Under juni och juli har allmänheten rapporterat in hundratals fynd av sjuka och döda fåglar längs Sveriges kuster till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
På Västkusten och Gotland har flera döda fåglar bekräftats smittade med fågelinfluensaviruset – vilket är ovanligt så här års, enligt statsepizootolog Karl Ståhl vid SVA.
– Det som är ovanligt är att det sprids under sommaren eftersom det här är ett virus som inte trivs så bra när det är varmt.
Det är främst i sjöfåglar som sillgrissla, havssula, tordmule och gäss som viruset hittats, men att smittspridningen ökar bland vilda fåglar innebär också en ökad smittrisk för tamfåglar.
Kan tyda på storspridning i vinter
Enligt Karl Ståhl har Europa aldrig haft så stora och omfattande utbrott av fågelinfluensa som de två senaste vintersäsongerna.
– Utbrotten vi ser i Europa brukar vara på vintern och tidigt på våren. Sen brukar det dö ut i april-maj. Förra året var något av ett undantag då fortsatte vi hitta viruset även under sommaren – men i år har varit betydligt mycket värre.
Sommarens bekräftade fall i Sverige är ett tecken på att viruset nu har börjat ”översomra” – vilket innebär en risk för att smittspridningen ökar ytterligare i vinter menar han.
– Gissningsvis kommer vintern bli problematisk med mycket smittspridning och ökad risk för spridning bland tamfåglar.
Liten risk för spridning bland människor
SVA rekommenderar människor att undvika att röra eller hantera döda och sjuka fåglar – men risken att viruset skulle börja spridas bland människor är inget att oroa sig för, konstaterar Karl Ståhl.
– Det här viruset som sprids nu i Europa och Nordamerika bland fåglar har hittats i väldigt få fall hos människor och de har inte varit allvarligt sjuka, säger Kar Ståhl.
Innebär inte en ökad smittspridning bland vilda fåglar risken för att viruset muterar?
– Det kan man absolut tänka sig, framför allt om det hoppar mellan arter. Men smittspridningen i stort är inte större nu än vad den har varit tidigare, även om det är ovanligt mycket spridning under sommaren är den inte mer än vad det var under våren, säger Karl Ståhl.