdogans  powerplay mot Putin

Senast

Findus återkallar färdigrätt

Publicerad 11 dec 2023 kl 17.02Findus återkallar ett parti...

Ny dokumentär riktar fler sexanklagelser mot skådespelaren Gérard Depardieu

I april kunde sajten Mediapart dela med sig av...

Kritiken mot domen: ”Hur orkar man det?”

Hockeysäsongen är i full gång och enligt Expressens hockeypanel...

Missa inte

Findus återkallar färdigrätt

Publicerad 11 dec 2023 kl 17.02Findus återkallar ett parti...

Ny dokumentär riktar fler sexanklagelser mot skådespelaren Gérard Depardieu

I april kunde sajten Mediapart dela med sig av...

Kritiken mot domen: ”Hur orkar man det?”

Hockeysäsongen är i full gång och enligt Expressens hockeypanel...

JUST NU: Flera personer döda efter hissolycka

Vid 09.43 på måndagsmorgonen kom larmet om en arbetsplatsolycka...

Wibergs trauma under förlossningen: ”Skam”

Pernilla Wiberg drabbades av förlossningsdepression efter att hon fick sonen Axel, som föddes med akut kejsarsnitt.– Det är viktigt att prata om, säger hon...

Ångest över ”förbud” för de flesta brittiska medborgare att gifta sig med utländska medborgare

"Regeringen är villig att offra rättigheterna för brittiska...

Fem raka – doldisen är landets hetaste kusk

I lördags visade en kusk upp stor dominans på Åby genom att ta fyra V75-segrar, varav två var med egentränade hästar. Danao Degli Dei...

Häktas för mordet på Milo, 13

Det var i september som larmet inkom från en privatperson i Haninge, söder om Stockholm. Personen hade hittat en död kropp i ett skogsparti...

Golden Globe-nominering till Skarsgård

Alexander Skarsgård kan få sin andra Golden Globe. Hollywoodsvensken fick priset för bästa biroll redan för sex år sedan för miniserien ”Big little lies”....

Extremhögern är redan en del av den europeiska mainstreamen

De åsikter som uttrycks i denna artikel är...