Exklusivt innehåll:

Oscar Lewicki om tunga korsbandsskadan: ”Knakade till”

31-årige Oscar Lewicki skadade sitt korsband i högerbenet under...

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Kritiken: Rekryteringen ses som säkerhetsrisk

Irene Svenonius reagerar nu på Expressens avslöjande om rekryteringen av Erik Lagersten. Hon menar att det yttersta ansvaret ligger på regionstyrelsens ordförande Aida Hadžialić.

– Är det så att regionen har rutiner som faktiskt fångar upp sårbarheter och det ändå ignorerats så behöver det omhändertas. Ytterst är det ett ansvar som åvilar regionstyrelsens ordförande.

Kommer du att agera på nåt sätt?

– I nuläget är det regionstyrelsens ordförande som bör säkerställa om rutinerna har följts och hur de framkomna uppgifterna påverkar den här befattningshavaren. Om det inte sker då måste vi i oppositionen naturligtvis använda de fora som finns för att få alla korten på bordet, säger Svenonius.

Svenonius: ”Säkerhetsrisk”

Svenonius säger att hon är försiktig med att uttala sig om vad som framkommit om Erik Lagersten – att han förskönat sitt cv och återkommande dykt upp hos Kronofogden med betalningsförelägganden – eftersom det rör ”en enskild person”. Men hon tillägger:

– Det är oerhört viktigt att när man har en tung säkerhetsskyddsklassad befattning med ansvar för att bygga upp totalförsvaret och ytterst ansvara för Region Stockholms invånares säkerhet och säkerheten för alla våra verksamheter, att man då har säkerhetsmarginal i sin vandel.

Erik Lagersten har bakgrund som informationsdirektör på Försvarsmakten.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

– Om det som framkommit i media med ett flertal betalningsförelägganden stämmer, och om de är på väsentliga belopp, så är det en säkerhetsrisk. Det vet alla som är engagerade i kris- och beredskapsfrågor.

Granskningen i korthet

* Erik Lagersten började i september i år toppjobbet som säkerhetsdirektör på Region Stockholm. Han har bakgrund som informationsdirektör på Försvarsmakten och flera olika direktörstjänster inom Västra Götalandsregionen.

* Granskningen visar att han i sina ansökningshandlingar till Region Stockholm skrev upp utbildningar som meriter trots att han inte gått klart dem. Dessutom har Lagersten de senaste åren dykt upp hos Kronofogden med betalningsförelägganden. Bara i år rör det sig om sex betalningsförelägganden.

* Regionens egen säkerhetsavdelning slog larm om Lagerstens kandidatur – trots det så anställdes han av regiondirektör Emma Lennartsson. Hon har bakgrund som bland annat statssekreterare åt Stefan Löfven. Det var en tjänst som hon fick lämna 2017 i samband med it-skandalen på Transportstyrelsen.

Under måndagsförmiddagen hörde Désirée Pethrus, oppositionsregionråd för KD, av sig via mejl till regiondirektören Emma Lennartsson, som fattade beslutet om att anställa Lagersten. I mejlet beskriver Pethrus att uppgifterna i Expressen är ”allvarliga” och att det som framkommit skapat en ”mycket oroande situation”.

Regiondirektör Emma Lennartsson var den som beslutade om att anställa Lagersten – trots den egna säkerhetsavdelningens larm om honom,

Foto: ERIK SIMANDER/TT

Liberalerna: ”Bristande omdöme”

Amelie Tarschys Ingre, oppositionsregionråd för L, beskriver det som ”anmärkningsvärt” att Emma Lennartsson gick vidare med anställningen av Lagersten trots att den egna säkerhetsavdelningen slog larm under rekryteringsprocessen.

”Det visar tyvärr på bristande omdöme hos Emma Lennartsson och leder till ett minskat förtroende för henne som regiondirektör. I förlängningen är det Socialdemokraterna och finansregionsrådet Aida Hadžialić som får ta ansvar”, skriver hon i ett mejl till Expressen.

Msciwoj Swigon, oppositionsregionråd för SD, är också kritisk mot Emma Lennartsson:

”Emma Lennartsson visar återigen nonchalans för rikets säkerhet, precis som vid Transportstyrelseskandalen 2017. Det skadar anseendet för Region Stockholm och svensk förvaltning”, skriver han i ett mejl till Expressen.

Expressen har sökt Aida Hadžialić för att fråga bland annat om hur hon ser på det som framkommit om Lagersten och på påståendena om Lennartssons ”bristande omdöme” och att Lagersten kan utgöra en ”säkerhetsrisk”. Som svar skickar Hadžialićs pressekreterare Toni Eriksson en skriven kommentar från henne:

”En rekrytering av ny säkerhets- och beredskapsdirektör är en fråga för regiondirektören. Jag har förtroende för regiondirektören och för hennes förmåga att fatta rekryteringsbeslut.”

Oppositionen kräver nu svar av finansregionrådet Aida Hadžialić, S, om rekryteringen av Erik Lagersten som ny säkerhetsdirektör.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Emma Lennartsson skriver i ett svar – förmedlat av Carl Lagerqvist, presschef och enhetschef för kriskommunikation och press – om kritiken som oppositionen riktar mot henne:

”Sedan jag klev på uppdraget som regiondirektör har jag tagit säkerhets- och beredskapsfrågorna på största allvar. När det gäller Region Stockholms del av uppbyggnaden av det civila försvaret finns en hel del kvar att göra. Det är en viktig anledning till att jag har beslutat om att förstärka regionens säkerhets- och beredskapsfunktion. I övrigt har jag en bra dialog med regionråden.”

Senast

Oscar Lewicki om tunga korsbandsskadan: ”Knakade till”

31-årige Oscar Lewicki skadade sitt korsband i högerbenet under...

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Missa inte

Oscar Lewicki om tunga korsbandsskadan: ”Knakade till”

31-årige Oscar Lewicki skadade sitt korsband i högerbenet under...

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Odds i underkant – avslag på favoriten

I helgens omgångar finns det blandat utbud av matcher från svenska cupen till Premier League. En av höjdpunkterna är Maidstone som i den förra...

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten PET. I ett pressmeddelande skriver den danska polisen att det inte finns tillräckliga skäl att driva...

Kronofogden slår tillbaka mot Gunilla

Den 18 februari slog Kronofogden till på Gunilla Perssons hotellrum i Växjö – morgonen efter Melodifestivalen, något som Expressen då kunde avslöja. Kronofogden fick...

10 guldkorn på Mallorca: Denise Rudbergs pärlor

Författaren Denise Rudberg tillbringade somrarna på Mallorca med sin pappa från fem års ålder – en tradition som hon fortsatte med när hon fick...

Polska bönder blockerar stora motorvägar i protest mot EU:s regler

Bönder i Polen blockerade på söndagen en stor...

Missar resten av säsongen – efter knivincident

Nykvarn har förlorat sina två senaste matcher och ligger nu nära nedflyttningsstrecket i innebandyns högsta liga SSL. Laget har bara fyra poäng ner till...