Enligt MailOnline är det ”välmenande” västerlänningar som skänkt kläderna som nu blivit ett allvarligt problem för det västafrikanska landet.
Lokalbefolkningen köper kläderna i stora paket, tar hand om de bästa plaggen och försöker sälja dem vidare, men dumpar resterande plagg. Kläder som inte går att sälja på Karmanto-marknaden – som inhyser 30 000 säljare – dumpas och hamnar bland annat i vattnet längs huvudstaden Accra. Där ligger ton och åter ton av kläder och ruttnar bort.
Högarna av kläderna längs stränderna kommer i alla världens färger och liknar mer stora sopberg som blir tio meter höga.
– Vi har stora utmaningar med textilavfall som kommer från Europa och andra håll, men vår huvudvärk är att fulla contrainrar kommer dagligen och i grunden är skräp, sa Solomon Noi, chef för avfallshantering, till The Ghana Report 2020.
Konkurrerar ut inhemsk produktion
Enligt Liz Ricketts på The OR Foundation som jobbar mot att förändra klädindustrin är det ett faktum att för många kläder tillverkas på grund av det ”snabba mode” som råder i dag. Materialen är sällan av bra kvalitet och håller inte för att få ett andra liv efter att den första ägaren burit plaggen.
Ytterligare en aspekt är att de västerländska second handkläderna konkurrerar ut den inhemska klädproduktionen, som inte kan producera kläder lika billigt.
Enligt boken ”Clothing Poverty” minskade anställda inom klädindustrin i Ghana med 80 procent mellan 1975 och 2000 i takt med att donerade kläder blev allt vanligare.