Rikspolischefen Petra Lundh besökte Örebro på onsdagen för att bilda sig en uppfattning om läget efter tisdagens masskjutning på Campus Risbergska. Besöket innefattade bland annat lägesuppdateringar och möten med poliser som var först på plats vid den tragiska händelsen. Lundh uttryckte stark uppskattning för polisens insats hittills och betonade att hon är stolt över det svenska polisväsendet. Hon underströk att polisen utfört ett fantastiskt arbete under extremt svåra omständigheter och att deras professionella agerande varit avgörande i den akuta fasen. Samtidigt poängterade hon att utredningen fortfarande är i ett intensivt skede och att många frågor återstår att besvara.

Lundh betonade vikten av en grundlig utredning och en noggrann genomgång av händelseförloppet. Polisen arbetar intensivt med att kartlägga motivet bakom dådet och förstå hur det kunde ske. Hon erkände att det finns många obesvarade frågor och att allmänheten, liksom polisen själva, söker svar och förklaringar. Lundh försäkrade att polisen gör allt i sin makt för att bringa klarhet i det inträffade och att information kommer att delges så snart den är verifierad och korrekt. Hon bad om tålamod och förståelse för att utredningsarbete av denna komplexitet tar tid.

Angående den misstänkte gärningsmannens identitet, som flera medier rapporterat om, avstod Lundh från att bekräfta uppgifterna. Hon hänvisade till pressetiska principer och betonade vikten av att säkerställa korrekt information innan den offentliggörs. Lundh förklarade att identifieringsprocessen är noggrann och att polisen inte vill riskera att sprida felaktiga uppgifter. Hon underströk att det är polisens ansvar att garantera att informationen som delges allmänheten är tillförlitlig, även om det innebär att det tar längre tid innan informationen släpps.

Lundh bemötte också frågor om hur polisen kan arbeta för att förhindra liknande skolskjutningar i framtiden. Hon bekräftade att detta är en fråga som polisen ständigt arbetar med och att diskussionen intensifieras efter tragiska händelser som denna. Hon påpekade att den misstänkte gärningsmannen, baserat på den information som finns tillgänglig i nuläget, verkar ha agerat ensam och inte fanns i polisens register sedan tidigare. Det enda som framkommit hittills är att han innehade vapenlicens. Detta faktum väcker naturligtvis frågor om hur vapenlicenser utfärdas och kontrolleras.

Gällande frågan om huruvida polisen bör se över sina rutiner för utfärdande av vapenlicenser, svarade Lundh att en grundlig genomgång av detta specifika fall kommer att genomföras. Hon förklarade att det finns etablerade rutiner och riktlinjer för hur vapenlicenser beviljas och att dessa nu kommer att granskas noggrant. Syftet med granskningen är att identifiera eventuella brister i systemet och vidta åtgärder för att minimera risken för att vapen hamnar i fel händer. Lundh betonade vikten av att lära av det inträffade och att ständigt förbättra polisens arbete för att öka säkerheten i samhället.

Avslutningsvis uttryckte Lundh återigen sin djupa sorg över händelsen och sitt deltagande med offren, deras anhöriga och alla berörda. Hon försäkrade att polisen kommer att fortsätta arbeta intensivt med utredningen och att all relevant information kommer att delges allmänheten så snart den är verifierad. Hon uppmanade samtidigt till lugn och besinning i den svåra situation som Örebro och hela Sverige befinner sig i. Lundh avslutade med att betona vikten av samarbete och dialog mellan polis, skola och samhälle för att skapa en tryggare miljö för alla.

Dela.