Många småsparare som köpt på sig den billiga SAS-aktien har fått se hur den rasat de senaste dagarna.
Tisdagens kvartalsrapport omfattar perioden november till januari. Det föregående kvartalets nettoresultat gav ett minus på 744 miljoner kronor.
Vid sidan om den nya kvartalsrapporten med krisstämpeln på sig blåser det upp till strid. Flera källor med insyn i pilotfackens strategi uppger att det är strejkvapnet de kommer ta till i den allt mer infekterade relationen till arbetsgivaren. De nuvarande avtalen, som är uppsagda, löper ut sista mars, vilket Expressen tidigare rapporterat om.
I ett internt dokument i december skrev pilotfacken att ”risken för konflikt under våren 2022 överhängande”.
Pilotfacken kan börja vifta med strejkvapnet mot bolaget från och med 1 april. Det är bland annat det faktum att bolaget valt att göra sina nya satsningar på dotterbolagen SAS Link och SAS Connect som fått piloterna att reagera.
Ingen av pilotkällorna vill framträda med namn.
– Vi har inget att förlora på en strejk. Relationen till företagsledningen är helt körd i botten, säger en källa.
Analytikern: Piloternas sista strid
Det kan framstå som som galet med en strejk när bolaget blöder.
– Jag förstår facken. Det här är sista striden, säger flyganalytikern Jan Ohlsson och pekar på att många av de nya SAS-plan som registrerats hamnar på Irland under dotterbolaget SAS Connect.
Piloterna är bara en huvudvärk för SAS vd Anko van der Werff. Flygbolaget trängs nu från alla håll.
– Allting blåser väldigt hårt kring SAS just nu, säger Jan Ohlsson.
SAS-aktien har störtdykt den senaste veckan.
Ekonomiskt blöder bolaget och mer pengar måste till för att hålla det i luften.
”Vi tror att de likvida tillgångarna uppgår till 5,6 miljarder kronor. Detta kan jämföras med totala skulder på 40,5 miljarder kronor i slutet av fjärde kvartalet”, skrev DNB Markets i sin analys av SAS.
Och tillade:
”Denna höga skuldsättning ser ohållbar ut, och med 3,8 miljarder kronor i förfallande skulder inom de närmaste 12 månaderna kommer en rekonstruktion förmodligen krävas.”
De två största aktieägarna är svenska och danska staten med 21,8 procent vardera vilka kanske tvingas skjuta till ytterligare miljarder för att förhindra att bolaget går i konkurs. Kanske i kombination med en rekonstruktion.
Flyganalytikern Jan Ohlsson tycker dock att tidpunkten för en rekonstruktion inte är den rätta.
– En rekonstruktion borde ha kommit under pandemin. Då var det lättare att få igenom krav, säger han och pekar på att Norwegian kommit bra ur sin kris.
– De har till till exempel avtal som gör att de bara betalar för flygplanen när de flyger. Jag tror det är svårt att få till stånd ett sådant avtal nu när vi är på väg ur pandemin.
SAS konkurrenter attackerar
Konkurrenterna har också börjat ta för sig på SAS bekostnad.
Irländska Ryanair flyger inrikes och från Arlanda. SAS kostnadsnivå är chanslös mot Ryanair.
Finnair har blivit en direkt konkurrent till SAS sedan man lagt beslag på flera av de långrutter som Norwegian tidigare flög. Det gäller bland annat New York, Miami och Los Angeles.
Det tyska lågprisbolaget Eurowings etablerar en helt ny bas på Arlanda inför sommarsäsongen 2022. Det Lufthansaägda bolaget erbjuder bland annat resor till Köpenhamn, Malaga, Nice och Palma.
I sommar ska SAS börja flyga till Toronto i Kanada. Men det blir en premiär med smolk i bägaren sedan Canadian Labour Congress, CLC, motsvarande LO i Sverige, uppmanat till en bojkott av flygbolaget. I CLC ingår också ALPA, den kanadensiska pilotföreningen med 6 000 medlemmar.