Kaptenen för tankfartyget Eagle S, som för närvarande är föremål för ett reseförbud utfärdat av Helsingfors tingsrätt i början av januari, har begärt att förbudet ska upphävas. Tingsrätten behandlade ansökan under fredagen och beslutade att avslå begäran. Reseförbudet kvarstår därmed för kaptenen och åtta andra besättningsmedlemmar, enligt Hufvudstadsbladet. Den centrala kriminalpolisen misstänker fortfarande grovt sabotage och grov störning av post- och telekommunikationstjänster i samband med händelsen.
Bakgrunden till reseförbudet och misstankarna är en incident som involverar tankfartyget Eagle S. Fartyget befann sig i området kring undervattenskablar som förbinder Finland med omvärlden, och det uppstod misstankar om att fartyget avsiktligt eller oavsiktligt orsakat skador på dessa kablar. Skador på undervattenskablar kan få allvarliga konsekvenser för kommunikation och dataöverföring, vilket är anledningen till att polisen utreder händelsen noggrant.
I början av veckan publicerades uppgifter, bland annat i HBL, om att den centrala kriminalpolisen ännu inte hittat bevis för att Eagle S avsiktligt saboterat kablarna. Denna information gav upphov till spekulationer om att misstankarna mot besättningen skulle kunna komma att avskrivas. Polisen har dock betonat att den preliminära utredningen fortfarande pågår och att det kan ta flera månader innan den är avslutad. Det är därför för tidigt att dra några slutsatser om besättningens eventuella skuld.
Reseförbudet är en åtgärd som syftar till att säkerställa att de misstänkta personerna finns tillgängliga för utredningen. Genom att begränsa deras rörelsefrihet kan polisen garantera att de kan förhöras och att de inte undandrar sig rättsprocessen. Det faktum att tingsrätten valt att upprätthålla reseförbudet tyder på att domstolen anser att det finns tillräckliga skäl att misstänka besättningen för inblandning i händelsen.
Den centrala kriminalpolisens utredning fokuserar på att fastställa exakt vad som hände i samband med incidenten. Man undersöker bland annat fartygets loggböcker, kommunikation mellan besättningen och andra fartyg samt eventuella vittnesuppgifter. Det är också viktigt att kartlägga kablarnas exakta position och skadornas omfattning för att kunna bedöma huruvida det rör sig om avsiktlig sabotage eller en olyckshändelse.
I avvaktan på utredningens resultat är det viktigt att undvika spekulationer och att låta rättsprocessen ha sin gång. Både besättningen på Eagle S och allmänheten har rätt till en rättvis och opartisk utredning. Det är först när alla fakta har presenterats och analyserats som det är möjligt att dra några definitiva slutsatser om händelseförloppet och eventuella ansvar. Under tiden kvarstår reseförbudet för kaptenen och de åtta andra besättningsmedlemmarna, och den centrala kriminalpolisen fortsätter sitt arbete med att utreda händelsen.