Exklusivt innehåll:

Larm om smällar

Publicerad 2 mar 2024 kl 20.47”Ett stort antal personer”...

2,5 timmar – så lång tid tar förvandlingen till Elecktra

Att få Robin att bli Elecktra vet vi tar...

Succén fortsätter – tionde raka segern

Färjestad fortsätter att visa upp imponerande prestationer inför slutspelet...

Liberalernas Johan Pehrson: ”Jag har tydliga röda linjer”

Liberalerna

Johan Pehrson var chanslös när han kandiderade till partiledare våren 2019, det medgav till och med han själv. 

Det faktiska valet stod mellan Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni, socialliberalen mot kravliberalen. Men i efterhand var det kanske strategiskt att sitta bredvid som pausunderhållning.

– Du får inga kakor till kaffet, hoppas det går bra ändå.

Liberalernas nye partiledare är omskriven för sin humor. Det går bra att skämta om det mesta, även filmen som vissa påstår blev droppen för Sabuni. Hon och Ulf Kristersson samtalade om politik över sju sorters kakor, i en intervju som partiet själva publicerade, och hon berättade om sin plan att fly till Norge vid ett ryskt angrepp. 

Fortfarande kvarstår frågetecken runt Sabunis avhopp, men Johan Pehrsons bild är att Liberalernas vägval har kostat på.

– Hon har själv sagt att hon misslyckades med att få upp opinionen och samla partiet. Det har funnits några som har tyckt väldigt tydligt olika i den här frågan om att prata med alla partier, om vi ska exkludera V och SD för att de har en så annorlunda politisk historia, med rötter från månens baksida.

Under sina 22 år i politiken har Johan Pehrson arbetat nära flera tidigare partiledare. Han säger att han har sett hur det sliter och kostar på, men också vilket enormt stöd man får av medarbetarna.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Du företräder samma politiska linje som Nyamko Sabuni. Hade det inte varit bättre att prova en annan väg, givet att opinionssiffrorna inte har vänt under hennes ledarskap?

– Den här mandatperioden har varit speciell. Jag har försvarat januariöverenskommelsen för att vara intellektuellt hederlig, och innehållet var inte jättedåligt. Man ger och tar, och Socialdemokraterna vill gärna ha makten, det är deras affärsidé faktiskt. När Nyamko tillträdde trodde folk att hon skulle göra Ulf Kristersson till statsminister över en natt, men så blev det inte. Sedan föll JÖ på grund av parlamentariska realiteter, för att svenska folket vill ha Vänsterpartiet och SD i riksdagen. Då undrar folk hur vi ska ha det. Jag måste bygga förtroende för den här linjen, precis som Bertil Ohlin och Per Ahlmark. Även Bengt Westerberg (tre tidigare ledare för dåvarande Folkpartiet, reds anm) gick till val på borgerliga regeringar.

Johan Pehrson hämtar andan.

– Jag hoppas att det finns ett förtroende för att jag, med mina 22 år i politiken, har ett rotsystem som en björk. Jag kommer inte gå med på några galenskaper. Jag har tydliga röda linjer. 

Var faktumet att Nyamko Sabuni var en svart kvinna något som stod i vägen för henne?

– Jag tror inte det. Jag vill tro att det inte är så. Verkligen.

Han har knappt varit partiledare i en vecka när Expressen möter honom hemma i det välmående villakvarteret i Örebro. Många har egen pool på uteplatsen. Kaffet serveras i klassiska muminmuggar, och Johan Pehrson säger att hans mamma fortfarande envisas med att de kommer bli värdefulla någon dag.

Intervjun görs på skärtorsdagen, ett dygn innan de våldsamma upploppen bryter ut i en annan del av hans hemstad. ”Jag känner en sorg över att så många människor är så trasiga och tomma”, kommenterade Johan Pehrson i Expressen TV:s sändning på påskdagen, framför två utbrända polisbilar.

En 53-årig fyrabarnsfar, okänd för allmänheten trots två decennier i partistyrelsen och som riksdagsledamot. ”Han kunde vara din granne”, skriver Aftonbladet, en beskrivning Johan Pehrson själv inte har något emot.

– Jag tror att det generellt är viktigt att minska avståndet till väljarna. Om jag har ett beteende och manér som känns nära andra människor kan det vara en fördel. För mig är det inget jag behöver konstruera, det är bara sån jag är. Jag skojar med folk och det är inte främst kopplat till min politiska roll.

Kärleken Marie Brodin rör sig i bakgrunden under intervjun, hon kommer bara fram för att släta ut Johan Pehrsons tröja vid fotograferingen. De har varit ett par i tre år men lärde känna varandra redan under gymnasietiden. Han var hennes kompis storebror, en ”yvig FPU-figur”. 

På en väggtavla har hon broderat in parets motto – snart kanske även Liberalernas valslogan:

– Var inte ett as så ska du se att det ordnar sig, läser Johan Pehrson roat.

Kärleken Marie Brodin ser till att Johan Pehrson ser prydlig ut under intervjun. Hon kommer också från Örebro och jobbar som konsult inom kommunikation och affärsutveckling.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

”Var inte ett as så ska du se att det ordnar sig”, lyder parets motto – snart kanske även Liberalernas valslogan.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

När Nyamko Sabuni valdes för tre år sedan drömde många partimedlemmar om Lars Leijonborgs succéval 2002, då partiet fick 13,3 procent. De hoppades att hennes klarsynthet i integrationspolitiken skulle lyfta krispartiet. Så blev det som bekant inte. 

Kanske var det profetiskt att Lars Leijonborg var den som en gång i tiden efterträdde Maria Leissner, partiets första kvinnliga ordförande, som inte heller fick prövas i ett riksdagsval. Nu har ”Leijonkungens” forne partisekreterare och högra hand klivit in efter att den andra kvinnliga partiledaren hoppat av. 

Vi hade den geniala idén att i Sverige ska man tala svenska, medan Morgan Johansson fick en hjärnblödning och började kalla oss för hemskheter

Johan Pehrson tar gärna en del av äran för valframgångarna för 20 år sedan. Dåvarande Folkpartiet belönades med flera fina presidieposter i riksdagen, och som en av få jurister i riksdagsgruppen fick han ta klivet från partisekreterare till ordförande i justitieutskottet, där han ersatte Fredrik Reinfeldt.

– Jag minns den där tiden med glädje. Jag var helt ”rookie” i riksdagen och fick förmånen att växa och utvecklas med riksdagsgruppen. Det bidrog så klart att Moderaternas dåvarande ledare Bo Lundgren gjorde ett så dåligt val, det var inte bara ”Leijonkungens” lyskraft, men den linje som jag och Lars förde gav oss ett momentum. Vi hade den geniala idén att i Sverige ska man tala svenska, medan Morgan Johansson fick en hjärnblödning och började kalla oss för hemskheter.

Johan Pehrson och Nyamko Sabuni under politikerveckan i Almedalen 2007.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Firade Lars Leijonborgs tio år som partiledare 2007.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Johan Pehrson och den nyblivne folkpartisten Sven-Erik Alhem, överåklagare och i dag ordförande för Brottsofferjouren, planerar partiets rättspolitiska program 2004.

Foto: PETER KROON / KVP

Johan Pehrson och Moderaternas Beatrice Ask vid en demonstration mot rattfylla 2002.

Foto: SUVAD MRKONJIC

Mycket har hänt i politiken på 20 år och Liberalernas utgångsläge är ett helt annat i dag. De senaste åren har partiet pendlat mellan ynka två-tre procent i väljaropinionen och de interna konflikterna har utspelat sig inför öppen ridå. 

Många skulle beskriva det som ett dödsdömt uppdrag, men Johan Pehrson sätter stort hopp till att personer som står mellan Moderaterna och Liberalerna ska rösta på ”det liberala originalet”. Han har chansen att hyllas som hjälte, men slipper sannolikt skulden om allt går i stöpet.

Häromdagen samlade Johan Pehrson partistyrelsen för att berätta hur han ska sätta sin personliga prägel på Liberalerna, de återstående fem månaderna till valdagen den 11 september. Utöver Jan Björklunds skola och Nyamko Sabunis förortslyft vill han att partiet ska tala om brott och straff utifrån ett socialt perspektiv.

Den tidigare rättspolitiske talesmannen utgår från sina personliga erfarenheter som fotbollstränare i Örebro, och berättar om ungdomar som dök upp på träningen utan fotbollsskor medan hans egna barn hade tre par hemma.

– Mitt projekt kommer att vara rättsfrågorna, förutom en bottenplatta med skola och integration. Det är inte främst privilegierade människor som drabbas av brottsligheten, utan det är redan utsatta människor. Vi måste minska den ofriheten och få dem att känna trygghet. Det är ganska dystert på flera håll i landet och för många unga killar är det gängen som gäller. Där är det tydligt att det krävs sociala insatser. 

Johan Pehrson har informerat partistyrelsen om en ”tonalitetsförändring” i rättsfrågorna, som innebär större fokus på förebyggande insatser.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Expressens reporter Filippa Rogvall möter Johan Pehrson i hans hem i Örebro, som ligger i vad han beskriver som ett ”privilegierat område”.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Enligt Johan Pehrson behöver Sverige bland annat en ny socialtjänstlag, anpassad efter dagens förhållanden, som möjliggör tidigare ingripanden. Han medger att det är ett skifte i retoriken för en man som har kallats ”betongliberal”. 

Arbetet i justitieutskottet har gett honom vissa etiketter, inte minst när man gladeligen förespråkar dubbla och tredubbla straff. Men det var om hemlöshet och missbrukarvård som Johan Pehrson skrev sina första ledartexter i Nerikes allehanda i början av den politiska karriären.

– Jag vill vara tydlig med att det måste kosta att vara grovt kriminell. Människor hamnar inte där av en slump. Men jag har själv varit en ung kille och vet att man inte är helt genomsmart. Det är viktigt att man markerar tidigt och tydligt för att det ska få effekt.

Har alla människor rätt till en andra chans?

– Ja, det tycker jag. Sedan beror det på vilket brott du har begått. Mord måste leda till en konsekvens. Men jag har en ambition att jobba med behandling och utbildning inom Kriminalvården, någonting som Sverige har briljerat i under många år, men som nu blivit svårare. Vi har en enorm överbeläggning i svenska fängelser, och det handlar främst om att brottsligheten blir grövre, även om vi också har skärpt straffen.

Jag har ingen annan uppfattning än Ulf Kristersson, som säger att SD inte kan ingå i en regering

Johan Pehrson kallar sig ”otroligt realpolitisk” och avfärdar bestämt människor som tror på utopier.

– Som liberal tror jag på människans eget ansvar och drivkraft att förbättra för sig själva. Jag vill att vi ska ha skatteintäkter för den som föds med allvarliga funktionshinder eller drabbas av en olycka senare i livet. Då är det viktigt att man ställer krav på oss andra. Kravlösheten bygger inte ett starkt samhälle. De låga förväntningarnas tyranni är något fruktansvärt. 

– Men det är lättare att ställa krav på mina ungar och deras vänner än den där pojken som inte har råd med fotbollsskor, tillägger han.

Örebropolitikern Mats-Olof Liljegren agerar pressekreterare över påskhelgen och bjuds in till en omgång biljard i Johan Pehrsons källare.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Liberala ungdomsförbundet krävde din avgång som rättspolitisk talesperson 2013 för att du försvarade Reva-projektet, som gick ut på att kontrollera papperslösa. Du anklagades för populism och en ”bristande liberal kompass”. Hur ser du tillbaka på det där?

– Det var lite tråkigt, men också uppenbart för mig att det fanns ett problem med många människor som hade kommit till Sverige bara för att begå brott. Att fastställa identiteter är en nödvändig del av en reglerad invandring. Det är viktigt att ge skydd åt människor som har rätt till det, annars måste man lämna Sverige. I det gränslandet finns det så klart människor som jag tycker synd om, som har det hopplöst. 

– Sedan har flera personer som var kritiska och krävde min avgång en helt annan inställning i sakfrågan i dag.

På Liberalernas landsmöte i höstas förlorade du striden om visitationszoner, anonyma vittnen och indragna medborgarskap för terrorister. Var det ett misslyckande?

– Det var fortfarande ett hundratal beslut som partiledningen fick igenom. Anonyma vittnen har jag inget emot att vi lyfte bort, det var inget som jag drev. Sedan är medborgarskapen ingen stor fråga i praktiken, även om jag personligen är för. Jag blev tvungen att ta den till landsmötet, och då blev det en dynamik att ”Johan Pehrson ska minsann inte få igenom allt”. 

– När det gäller visitationszoner har jag inspirerats av Danmark och Tyskland där det kallas ”hot spots”. Man går in under en kort tid på ett begränsat område med ett åklagarbeslut, för att lösa en situation, för att inte unga män ska skjutas ihjäl. Det är det enda syftet med en sådan lag. Visitationszon är fel ord, det borde heta ”särskilt område för kontroll”. Nu har vi i stället gått vidare med utvidgade möjligheter till husrannsakan. 

Hur ser du på din position i förhandlingar med M, KD och SD, när Liberalerna inte kan sluta upp bakom deras rättspolitik?

– Vi får ta det när den dagen kommer. Det finns en massa områden där vi har andra synpunkter än dem, vi har en annan syn på svensk skogsvård också. 

Är ni det svarta fåret i högerblocket?

– Vi är Sveriges liberala parti som arbetar för ett regeringsskifte, och vi gör det med partier som är tydligt konservativa. Men så har det varit sedan Bertil Ohlins dagar.

Johan Pehrson har suttit i riksdagen sedan 1998, men tog en paus mandatperioden 2014-18 för att driva eget företag med några lumparkompisar. ”Jag ville se om jag duger till något annat än politiken. Det gick jättebra och var jättekul att vara vd på ett mindre bolag. Det byggde mitt självförtroende”, säger han.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

SD-ledaren Jimmie Åkesson brukar kalla Liberalerna för ett meningslöst parti. Hur skulle du beskriva Sverigedemokraterna?

– SD är ett parti som kom till av motsatta skäl till att Liberalerna skapades. Vi kan ha samma uppfattning i sak, men ideologiskt står vi på helt olika grund. De är ett parti som har kommit till för att leverera enkla lösningar. De har också kommit undan. I de andra nordiska länderna har deras systerpartier tvingats ta ansvar med sina mandat, och de har inte blivit större.

– Liberalerna har tagit ansvar i alla borgerliga regeringar, vi har tagit ansvar med Socialdemokraterna. Jag kan prata med sossarna också, det finns inget jag hellre vill, om jag kan göra någonting för att Magdalena Andersson ska hamna rätt och få kraft i Natofrågan. Det är den största säkerhetsfrågan för mina barn och deras framtid. 

Sverigedemokraterna svängde nyligen om Nato, men har tidigare anklagats för proryska ställningstaganden. Hur påverkar deras historik i säkerhetspolitiken möjligheten att ingå i en högerregering?

– Det gör det omöjligt. Jag har ingen annan uppfattning än Ulf Kristersson, som säger att SD inte kan ingå i en regering. 

Liberalernas nya partisekreterare Maria Nilsson säger att partiet nu måste ”välja glädjen”. Är det så ni kommer förbi de interna konflikterna?

– Jag vill övertyga de människorna i mitt parti som har varit tveksamma till mitt förhållningssätt, som inte gillar att jag kan prata sakpolitik med SD och Vänsterpartiet, genom att tala tydligt om de liberala värden som en gång skapade vårt parti. Från demokrati och jämställdhet till oberoende domstolar och socialt ansvarstagande. Det är vad jag har sagt, när jag pratade med partistyrelsen häromdagen om den tonalitetsförändring jag kommer göra, för jag vill se att ungdomar åtminstone har skor att spela fotboll i. Vi börjar där.

Viktor Barth-Kron: Kan Folkpartiet återuppstå i påsk?  

Viktor Barth-Kron: Hur ska man vara liberal när alla blivit folkpartister? 

Senast

Larm om smällar

Publicerad 2 mar 2024 kl 20.47”Ett stort antal personer”...

2,5 timmar – så lång tid tar förvandlingen till Elecktra

Att få Robin att bli Elecktra vet vi tar...

Succén fortsätter – tionde raka segern

Färjestad fortsätter att visa upp imponerande prestationer inför slutspelet...

Rapport: Grupperna som hjälper gängen

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu gjort en studie av...

Missa inte

Larm om smällar

Publicerad 2 mar 2024 kl 20.47”Ett stort antal personer”...

2,5 timmar – så lång tid tar förvandlingen till Elecktra

Att få Robin att bli Elecktra vet vi tar...

Succén fortsätter – tionde raka segern

Färjestad fortsätter att visa upp imponerande prestationer inför slutspelet...

Rapport: Grupperna som hjälper gängen

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu gjort en studie av...

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för...

Fartyg som tidigare träffats av Jemens Houthi-rebeller sjunker i Röda havet

Fartyget är det första förlorade som förstördes helt...

”Jag hoppas han blir glad när han vaknar”

Kristoffer Olsson spelar en viktig roll i FC Midtjylland när laget krossar Viborg med 5-1 och är en del av titelstriden i den danska...

Thailands nya plan för cannabis: Ska förbjudas

Det var den 9 juni 2022 som Thailand, som första land i Asien, avkriminaliserade cannabis för så kallad ”rekreation”. Det gällde både odling, innehav,...

Marcus och Martinus tröttnade: ”Vi är inga problemskapare”

Redan innan den femte och sista deltävlingen är i hamn är Marcus och Martinus Gunnarsen, 22, favorittippade till att bli Sveriges bidrag i Eurovision...

Blev årets komet – chockade spelarna

På Halmstadtravet hölls den första V75-omgången utan barfotaförbud, vilket ledde till att favoriterna avlöste varandra under tävlingarna. Men i lopp nummer fem överraskade 21-åriga...

Politikern Søren Pape Poulsen är död

Danmark Publicerad 2 mar 2024 kl 17.38, uppdaterad kl 17.44Partilederen for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, har dött.Han blev 52 år gammal, rapporterar...