Det extrema vintervädret under jul- och nyårshelgerna 2022/2023 ledde till ett exceptionellt högt tryck på ortopedakuten vid Falu lasarett. Aldrig tidigare har så många patienter med frakturer, främst i handleder, fotleder och höfter, sökt akutvård under en så lång sammanhängande period. Detta rekordmånga antal patienter på akuten resulterade även i ett rekordhögt antal inneliggande patienter, vilket ställde avdelningen inför stora utmaningar. Den extrema halkan var den främsta orsaken till det ökade antalet olyckor.
För att hantera den akuta situationen vidtog ortopedavdelningen flera åtgärder. Normalt sett har avdelningen 18 vårdplatser, men genom att beordra extrapass för befintlig personal och kalla in personal från föräldraledighet lyckades man utöka antalet vårdplatser till 24. Trots denna utökning var det inte tillräckligt för att möta det enorma behovet. Under flera dygn var mellan sju och elva ortopedpatienter tvungna att vårdas på andra avdelningar inom sjukhuset, och extra läkare fick kallas in för att hantera den ökade arbetsbelastningen.
Inför trettonhelgen fortsatte det höga patienttrycket och ortopedavdelningen tvingades fortsätta med extra bemanning för att kunna hantera situationen. Konsekvenserna av den extrema belastningen blev att planerade operationer fick ställas in för att prioritera de akuta fallen, de skador som inte kunde vänta. Detta innebär att patienter som väntat på operationer fick sina ingrepp uppskjutna, vilket naturligtvis är beklagligt men nödvändigt under rådande omständigheter.
Maria Rindeskog, verksamhetschef vid ortopedavdelningen, riktade en stark uppmaning till Dalarnas invånare att vara extra försiktiga i halkan. Hennes tydliga budskap var att använda broddar vid utomhusvistelse, köra försiktigt i trafiken, hålla avstånd till andra och vara extra uppmärksam på omgivningen. Hon betonade vikten av att ta ansvar för sin egen säkerhet för att minska risken för fallolyckor.
Vidare uppmanade Rindeskog kommunerna att prioritera snöröjning och sandning av gator och gångbanor. Effektiva åtgärder från kommunernas sida är avgörande för att skapa säkrare förhållanden för invånarna och därmed minska risken för halkolyckor. Samarbete mellan sjukvården och kommunerna är viktigt för att hantera den här typen av situationer och skydda medborgarnas hälsa och välbefinnande.
Sammanfattningsvis orsakade det extrema vintervädret med extrem halka ett rekordhögt tryck på ortopedakuten i Falun. Trots att avdelningen vidtog åtgärder för att utöka kapaciteten, tvingades man ställa in planerade operationer och vårda patienter på andra avdelningar. Uppmaningen till allmänheten var att vara extra försiktig och använda broddar, samt en uppmaning till kommunerna att prioritera snöröjning och sandning. Situationen understryker vikten av förebyggande åtgärder och samarbete för att hantera liknande situationer i framtiden.