Exklusivt innehåll:

Skyttens ord i förhör: Fick betalt av anhörig

Kvinnan, som var i 30-årsåldern och skriven i Götaland,...

Svenska jättetalangen stoppas – får inte tävla

Längdskidåkarnas tävlingssäsong går in i sin tredje helg med...

Mamman flyr med sin ettåring: ”Hjälp oss”

När de ryska trupperna mobiliserade vid Ukrainas gränser fortsatte Elena Orlova sitt liv i som vanligt i huvudstaden Kiev. För bara några dagar sedan bekymrade hon sig mer över problem på jobbet än det mullrande krigshotet vid Ukrainas gränser. Nu sitter hon med sin ettåriga dotter i famnen i ett hus på landet utanför Kiev, hos människor som hon inte känner men som öppnat sitt hem för familjer på flykt. Hennes föräldrar gömmer sig i en jordkällare samtidigt som bomberna faller runt deras hus i staden Sumy och i Kiev rasar hårda strider. 

De senaste dagarna har allt hon trodde sig veta om livet kastats omkull. Hon frågar sig hur någon kan ta sig rätten att ta över ett land med våld? 

– Det är så farligt. De bombar vanliga hus. Allt du tror att du vet om krig är från filmer och böcker, men verkligheten är något helt annat. 

”Jag vill bara leva i fred”

Elena Orlova tillbringade natten i ett parkeringsgarage i Kiev med sin dotter tryckt intill sig när huset intill träffades av ryska projektiler. Marken skakade som vid en jordbävning. 

Det var då hon bestämde sig för att fly. Familjen lyckades att få tag på 20 liter bensin och tillsammans med vänner köra femton mil ut på landsbygden. Resan tog fem timmar.
Hon kramade sin dotter när de passerade ryska stridsvagnar på avstånd. 

Hon beskriver en verklighet ingen kan förbereda sig på. 

– Ingen i skolan eller på universitetet lärde mig hur jag skulle göra i krig, jag vet inget om det. 

– Jag vill bara leva i fred. Jag vill leva och älska och gå till jobbet. Jag vill vara i säkerhet med den här lilla flickan. 

Hemstaden omringas av ryska styrkor 

Samtalet bryts. När vi får kontakt igen har Elena talat med sina föräldrar vars hemstad är omringad av ryska styrkor. Hon är rädd att hon aldrig mer kommer att träffa dem. 

– När vi har gjort klart den här intervjun ska du ringa dina föräldrar, eller din familj och säga att du älskar dem, du ska gå ut och andas frisk luft medan du har chansen.

– Alla dina problem, alla negativa känslor du bär på är bara struntsaker, tro mig för du befinner dig i en säker omgivning. 

Kommer du försöka att fly från Ukraina? 

– Nej, jag har min make här och jag har en pappa här, de kommer aldrig fly härifrån. Jag kan inte ta mitt barn och säga hej då till dem. 

Under fredagen intensifierades striderna i Kiev samtidigt som ryska missiler träffade flera bostadsområden. Elena Orlova ser med en känsla av overklighet filmerna som människor lägger upp på sociala medier från gatorna runt hennes hem. Där hon nyss skrattade och lekte med sin dotter, där hon promenerade till jobbet på morgnarna flyger nu livsfarligt splitter i luften. Ukrainska soldater intar liggande skytteställning i gathörnen i väntan på ryska stridsfordon. 

Elena tillhörde dem som trodde att Putin på sin höjd skulle gå in med styrkorna i utbrytarregionerna i Donbass. Nu står det utom tvivel att det är huvudstaden som är hans mål. 

– Jag vet inte hur länge jag kan stanna här. Jag vill åka hem, jag vill vara i min lägenhet. Jag vill krama mina föräldrar, men jag förstår att han inte kommer att sluta förrän han har tagit Kiev. 

Rysslands attack på Ukraina påverkar hela säkerhetsläget i Europa – se till att du har Expressens app nedladdad för att inte missa några nyheter om konflikten.

Klicka här för att ladda ner appen.


Senast

Skyttens ord i förhör: Fick betalt av anhörig

Kvinnan, som var i 30-årsåldern och skriven i Götaland,...

Svenska jättetalangen stoppas – får inte tävla

Längdskidåkarnas tävlingssäsong går in i sin tredje helg med...

Muslimsk begravningsplats vandaliserad i natt

En muslimsk begravningsplats på Kvibergs kyrkogård i Göteborg har...

Missa inte

Skyttens ord i förhör: Fick betalt av anhörig

Kvinnan, som var i 30-årsåldern och skriven i Götaland,...

Svenska jättetalangen stoppas – får inte tävla

Längdskidåkarnas tävlingssäsong går in i sin tredje helg med...

Muslimsk begravningsplats vandaliserad i natt

En muslimsk begravningsplats på Kvibergs kyrkogård i Göteborg har...

Klubbarna degraderas

2018 spelade Dalkurd i herrallsvenskan men nästa säsong måste de spela i division 2. Klubben, numera stationerad i Uppsala istället för Borlänge, har inte...

Detta är mycket han inte minns, den här pappan

Det är sjätte dagen i Lunds tingsrätt. Pappan hörs för första gången. Också rent bokstavligt – för det är första gången som han ger...

Så bra är nya filmen: Befriande att Elvis bara är en biroll i ”Priscilla”

"PRISCILLA"Biografiskt dramaUSA. Av Sofia Coppola. Med Cailee Spaeny, Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk. Längd: 1:53. Från: 7 år. Premiär på bio 1/12.Visa merLinjen...

Ny rapport visar tusentals franska minderåriga offer för sexuella övergrepp

Den nystartade Task Force för övergrepp i hemmet...

Osborn, 69, polisanmälde fiberbolaget: ”Utpressad”

PremieFiberbolaget Open infra backar efter Expressens artikel om över 100 anmälningar till Konsumentverket.– Masskritiken är befogad, kunderna har rätt, uppger kommunikationschefen.Samtidigt är många kunder...

Stina slår nu tillbaka: ”Är jättetrött på det”

Stina Nilsson har gjort sitt fjärde år som skidskytt efter sitt byte från längdskidåkning. Björn Ferry, en expert inom skidskytte, har uttryckt sin förvåning...