Rysslands ekonomi under press: Sanktioner, inflation och arbetskraftsbrist

Rysslands ekonomi befinner sig i en alltmer prekär situation, pressad av västvärldens sanktioner, en skenande inflation och en akut arbetskraftsbrist. Trots Kremls försök att bagatellisera sanktionernas effekter, målar den ekonomiska verkligheten en dyster bild. Inflationen galopperar, arbetsmarknaden blöder och investeringar skjuts på is. Även inom den ryska makteliten höjs nu kritiska röster, vilket vittnar om problemens allvar.

Inflationsutvecklingen är särskilt oroväckande. Officiella siffror visar en inflationstakt på 8,9 procent i november, en ökning från 8,5 procent i oktober. Oberoende ekonomer bedömer dock att den verkliga inflationen är betydligt högre. Detta trots att Rysslands centralbank har höjt styrräntan till en rekordnivå på 21 procent i ett försök att tygla prisökningarna. Effekten har uteblivit och den ryska befolkningen kämpar med skenande priser på basvaror. Statligt kontrollerade medier rapporterar nu om prishöjningar på bland annat smör, vilket till och med lett till stölder i livsmedelsbutiker.

Arbetsmarknaden står inför enorma utmaningar. Hundratusentals ryssar har skickats till fronten i Ukraina, medan andra har valt att fly landet. Ekonomen Jevgenij Nadorsjin uppskattar att det för närvarande råder brist på en miljon människor i arbetsför ålder. Bristen på arbetskraft driver upp lönerna och tvingar företag att skära ner på investeringar. Ryska järnvägar, ett statligt bolag, har till exempel aviserat att investeringarna kommer att minskas med 40 procent nästa år. Denna situation förvärrar den ekonomiska nedgången ytterligare.

Även president Vladimir Putin har tvingats erkänna problemens allvar. Under sin årliga frågestund beskrev han inflationsutvecklingen som "alarmerande". German Gref, VD för Rysslands största bank Sberbank, målar upp en ännu mer dramatisk bild och menar att ekonomin inte kan överleva i längden. Sergej Tjemezov, en nära vän till Putin och VD för det militära konglomeratet Rostec, har i sin tur beskrivit landets höga styrränta som "vansinne". Farhågorna växer nu för en våg av konkurser år 2025.

Från västvärlden konstateras att sanktionerna nu börjar få effekt. Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) har i sina internationella möten betonat att sanktionerna fungerar och att man inte ska tro på Rysslands narrativ om motsatsen. Hon understryker vikten av att fortsätta arbeta med sanktionerna, vilket hela den svenska regeringen gör. Sanktionernas syfte är att försvaga Rysslands ekonomi och därmed dess förmåga att finansiera kriget i Ukraina.

Sammanfattningsvis befinner sig den ryska ekonomin i en djup kris. Sanktioner, inflation och arbetskraftsbrist skapar en perfekt storm som hotar att sänka landets ekonomi. Även om Kreml försöker tona ner problemen, är det tydligt att situationen är allvarlig och att den ryska befolkningen får betala ett högt pris. Framtiden för den ryska ekonomin är osäker, men mycket tyder på att de kommande åren kommer att bli mycket utmanande.

Dela.