Exklusivt innehåll:

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Så samarbetar polisen i Danmark och Sverige

36-åringen sköts med flera skott i centrala Köpenhamn. Enligt dansk polis var mordet gängrelaterat. 

Den 36-årige mannen som sköts till döds i Köpenhamn är en välkänd person i Malmös tungt kriminella kretsar.

Att personer ur den sfären uppehåller sig i Köpenhamn är inte ovanligt, enligt uppgifter till Kvällsposten, helt enkelt för att pressen från polis och eventuella rivaler är mindre på andra sidan sundet.

36-åringen har länge ingått i den närmsta kretsen kring den 25-årige man som kallas ”Boxaren” – en man som tidigare kopplats till flera mord i Malmö och som enligt polisen under många år varit en huvudaktör i narkotikahandeln i Malmö. Sedan ett par år sitter han i spanskt häkte – misstänks för att ha lett en grupp kallad Los Suecos i Spanien. En grupp som misstänks för bland annat sprängningar och flera kontraktsmord.

Nyligen avslutades en stor rättegång i i Malmö tingsrätt där ett tiotal personer åtalats för att ha planerat mord på personer i kretsen kring ”Boxaren”. De åtalade kommer från skilda grupper i Malmös undre värld, men ska enligt uppgifter ha gått samman och bildat en tillfällig allians med ett mål: att slå ut ”Boxaren”.

I knäckta chattar kommunicerade en allians av kriminella kring hur den 36-årige mannen, som tillhörde en rivaliserande grupp, skulle mördas.

Foto: Polisen

Polisen kunde dock ingripa och föra 36-åringen i säkerhet.

Foto: Polisen

Efter händelsen på ett hotell i Ängelholm erbjöds 36-åringen skydd av polisen, något han avböjde.

Foto: Polisen

Räddades av polis

I knäckta chattar har polisen, enligt åtalet, kunna följa när de misstänkta planerar hur de ska döda personerna kring sin rival. Hur man skaffar vapen, bilar och folk som ska genomföra morden.

Ett av målen för alliansen var den nu mördade 36-åringen. I slutet av maj 2020 befann sig 36-åringen med sin familj på ett hotell i Ängelholm. Fiendesidan hade då fått korn på honom, bland annat genom att placera en GPS-sändare på mannens bil.

När 36-åringen sitter i hotellets restaurang blir han upptäckt av alliansens utpekade huvudman, en 38-åring från Malmö, som omedelbart, enligt åklagaren, kontaktar sina kumpaner via den krypterade chattjänsten Encrochat och börjar planera hur 36-åringen ska dödas.

Men hela skeendet följdes av polisen och det var bara efter att polisen ingripit som mordhotet kunde avvärjas och 36-åringen och hans familj kunde sättas i säkerhet.

Efter händelsen transporterades 36-åringen och hans familj till Helsingborgs polishus. Efter att ha sovit en natt på hotell i Ystad ska polisen ha erbjudit familjen ett skyddat boende, något 36-åringen tackade nej till.

Intensifierat samarbete

Trots att de tongivande personerna i den konflikten sitter frihetsberövade är de två sidorna i konflikten enligt uppgift fortfarande relevanta i Malmös grovt kriminella miljö.

– Det finns parter på båda sidor som fortfarande är ute, det kan man inte bortse från, säger en person med insyn i polisens informationsinhämtning kring Malmös kriminella miljö.

– Det är fortfarande ett vakuum när det gäller vem som ska styra narkotikahanteringen i Malmö. Och det är så att styr man narkotikahanteringen i Malmö, som är en hub som förser resten av Sverige med narkotika, så är goda kontakter i Danmark en förutsättning.

Mordet på en ung man i Malmö i mitten av december kopplas till en pågående gängkonflikt i Köpenhamn. Strax efter mordet la ena sidan upp en bild i sociala medier där man hånar sina fiender.


Samarbetet mellan polisen i Malmö och Köpenhamn är intensivt. Enligt uppgifter sker informationsutbytet dels genom ett strukturerat formellt samarbete, men man utbyter även direkt information på personnivå: När någon person av intresse beger sig från Malmö till Köpenhamn underrättas kollegerna på andra sidan bron om detta.

I början av december blev informationsutbytet mer intensivt än vanligt. Orsaken var en våldsam konflikt i den undre världen som blossat upp på Köpenhamns gator. Men våldet har även utspelat sig i Malmö. 

När en man i 25-årsåldern i mitten av december sköts till döds i Malmöstadsdelen Bunkeflostrand lämnade ena sidan i konflikten i Köpenhamn sitt visitkort: i sociala medier postades en bild på en maskerad person, geotaggad vid mordplatsen, med texten ”Fuck all our enemies”. Med bilden kom meddelandet: ”Hellere deres mødre græder end vores” – ”Hellre att deras mödrar gråter än våra”.

”Oroväckande tendens”

Mats Karlsson är chef på polisens underrättelseenhet Syd. Han bekräftar att samarbetet intensifierats under den senare tiden, och att man specifikt diskuterar den uppkomna situationen med flera brutala våldsdåd på båda sidor av sundet.

– Jag kan inte gå in i de specifika fallen. 

– Men tack vare det pågående samarbetet kan vi, när något sker, väldigt snabbt tillsammans reda ut var det hör hemma. För oss är det viktigt att veta om en händelse hör hemma i en viss konfliktyta, då det kan leda till vidare händelser.

Han menar att polisen följer konflikterna och har bra information. Kunskapen, till exempel kring de grupper som är inblandade, har ökat vilket lett till att polisen kunnat vidta åtgärder. 

Ändå kunde mordet i Köpenhamn inte förhindras?

– Jag kan inte gå in i detaljer. Men vi kommer inte att kunna förebygga allt. Den typen av övervakning har vi inte, och ska vi inte ha.

Hur stor är risken för fler brutala våldsdåd, även i Malmö?

– Vi skönjer en oroväckande tendens. Man använder övervåld, man skjuter för att döda. Man skjuter extra skott, skjuter när någon ligger ner. Och upptäcktsrisken är inget man beaktar, har man bestämt sig ska det göras oavsett tid och plats.

Det låter inte bra. Ska folk vara oroliga?

– Nej, det är inte bra. Men vi pratar om ett fåtal händelser. Men det är klart att människor påverkas. Vi har en situation med skjutningar och sprängningar i Sverige som sticker ut. Och det är bra att man är öppen kring det och att man kan diskutera det. Vi måste våga prata om det. 

Blodig gängkonflikt i Köpenhamn:

Sedan i början av december skakas Köpenhamn av en blodig gängkonflikt som flera gånger lett till skottlossningar på öppen gata. Flera personer har dödats och skadats i samband med skjutningarna. 

Enligt uppgifter står konflikten mellan två fraktioner. På ena sidan gänget NNV – som tagit sitt namn från stadsdelarna Nørrebro och Nordvest. NNV har funnits i flera år och uppstod ur en tidigare grupp med namnet Brothas. På andra sidan finns vad som beskrivs som en löst sammansatt grupp som samlats kring en gängveteran från Köpenhamn.

Orsaken till konflikten ska enligt uppgift vara en mångårig fiendskap mellan enskilda individer i de två grupperingarna, upplevda oförätter. De två grupperna har även hamnat i konflikt kring cannabishandeln i Köpenhamn, enligt uppgift.

Båda sidor har kopplingar till Sverige och en av de dödliga skottlossningarna inträffade i mitten av december i Bunkeflostrand i Malmö. 


2 december: En 27-årig man, medlem i gänget NNV, skjuts på Nørrebro i centrala Köpenhamn. Mannen avlider av sina skador. En svensk 21-årig man sitter tillsammans med en 18-årig dansk häktad för mordet.

3 december: Två män öppnar eld inne på en frisörsalong i västra Köpenhamn. En 17-årig bulgarisk medborgare som jobbar i salongen dör. En 15-årig kund skadas. Även salongens ägare, en man i 30-årsåldern bosatt i Malmö, träffas och får livshotande skador.

4 december: Strax efter klockan 21.30 kliver en man in på ett vattenpipekafé i Köpenhamn och skjuter en 39-årig gäst som får livshotande skador.

7 december: Två personer beskjuts i Herlev norr om Köpenhamn, en av dem dör av sina skador.

15 december: Strax innan klockan 16 skjuts en man i 25-årsåldern till döds när han lämnar en byggnad och går mot en bil i stadsdelen Bunkeflostrand i Malmö. Det finns flera kopplingar mellan dödsskjutningen och konflikten i Köpenhamn, bland annat läggs en bild upp i sociala medier kort efter mordet – avsändare är gänget NNV.


Källa: Ekstrabladet, TV2, Berlingske

Senast

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Missa inte

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Odds i underkant – avslag på favoriten

I helgens omgångar finns det blandat utbud av matcher...

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten PET. I ett pressmeddelande skriver den danska polisen att det inte finns tillräckliga skäl att driva...

Kronofogden slår tillbaka mot Gunilla

Den 18 februari slog Kronofogden till på Gunilla Perssons hotellrum i Växjö – morgonen efter Melodifestivalen, något som Expressen då kunde avslöja. Kronofogden fick...

10 guldkorn på Mallorca: Denise Rudbergs pärlor

Författaren Denise Rudberg tillbringade somrarna på Mallorca med sin pappa från fem års ålder – en tradition som hon fortsatte med när hon fick...

Polska bönder blockerar stora motorvägar i protest mot EU:s regler

Bönder i Polen blockerade på söndagen en stor...

Missar resten av säsongen – efter knivincident

Nykvarn har förlorat sina två senaste matcher och ligger nu nära nedflyttningsstrecket i innebandyns högsta liga SSL. Laget har bara fyra poäng ner till...

Palestinas statsminister avgår

Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh och hans regering avgår. Det rapporterar Reuters som skriver att Shtayyeh har lämnat in sin avskedsansökan.Sky News Arabic rapporterar att...