Samar Yazbek, en syrisk författare som lever i exil i Paris sedan 2011, har i bok efter bok skildrat det krigshärjade Syrien. Trots att hon befunnit sig långt ifrån sitt hemland har hon upprätthållit nära kontakt med kvinnorättsorganisationer och motståndsgrupper som arbetat mot den nu avsatte diktatorn Bashar al-Assad. Fallet av Assad-regimen beskriver Yazbek som en obeskrivlig glädje, en känsla av att befinna sig i en helt annan värld. Samtidigt uttrycker hon en djup oro för det syriska folket och deras framtid. Trots osäkerheten och de administrativa hinder som återstår, är Yazbeks längtan tillbaka till Damaskus stark och hon tvekar inte inför tanken på att återvända.
Aleppos fall följde Yazbek minut för minut, sömnlös och fylld av ångest, en känsla som fortfarande hemsöker henne. Assad-regimens förödelse har inte bara förstört landet fysiskt, menar Yazbek, utan även skapat djupa sekteristiska splittringar i samhället. Hennes största farhåga var ett nytt inbördeskrig. Överraskande nog har dock den islamistiska gruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), under ledning av Ahmed al-Sharaa, rört sig genom områden bebodda av kristna, alawiter, ismailiter och druser utan att attackera någon av dessa grupper. Yazbek beskriver detta som ett mirakel, ett tecken på att en gemensam syrisk identitet trots allt kan övervinna religiösa och etniska skillnader. Ändå kvarstår en gnagande oro, särskilt för kvinnornas situation i landet. Ett meddelande från HTS publicerat på Telegram, där gruppen avvisar tvångsbärande av hijab och inskränkningar av kvinnors frihet, ger Yazbek ett visst hopp, men hon betonar att det är för tidigt att dra några definitiva slutsatser om HTS verkliga intentioner.
Även poeten Raafat Hekmat, som sedan 2023 är författare i residens i Stockholm, kände en enorm lättnad när Assad-regimen föll. Han är dock skeptisk till HTS och betonar vikten av att syrierna nu vågar uttrycka sina åsikter fritt och öppet. Hekmat förespråkar demokratiska val inom en snar framtid, en period under vilken folket ska kunna kritisera och ge förslag utan rädsla för repressalier. Han har själv fått erfara regimens förtryck då han fängslades och hans familj trakasserades på grund av hans skrivande om kriget.
Hekmat tror inte att Syrien kommer att vara säkert på minst ett år och uppmanar västerländska regeringar till tålamod. Han berättar om syrier som nekats asyl i Tyskland och nu lever i rädsla för att bli utvisade till ett land där de förlorat allt. Hekmats eget hus jämnades med marken 2013. Från sin trygga tillvaro i Sverige följer han utvecklingen i sitt hemland och fortsätter att skriva, driven av en känsla av ansvar att bevara minnet av de offer som Assad-regimen krävt. Han skriver om människor som ingen annan minns, människor vars berättelser han känner sig förpliktigad att föra vidare.
Samar Yazbek, född 1970 i den syriska kuststaden Jableh, samma stad där poeten Adonis föddes, har levt i exil i Paris sedan 2011. Hennes senaste besök i Syrien var 2013, en resa som genomfördes i hemlighet. Hennes böcker, som skildrar krigets fasor och kvinnornas situation i Syrien, har översatts till flera språk, inklusive svenska. Titlar som ”En mörk strimma av ljus”, ”Resa in i tomheten”, ”Kvinnan som går”, ”Nitton kvinnor” och ”Där vinden vilar” ger en inblick i ett land präglat av krig, förlust och hopp.
Raafat Hekmat, poet och romanförfattare från Syrien, har under pseudonym skrivit om Syrien för den libanesiska webbplatsen Daraj. Efter att ha arresterats flera gånger för sina texter i Syrien flydde han till Libanon. Sedan 2023 bor han i Stockholm som författare i residens. Hekmat tilldelades Sharjah-priset för arabisk kultur 2020 för sin novellsamling ”Som om jag drömde”. Hans senaste bok, ”Tio minuter för sent för världen”, publicerades 2023 av Dar Al Nahda Al Arabia. Hans texter publiceras även i antologier av förlag baserade i Syrien, Jordanien och Egypten. Hekmat betonar vikten av att författare och journalister gör sina röster hörda i den nya situationen som uppstått i Syrien. Han beskriver hur HTS tillfälligt placerade den islamistiska flaggan bakom revolutionsflaggan, en handling som möttes av protester från många syrier som inte ville se några islamistiska symboler. Protesterna ledde till att HTS tog bort den islamistiska flaggan.
Både Yazbek och Hekmat, trots att de befinner sig på olika platser och uttrycker olika grader av optimism, delar en djup kärlek till sitt hemland och en stark vilja att bidra till ett fritt och demokratiskt Syrien. Deras berättelser, både de skrivna och de levda, vittnar om krigets fasor och det syriska folkets motståndskraft. De representerar hoppet om en framtid där Syrien kan återuppbyggas och där alla dess medborgare kan leva i fred och frihet.