Exklusivt innehåll:

Förvånande hudproblem bland svenska soldater

Under 10 års tid har Försvarsmakten rekommenderat sina soldater...

Jon Olsson lyxliv med Janni Delér: ”Vi växte upp”

Extravaganta hus, båtar och bilar. Den tidigare skidstjärnan Jon Olsson,...

Mordet på Mia, 22, har skakat Danmark

Under de första veckorna av 2022 har fyra kvinnor blivit mördade i Danmark. 

En av dessa är 22-åriga Mia Skadhauge Stevn. Hon försvann efter en festkväll i Ålborg. Bilder på hur Mia lämnar nattklubben på Jomfru Ane Gade i Ålborg och senare hoppar in i en svart bil spreds över hela landet och engagemanget var enormt. Över 1 500 tips kom in till polisen. 

Fem dagar efter försvinnandet hittades delar av Mias kropp i Dronninglund Storskov. Fyndplatsen ligger ett par mil från platsen där 22-åringen försvann.

38 procent av de som mördas i Danmark är kvinnor. 90 procent av de som mördar är män. 

Efter mordet på Mia har frågan om mäns våld mot kvinnor lyfts i Danmark. 

”Mia har blivit ansiktet utåt för en katastrof. Låt hennes död fungera som en gnista som på allvar sätter fart på en debatt om hur kvinnor skyddas bättre. Det är inte tillräckligt med att en hashtagg florerar på Twitter”, skriver BT:s redaktionschef Kenneth Elkjær i en krönika. 

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har utryckt bestörtning över vad som hände med Mia Skadhauge Stevn. ”Det känns så ofattbart meningslöst”, skriver hon på Instagram.

Foto: MARTIN SYLVEST / EPA / TT

”Krossar mitt hjärta”

Under de senaste veckorna har det över hela landet lagts ut blommor och tänts ljus. En som berörts av händelsen är Olivia Holtebo Gregersen som skrivit en sång för att hedra minnet av Mia. 

– Det är klart att det här har satt i gång tankarna hos unga människor. Att vara ute och festa är en del av vårt liv men verkligheten är att något sånt här kan ske. Man inte inte undgå att prata om det, berättar hon för BT.

Hon och hennes kompisar träffades och festade häromdagen, men det var många som inte fortsatte ut på stan. 

– Det är på grund av vad som hände Mia. Framöver kommer jag tänka mycket mer på hur jag kommer hem efter utekvällar på stan.

Även statsminister Mette Frederiksen har reagerat starkt. 

”Det krossar mitt hjärta, en festlig kväll slutar med den värsta mardröm. En ung kvinna på väg hem. Det känns så ofattbart meningslöst”, skriver hon på Instagram. 

Ett våldsamt förflutet

En 36-årig man är misstänkt för mordet på Mia. Han greps dagen innan kroppen hittades och sitter nu häktad. 

Det har visat sig att han anklagats för att ha haft ett våldsamt förflutet. En före detta flickvän berättar nu för TV2 Nord hur han enligt henne terroriserade henne under flera år.

Paret träffades på nätet. Till en början var han kärleksfull och omtänksam. Men det tog inte lång tid så förvandlades han, enligt henne. De goda sidorna ersattes av ett kontrollbehov, berättar hon.

– Han började ta min telefon för att läsa sms och kontrollera min Facebook. Om jag skulle köra någonstans var jag tvungen att ha GPS:en i gång så att han kunde se var jag hade varit. 

Efter ett halvår gjorde hon slut. Men terrorn fortsatte i flera år, enligt kvinnan. Vid ett tillfälle vaknade hon upp mitt i natten och utanför fönstret stod en man i rånarluva och tittade på henne. Hon säger att hon är övertygad om att det var han. 

Mia misstänks ha förts bort i en svart bil.

Foto: Nordjyllands Politi

Skar av bromsslang

En gång kunde det gått riktigt illa. Ex-flickvännen och hennes mamma skulle göra ärenden med bilen. När de kom ut på vägen kunde mamman inte bromsa. Det visade sig att både bromsrör och bromsslang till den Volkswagen Golf de använde hade skurits av.

Om bilen hade hunnit komma upp i högre hastighet hade det kunnat sluta i en katastrof. 

Verktyget som hade använts hittades hemma hos mannen som nu är misstänkt för mordet på Mia Skadhauge Stevn.

– Hans förklaring var att jag hade brutit mig in i hans lägenhet, stulit tången, kört hem till mig själv och förstört bromsarna, varefter jag sedan placerat tången i hans lägenhet igen, berättar ex-flickvännen. 

Rätten trodde dock inte på mannen och dömde honom till 60 dagar i fängelse. Vid samma tillfälle dömdes han också för att ha förnedrat en annan ung kvinna genom att ha tjuvtittat på henne genom ett fönster medan hon sov. Vid det tillfället ska mannen ha efterlämnat sin egen sperma på fönsterrutan.

Polisen arbetar med tidslinje

Förutom den häktade 36-åringen greps också en annan man, även han 36 år gammal. Han släpptes på fri fot av häktesdomaren men är ännu misstänkt för inblandning. 

Enligt dansk polis har de nu misstänkta männen en relation till varandra, men man går i nuläget inte in på vilket sätt de känner varandra.

Det är fortfarande oklart vad som hände från det att Mia Skadhauge Stevn hoppade in i den svarta bilen till det att delar av hennes kropp hittades i Dronninglund Storskov.

Hon ska inte haft någon relation till den misstänkte 36-åringen sedan tidigare. 

Polisen arbetar med att säkerställa en tidslinje. 

– Vi ska kartlägga hela förloppet för, under och efter. Vi arbetar med en tidslinje för att få några fixpunkter att utgå från, säger förundersökningsledaren Frank Olsen till nyhetsbyrån Ritzau. 

TV: Mer om våld mot kvinnor

Senast

Förvånande hudproblem bland svenska soldater

Under 10 års tid har Försvarsmakten rekommenderat sina soldater...

Jon Olsson lyxliv med Janni Delér: ”Vi växte upp”

Extravaganta hus, båtar och bilar. Den tidigare skidstjärnan Jon Olsson,...

Nollade Skellefteå – i heta rivalmötet

Luleå lyckades ta ledningen mot Skellefteå i den första...

Missa inte

Förvånande hudproblem bland svenska soldater

Under 10 års tid har Försvarsmakten rekommenderat sina soldater...

Jon Olsson lyxliv med Janni Delér: ”Vi växte upp”

Extravaganta hus, båtar och bilar. Den tidigare skidstjärnan Jon Olsson,...

Nollade Skellefteå – i heta rivalmötet

Luleå lyckades ta ledningen mot Skellefteå i den första...

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

Ex-röda arméfraktionsmedlem fångad efter mer än 30 år på flykt

Klette, som anklagas för att ha deltagit i...

JUST NU: Armalis får matchstraff

Med 2.40 kvar av den andra perioden delade Mantas Armalis ut en rejäl smocka mot Olli Palola framför mål. Oskarshamnsforwarden föll till isen och...

Hotet mot fjällturismen: ”Måste vara beredda”

Sälen Publicerad 27 feb 2024 kl 20.00PremiumSÄLEN. Klimatförändringarna hotar fjällturismen.Skistar säger sig vilja leda omställningsarbetet – samtidigt som bolaget måste säkra sin snöproduktion.En del...

FANNY SVÄRD: Tror regissören på riktigt att det är så här flickor onanerar?

Fanny SvärdBarns kåthet är ett ämne som kan göra vem som helst obekväm. Å andra sidan är det något som alla kan relatera till,...

Oväntade läkemedlet kan ge dig håret tillbaka

Publicerad: 27 feb 2024, kl 20:00 Premium Håravfall är något som drabbar de flesta män någon gång i livet.Men det finns behandlingar som både...

Rumänska taxichaufförer fortsätter att protestera mot samåkningsföretag

Förarna kommer att hungerstrejka på onsdag om deras...