En kraftig explosion skakade industriområdet i Brandbergen, Haninge kommun, söder om Stockholm strax efter midnatt. Smällen, som hördes vida omkring, väckte omedelbart oro och rädsla bland de boende i området. Räddningstjänst, polis och ambulans larmades snabbt till platsen. Initialt var omfattningen av explosionen oklar, men det stod snart klart att en byggnad hade drabbats hårt. Polisens presstalesperson Ola Österling bekräftade att personer hade befunnit sig i lokalerna vid tidpunkten för explosionen och att polisen hade haft kontakt med dessa. Utredningen om orsaken till explosionen inleddes omedelbart.

Räddningstjänsten arbetade intensivt med att släcka branden som uppstod efter explosionen. Röken från branden spred sig över området och boende uppmanades att hålla fönster och dörrar stängda. Området spärrades av för att säkerställa allmänhetens säkerhet och ge utrymme för räddningsarbetet. Polisen inledde en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. Det initiala arbetet fokuserade på att säkra bevis och samla vittnesmål från personer som befunnit sig i närheten. Tekniker kallades till platsen för att undersöka den skadade byggnaden och försöka fastställa orsaken till explosionen.

Polisen arbetade brett med utredningen och undersökte flera möjliga orsaker till explosionen. En teori var att det rörde sig om en olyckshändelse, eventuellt kopplad till någon form av gasläcka. Man undersökte också möjligheten att explosionen var avsiktligt orsakad. Polisen uppmanade allmänheten att höra av sig med tips och iakttagelser som kunde vara relevanta för utredningen. Det var i det här skedet för tidigt att dra några definitiva slutsatser om vad som orsakat explosionen.

Under de följande dagarna fortsatte det intensiva arbetet med att utreda explosionen. Tekniker genomförde noggranna undersökningar av den skadade byggnaden och samlade in bevismaterial. Polisen höll förhör med vittnen och personer som befann sig i lokalerna vid tidpunkten för explosionen. Man analyserade också övervakningsfilmer från området för att få en bättre bild av händelseförloppet. Utredningen var komplex och tidskrävande, och det skulle ta tid innan man kunde presentera några säkra slutsatser.

Medan utredningen fortskred arbetade räddningstjänsten med att sanera området och säkra den skadade byggnaden. Flera företag i industriområdet drabbades av störningar i verksamheten på grund av avspärrningarna och skadorna på infrastrukturen. Kommunen erbjöd stöd och hjälp till de drabbade företagen. Boende i området uttryckte oro och chock över händelsen. Många vittnade om den kraftiga smällen och den oro de kände när de såg röken stiga från industriområdet.

Explosionen i Brandbergen blev en påminnelse om de risker som finns i industriområden och vikten av att ha effektiva säkerhetsrutiner. Händelsen satte också fokus på vikten av att ha en väl fungerande krisberedskap och ett gott samarbete mellan räddningstjänst, polis och kommun i händelse av allvarliga incidenter. Utredningen av explosionen fortgår och förhoppningen är att den ska ge svar på vad som orsakade den och vilka åtgärder som kan vidtas för att förhindra liknande händelser i framtiden. Polisen fortsätter att uppmana allmänheten att höra av sig med information som kan vara relevant för utredningen. Man betonar vikten av att alla bidrar med det de kan för att bringa klarhet i vad som hänt och förhindra att något liknande inträffar igen.

Dela.