Exklusivt innehåll:

Stjärnans markering – trots klubbens vädjan

Inför söndagens möte uttryckte Atletico Madrids president Enrique Cerezo...

Här blir politikerna helt ställda av frågan i SVT

Under söndagskvällens ”Agenda” i SVT debatterades det klimatpolitik och...

Nya strategin: Ska läcka fler planer

Sedan i slutet av förra året har världens ögon bevakat händelserna kring Ukrainas gränsområde. Ryssland har samlat uppemot 175 000 man vid gränsen, lagt fram flera krav rörande Natos politik och en invasion av Ukraina ska enligt medieuppgifter vara anstående i dag onsdag. 

Uppgifterna om den möjliga invasionen kommer ifrån USA:s underrättelsetjänst och är en i raden av uppgifter som Biden-administrationen valt att offentliggöra i vad bedömare menar är ett upptrappat informationskrig. Det beskrivs som en intensifierad taktik för att säkra sina egna intressen utan att själva ta till vapen.

– Att släppa information för att skada eller avskräcka fienden är en gammal taktik. Det som är nytt är storleksordningen, säger Jonathan Eyal, vid den brittiska försvarstankesmedjan The Royal United Service Institute, till Wall Street Journal. 

Var uppgifterna kommer ifrån hålls hemligt

Varifrån uppgifterna om den 16 januari kommer ifrån hålls fortfarande hemligt. 

– Det är svårnavigerad terräng. Om man har genuin insyn i den ryska apparaten så vill man absolut inte gå ut offentligt med det, och riskera att röja sina källor, säger Björn Ottosson, som forskar om USA:s säkerhetspolitik vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till TT. 

Men det är inte första gången som USA kommit med detaljerad underrättelseinformation. För mindre än en vecka sedan gick Biden-administrationen ut med att Ryssland planerar en ”bluffattack” mot ryssar, där skådespelare ska agera offer. Uppgifterna från Pentagon har varit mycket detaljerade och anledningen till skådespeleriet ska vara att det ger Ryssland en ursäkt för att invadera Ukraina.

”Gör det svårare”

Om så var fallet kan det ha varit en strategi att desarmera planen genom att den avslöjas innan.

För Wall Street Journal bekräftar en senior medarbetare inom Biden-administrationen att det rör sig om en ny, medveten taktik från USA. 

– Vi har tidigare sett hur Ryssland har använt sig av ”false flag”-operationer och använt sig av den förvirring som uppstått efteråt för att agera militärt. Genom att synliggöra deras planer blir det svårare för Ryssland att genomföra dem.  

Andra uppseendeväckande uppgifter från väst är att Kiev kommer utsättas för massiva flygbombningar. Eller Ryssland planerar att placera ut en ny ukrainsk ledare efter en iscensatt kupp. 

Keren Yarhi-Milo, statsvetare vid Colombia University, säger till the New York Times är det ett högt spel och att dynamiken mellan de forna kalla-kriget-staterna är instabil.

Ryssland förnekar invasionsplaner

Skiftet i strategi beror enligt Jonathan Eyal på händelserna 2014 då hela världen såg på hur Putin annekterade Krim-halvön, samtidigt som den ryske presidenten förnekade att ryska trupper hade invaderat. 

– Genom att flagga för operationer tidigt, så hindras den ryska president Vladimir Putin från att tillgripa samma gamla teknik som Moskva använda sig av för att försvara annekteringen av Krim 2014 och när man gick in i Georgien 2008, säger Jonathan Eyal.  

Ryssland har genomgående avvisat uppgifterna om att de har för avsikt att gå in i Ukraina. Enligt Putin ska också de ryska styrkorna vara tillbakadragna.

Uppgifterna om retirerade styrkor har inte bekräftats – och Biden menar fortsatt att risken för en invasion är stor.

Att Ryssland förnekar att de planerat att gå in i Ukraina kan också vara en planerad och önskvärd konsekvens av USA:s agerande. Rysslands förnekande av invasionsplaner når också ryska medborgare. 

”De vill att en attack sker”

Men offentliggörandet av uppgifterna har fått kritik.  

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy har kritiserat västvärlden för att göra ukrainarna rädda i onödan och har spelat ner hotet från grannen väst. 

– De här uttalandena skapar bara panik och är inte till hjälp för oss, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Dessutom kan det oupphörliga informationsflödet om hotet från Ryssland göra att USA och dess allierade gradvis förlorar sin trovärdighet när de roppar varg och ingenting händer. 

– Har Putin hittills avskräckts från att agera militärt? Nej. Har det avskräckt honom från att överväga att använda våld? Nej, säger Jonathan Eyal.

Se även:

Senast

Stjärnans markering – trots klubbens vädjan

Inför söndagens möte uttryckte Atletico Madrids president Enrique Cerezo...

Här blir politikerna helt ställda av frågan i SVT

Under söndagskvällens ”Agenda” i SVT debatterades det klimatpolitik och...

Skickade Inter upp i topp med drömträff

Inter har haft en fantastisk säsong i italienska Serie...

Missa inte

Stjärnans markering – trots klubbens vädjan

Inför söndagens möte uttryckte Atletico Madrids president Enrique Cerezo...

Här blir politikerna helt ställda av frågan i SVT

Under söndagskvällens ”Agenda” i SVT debatterades det klimatpolitik och...

Skickade Inter upp i topp med drömträff

Inter har haft en fantastisk säsong i italienska Serie...

Orden i förhör efter mordet på Liridona

Uddevallabon Liridona Ademaj Murseli, 30, mördades när hon färdades...

Danska diamantdottern släppt från fängelset i Dubai – får inte lämna landet

Det var på fredagen som den 26-åriga Elvira Pitzner greps av polis i Dubai misstänkt för otrohet – ett brott som kan resultera i...

Europas högerextrema ledare samlas i Italien för att förbereda EU-valet

Matteo Salvini, som är Italiens vice premiärminister, var...

Ilskan: ”Kriminellt – ville han att han skulle dö?”

I lördagens UFC-gala i Austin i Texas blev Jalin Turner kritiserad för att ha fortsatt att slå Bobby Green, trots att Green inte gjorde...

Kvällens nyheter söndag 3 december

VädervändningFörst blir det kallare, sen blir det varmare.På sina håll kan det till och med bli plusgrader – och slask i veckan.– Successivt blir...

Cecilia Frodes revansch med julfirandet

Publicerad 27 nov 2023 kl 11.07, uppdaterad kl 13.29Skådespelaren Cecilia Frode fick tillbringa hela förra julen på sjukhus. Frode fick åka in akut och...

Israel-Hamas krig: Osannolik vänskap blommar ut mellan befriade gisslan

En vänskap som skapats under sju veckors fångenskap...