Exklusivt innehåll:

Ryssland tar över ytterligare by i Ukraina

Under måndagen meddelar en talesperson för den ukrainska militären,...

Slarvig tolkning av studie utnyttjas av vaccinskeptiker

Amina ManzoorFör någon vecka sedan fick jag en fråga...

Magdalena Andersson om friskolorna: Vinstförbud senast 2026

Partiledarutfrågningen 2022

Ett planerat besök på Volvo och i Lövgärdet i Göteborg har fått ställas in på grund av Ukrainakrisen. Intervjun sker i det officiella besöksrummet i statsrådsberedningen, timmarna innan Putin inleder sin fullskaliga krigsoffensiv, medan alla ännu hoppas att han ska låta bli och det fortfarande är möjligt att prata om svensk vardagspolitik. Men en stor del av intervjun handlar förstås om Ukrainakrisen och finns redan publicerad här:

Magdalena Andersson: ”Alliansfrihet har gagnat oss väl” 

Valåret 2022 har Magdalena Andersson hamrat in budskapet om sina tre viktigaste inrikespolitiska frågor.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Det är valår och Magdalena Andersson har hamrat in budskapet om sina tre viktigaste inrikespolitiska frågor, att ”återta kontrollen” över välfärden, att ”vända på varje sten” för att stoppa gängvåld och segregation, och att ”gå före” i klimatomställningen.

Men det råder ingen tvekan om vilken av dessa frågor som ligger henne varmast om hjärtat, om man mäter hettan i rösten.

Föraktet för friskolebranschens aktiebolag är djupt och har nyligen kommit till uttryck i uttalanden som SSU spridit vidare till barnens viktigaste sociala-mediearena Tiktok. I klippet säger Magdalena Andersson att pengar som ska gå till skolböcker och suddgummin i stället ”finansierar besök på sexklubbar i Thailand”.

Exemplet är hämtat från muslimska Römosseskolan i Göteborg där flera personer åtalats för förskingring och där pengar även ska ha gått till ett islamistiskt parti i Somalia. Statsministern har fått kritik för att hon dömer ut hela branschen med detta exempel. ”Ovärdigt”, enligt centerledaren Annie Lööf. ”En farlig väg att gå”, säger Svensk näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Men Magdalena Andersson ångrar inte uttalandet, tvärtom.

När Magdalena Andersson pratar om friskolor betonar hon vissa ord och delar av meningar långsamt och med stor emfas, på ett sätt som inte sker när andra ämnen avhandlas.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Du får kritik för att du tar upp det här enstaka fallet. Det är ju kriminella personer som drivit den skolan och tagit ut pengar på ett kriminellt sätt?

– Detta är ju fakta, det har ju skett, det är ju det som är upprörande. Sedan förstår jag att om man är ägare av skolor och ens mål är att tjäna stora pengar på det som vi betalar in i skatt som ska gå till lärare och skolmateriel, att man ogärna vill ha en sådan här diskussion. Är det här ett seriöst sätt att bedriva skolverksamhet på? Det är väl kanske den frågan som skulle ställas, säger Andersson. 

Men det är ju inte så här friskolebranschen ser ut, att man plockar ut pengar och går på sexklubb, det är väl det kritiken handlar om?

– Nej, men det här sker ju också. Pengar som vi betalar i skatt som ska gå till lärare, gymnastiksalar, skolbibliotek, att de pengarna i stället går till vinst. En del av det skickas utomlands, annat går till ägare i Sverige. Där tycker vi socialdemokrater att de pengar vi betalar till elever och lärare – ska gå dit!

När Magdalena Andersson pratar om friskolor betonar hon vissa ord och delar av meningar långsamt och med stor emfas, på ett sätt som inte sker när andra ämnen avhandlas. 

– Sedan vet jag att det kommer att läggas väldigt många miljoner efter miljoner efter miljoner i olika former av lobbykampanjer just för att vrida diskussionen till att vi inte ska prata om avarterna med marknadsskolan. Jag såg en stor annons i DN, en annons som betalas av våra skattepengar.

”Det är ingen hemlighet att det finns frågor där vi och Miljöpartiet har olika ingångar”, säger Magdalena Andersson.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Statsministern konstaterar att de förslag hennes regering hittills lagt – att begränsa möjligheten att köa till populära friskolor och sänka skolpengen till deras elever – inte räcker för att stoppa vinstdrivande aktörer. Men hon kan inte säga hur det ska gå till att få bort vinst, bara att det ska ske, kanske genom att helt stoppa aktiebolag i skolsektorn, och att det ska gå fort.  

– Om det blir majoritet i valet för partier som vill skapa ordning på skolmarknaden, ja då hoppas jag naturligtvis att det finns möjlighet att göra det under nästa mandatperiod, säger Magdalena Andersson.

Då ska vinstmöjligheten vara borta?

– Det hoppas jag naturligtvis, så fort det är möjligt. Men självklart måste det vara en ordnad övergång. Och, jag menar, lärarna försvinner ju inte, och lokalerna försvinner inte så det finns alla möjligheter att ha en ordnad process om det nu skulle vara så att de här skolkoncernerna inte är så intresserade av barnen och utbildning som de säger sig vara.

Ett av de partiersom S vill ha med sig i vinststoppet är Miljöpartiet men relationen med den forna regeringspartnern har snabbt blivit djupfryst efter S-regeringens beslut och åtgärder kring frågor som MP lagt kraft på att blockera – slutförvaret av kärnavfallet, utbyggnaden av Arlanda och gruvan i Kallak bland annat.

I en intervju med Expressen säger språkröret Per Bolund att han är ”besviken och förbannad” över att viktiga miljö- och klimatreformer inte läggs fram sedan MP lämnat regeringen.

Det här tredje löftet du hade, att satsa på klimatomställningen, är det borta nu?

– Nej, säger Andersson och skrattar till lite, det är ju en av de prioriteringar som regeringen och jag dragit upp som partiledare och statsminister och som regeringen arbetar utifrån. Där kom vi just med förslag om återbruk av plast. Men det är ingen hemlighet att det finns frågor där vi och Miljöpartiet har olika ingångar, frågan om kärnavfallet är ett ärende som legat på regeringens bord under lång tid och där regeringen behövde fatta ett beslut.

Jag vill inte att Sverige återigen ska slå rekord i regeringsbildning

Vreden i Miljöpartiet kommer försvåra regeringsbildningen vid en eventuell rödgrön valseger i höst. Deras tydliga besked är att rösta nej till varje regering som de själva inte sitter i. 

Kommer du att släppa in Miljöpartiet igen?

– Det får vi ta efter valet. Vi får väl se hur valresultatet ser ut. Sedan får vi se vem som får sonderingsuppdraget, och om jag får sonderingsuppdraget kommer jag naturligtvis sondera med många partier, säger Andersson.

Magdalena Andersson intervjuas av Helena Gissén.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

MP vill i så fall också riva upp beslutet om slutförvar av kärnavfall. Vad är din kommentar till det?

– Jag kommer inte sitta före valet och liksom sätta upp en massa krav för ditten, dutten eller datten, säger Andersson.

Men är det inte orealistiskt att ni skulle riva upp det beslutet?

– Jag kommer inte sätta upp krav om ditten, dutten eller datten för jag vill inte försvåra regeringsbildningen efter valet och jag vill inte att Sverige återigen ska slå rekord i regeringsbildning. Här är det viktigt att svenska folket får säga sitt och sedan får man förvalta det valresultatet. Är det något som kännetecknar oss socialdemokrater så är det av vi brukar försöka ta ansvar för landet.

Jag är inte helt ovan vid att Ebba Busch tar till stora ord

Verkligheten har kommit ikapp klimatambitionerna på flera sätt, priserna på el och bränsle har nått så höga nivåer att människor inte har råd att värma upp sina hus eller köra bil till jobbet. Den förtida stängningen av kärnkraftsreaktorer och kravet på inblandning av biobränsle i bensin och diesel har drivit på prisuppgången och KD-ledaren Ebba Busch anklagar regeringen för att ”slå ut sin egen befolkning”.

– Jag är inte helt ovan vid att Ebba Busch tar till stora ord, så det är inte oväntat. Men det är viktigt att hålla sig till fakta, säger Magdalena Andersson.

– Vi vidtar åtgärder för att stötta svenska folket, vi har ju elkompensationen för att hushåll snabbt ska kunna få ekonomisk lättnad. Där vill ju vi att man snabbt ska kunna bygga ut billig el. Där skiljer vi oss från Ebba Busch som ju inte ser samma behov av att snabbt bygga ut billig el utan snarare vill att vi på 15, 20, 25 års sikt ska kunna ha dyr el. 

”Det jag är speciellt bekymrad över är att Moderaterna nu driver en kampanj mot vindkraft”, säger Magdalena Andersson.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Andersson framhåller också skattesänkningen på bensin och diesel med 50 öre och den översyn av reseavdraget som just nu genomförs. De höga elpriserna skyller hon på att den ryska gasen är dyr.

Men vad gäller kärnkraften sa du i ditt tal när du valdes att det ska Sverige inte satsa på. Står du fast vid det?

– Är det så att någon ansöker om och vill börja bygga kärnkraft får vi väl ta ställning till det då. Men det vi ser i andra länder, där man bygger ny kärnkraft är att det blir dyrt. Så man ska ju med öppna ögon se att det är en dyr energiform som KD och M framför allt driver, säger Andersson.

– Det jag är speciellt bekymrad över är att Moderaterna nu driver en kampanj mot vindkraft som ju snabbt kan komma på plats, är betydligt billigare och något som näringslivet efterfrågar. Och som många dessutom vill investera i.

https://datawrapper.dwcdn.net/MyCmG/1/

Inom kort inleder regeringen arbetet med sin vårbudget men inget talar för att den kommer att gå igenom riksdagen. C-ledaren Annie Lööf har deklarerat att Centerpartiet gör som i höstas, då de genom att följa gammal voteringspraxis släppte fram högerblockets budgetalternativ. Magdalena Andersson lär med andra ord få fortsätta att driva SD-förhandlad högerpolitik fram till valet, men hon arbetar enligt devisen ”laga efter läge” och tar situationen med ro. Att centrala löften som familjeveckan inte kan genomföras eftersom det saknas ett fungerande regeringsunderlag är ”dåligt” men inget man kan göra något åt, verkar hon tycka.

– Allt beror på hur stor del av vår politik som också finns kvar i det beslut som riksdagen fattar och där vill jag understryka att det vi nu styr på – det finns visserligen saker som är väldigt dåligt att de togs bort, men rätt mycket av våra reformer blir ju verklighet.

”Det blir en del justeringar i budgeten, men min bedömning är att det kan vi styra på”, säger Magdalena Andersson.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Men i vårbudgeten kan det bli nya förslag som du inte alls har lust att genomföra. Är det inte märkligt att sitta som statsminister och regera på oppositionens budgetar hela tiden?

– Om det var så att inget hade gått igenom i vår budget på 74 miljarder, då är det klart att jag aldrig hade ställt upp i en statsministeromröstning, jag kan konstatera att den absoluta majoriteten av de förslag vi la på riksdagens bord, de blir också verklighet.

Så då gör det inte så mycket?

– Det blir en del justeringar i budgeten, men min bedömning är att det kan vi styra på. 

Ett krig i Europa lär ändra mycket men hittills har opinionsstödet för de rödgröna varit stabilt. Hur Magdalena Andersson ska kunna bilda regering och få Centerpartiet att acceptera Vänsterpartiets förhandlingskrav är däremot en gåta för alla. Det blir pass på frågan hur ett rödgrönt regeringsunderlag ska se ut efter valet. 

– Min plan är att svenska folket ska få säga sitt först. Det är viktigt.

https://datawrapper.dwcdn.net/ZsH73/1/

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I Magdalena Anderssons överenskommelse från i höstas med V-ledaren Nooshi Dadgostar står det att Sverigedemokraterna aldrig kommer ingå i regeringsunderlaget för en S-ledd regering. När den undertecknades fanns MP med som en part, men överenskommelsen gäller fortsatt, trots att MP lämnat regeringen.

– Ja, jag avser att leva upp till de överenskommelser jag gör, säger Andersson.

Men i Expressens intervju nyligen med SD-ledaren Jimmie Åkesson öppnade han för att inta en friare roll som vågmästare om han inte får igenom tillräckligt mycket i förhandlingar med M och KD. Sverigedemokraterna ligger nära S i frågor om pensioner och a-kassa och vill också stå utanför Nato. Det är förstås ytterst osannolikt att SD skulle släppa fram en socialdemokratisk statsminister men svensk inrikespolitik är allt mer oförutsägbar och när Andersson pressas i frågan vill hon inte stänga dörren hundraprocentigt till SD i ett regeringsunderlag.

– Vi Socialdemokrater kommer inte att samarbeta eller samverka med Sverigedemokraterna.

Man skulle inte vilja styra ett land och vara beroende av SD i alla frågor

Nej, och inte heller acceptera dem i regeringsunderlaget?

– Jag har väldigt svårt att se att vi skulle släppas fram på ett sådant sätt.

Jag med, men allt kan hända i svensk politik, känns det ju som. Men du säger nej?

– Jag ser inte det framför mig. Man skulle inte vilja styra ett land och vara beroende av SD i alla frågor, då skulle man behöva styra upp med hoppande majoriteter i alla frågor i förväg.

Men att de skulle vara i regeringsunderlaget på samma sätt som C är nu, de är ju ett oppositionsparti men ingår i ditt regeringsunderlag?

– Det är en så hypotetisk situation så jag tror inte det skulle hända, säger Andersson.

Nu är Andersson och Dadgostar ändå beroende av just SD för att få igenom ett av sina viktigaste vallöften, nämligen garantitillägget på upp till 1 000 kronor mer i månaden till dem med låg pension, ”Nooshi-tillägget” som Vänsterpartiet kallar det.

”Allt beror på hur stor del av vår politik som också finns kvar i det beslut som riksdagen fattar och där vill jag understryka att det vi nu styr på – det finns visserligen saker som är väldigt dåligt att de togs bort, men rätt mycket av våra reformer blir ju verklighet”, säger Magdalena Andersson.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Förslaget har just presenterats men Sverigedemokraterna, som hävdat att det kunde bli ett ”invandrarbidrag”, har ännu inte bestämt sig för om de ska backa upp det eller inte. S kan inte förhandla om reformen, som SD begärt, eftersom samtalsförbud råder.

– Vi kommer fortsätta förhandla det här med de partier som vi gått fram med förslaget ihop med. Men jag hoppas att alla partier i riksdagen röstar på det här förslaget. Det finns många pensionärer som tycker att det här vore en väldig lättnad. 

Hur ska det betalas, kommer ni lägga fram det i vårbudgeten?

– Det kommer vi att kunna precisera, säger Andersson.

När blev du socialdemokrat och varför?

Magdalena Andersson i slutet av 1980-talet.

Foto: PRIVAT

”Jag gick med i SSU när jag började gymnasiet för jag var arg över att världen var så orättvis. Att det spelade så stor roll vilka föräldrar man hade, om man var kille eller tjej för vilka möjligheter man har under uppväxten i Sverige, men också att det var så stora skillnader i världen. Det kände jag starkt, att jag ville göra vad jag kunde för att förändra det, skapa en rättvisare värld och ett rättvisare Sverige, och det är exakt samma drivkraft jag har i dag, när jag går till jobbet varje dag.”

Helena Gissén är politikreporter och kommentator på Expressen.

Senast

Ryssland tar över ytterligare by i Ukraina

Under måndagen meddelar en talesperson för den ukrainska militären,...

Slarvig tolkning av studie utnyttjas av vaccinskeptiker

Amina ManzoorFör någon vecka sedan fick jag en fråga...

Oscar Properties dra – kräver 13 miljoner kronor

Konkursförhandlingen inleddes i sal 22 i Stockholms tingsrätt strax...

Missa inte

Ryssland tar över ytterligare by i Ukraina

Under måndagen meddelar en talesperson för den ukrainska militären,...

Slarvig tolkning av studie utnyttjas av vaccinskeptiker

Amina ManzoorFör någon vecka sedan fick jag en fråga...

Oscar Properties dra – kräver 13 miljoner kronor

Konkursförhandlingen inleddes i sal 22 i Stockholms tingsrätt strax...

Oscar Lewicki om tunga korsbandsskadan: ”Knakade till”

31-årige Oscar Lewicki skadade sitt korsband i högerbenet under...

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober, har Israel och Hizbollah i Libanon regelbundet attackerat varandra,...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du leva längre, minska risken för hjärtkärl-sjukdom och även bygga muskler? Då bör du börja fundera lite...

Valet i Vitryssland var en ”biff”, säger USA, när resultaten tillkännages

Vitrysslands valkommission säger att 73 procent av landets...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt munskydd under coronapandemin som inte uppfyllt kraven på personlig skyddsutrustning. Något som Dagens Juridik...

Odds i underkant – avslag på favoriten

I helgens omgångar finns det blandat utbud av matcher från svenska cupen till Premier League. En av höjdpunkterna är Maidstone som i den förra...

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten PET. I ett pressmeddelande skriver den danska polisen att det inte finns tillräckliga skäl att driva...