Exklusivt innehåll:

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Strömmers lösning på advokatrötan: Mer prat

Gunnar Strömmer är tydlig med att den stora majoriteten av advokater är hederliga och att det handlar om en liten andel som misskött sig men lägger snabbt till:

– Varje sånt fall är oerhört allvarligt. Det skadar förtroendet för advokater och det riskerar också att skada förtroendet för rättsväsendet och därför är det problem som måste tas på största allvar.

Han vill se problemet i ett större perspektiv där olika delar av rättsväsendet, enligt justitieministern, är utsatta.

Han tar domstolshandläggaren som är häktad efter misstankar om att ha läckt information till gängkriminella som ett exempel.

Rättssamhället är ”föremål för påtryckningar”

Han pekar också på åklagaren som är släkt med Ismail Abdo – ledande på den ena sidan av Foxtrotkonflikten. Åklagaren är varken brottsmisstänkt eller anklagad för att på något annat sätt agerat fel. Hon var också noga med att berätta om sitt släktskap med Abdo när hon anställdes.

Ändå tar justitieministern åklagaren som exempel i resonemanget.

– Det finns en bredare bild där vi sett att olika delar av rättssamhället på olika sätt är föremål för påtryckningar eller infiltration eller kriminella inslag. Vi har sett exempel bara under den här hösten i domstol, det har också funnits exempel på åklagarsidan. I grund och botten är det också en bredare samhällsutveckling där kriminaliteten också hittar sätt att agera inifrån. 

”Kriminella nätverk opererar på ett sådant sätt att man skaffar sig möjlighet att agera från insidan”, säger Gunnar Strömmer.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

– Jag bara konstaterar att på senare tid har vi sett exempel där de kriminella nätverken på olika sätt agerar mot företrädare i rättsväsendet på insidan. Jag tänkte närmast på det här fallet på senare tid som har rört en åklagare som har släktrelation till någon företrädare i den här uppgörelsen i Foxtrot. Jag jämför inte situationerna för det är olika. Jag bara säger att det finns olika aspekter av en kriminalitet som på olika sätt agerar mer offensivt mot rättsväsendet.

”Rötägg måste kastas ut”

Om advokaterna säger han:

– De problem man har sett med advokater är oerhört allvarliga och de rötägg som finns måste kastas ut.

Varför har det blivit så här?

– Mitt intryck är att det hänger ihop med brottsutvecklingen och att kriminella nätverk opererar på ett sådant sätt att man skaffar sig möjlighet att agera från insidan.

Men justitieministern ser också andra anledningar.

– I några fall tycks det vara advokater som i en del av sin affärsmodell har varit en del av den kriminella verksamheten. I andra fall advokater som så att säga kommit för nära sina klienter.

Vad kan du då göra åt den så kallade advokatrötan?

Strömmers svar på frågan är långt och handlar om vikten av en oberoende advokatkår men att han under hösten också pratat med olika aktörer – domare, åklagare och advokater – om den kritik som framförts.

– En viktig del i vår modell för oberoendet är också självsaneringen, att advokaterna granskar sig själva.

Fog för kritiken mot Advokatsamfundet

Advokatsamfundet har kritiserats för att just självsaneringen inte fungerar och att samfundets disciplinnämnd inte har möjlighet att på egen hand utreda de anmälningar som kommer in mot advokater.

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander har också kritiserats för att hon inte tog problemen med gangsteradvokater på allvar och avfärdade problemen som ”ett exempel”. Hon har även tidigare hävdat att självsaneringen och den egna utredningsverksamheten har varit tillräcklig.

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

Foto: Henrik Montgomery/TT

– Jag tycker att det har legat en del i kritiken som har framförts om hur man allmänt sett har närmat sig uppgiften och beskrivit problemet i den allmänna debatten. Det har funnits fog för kritik, säger Gunnar Strömmer.

Justitieministern talade på Advokatdagarna som arrangerades av samfundet i förra veckan och inför det framträdandet svängde generalsekreteraren och lovade att en ny tillsynsenhet ska bildas.

– En del av kritiken har handlat om att man inte har biffat upp det med riktiga utredningsresurser. Det verkar som att det ligger en hel del i det. Ska man få fram underlag för en granskning måste man se till att det kommer fram underlag på ett mer proaktivt sätt. Det har jag uppfattat signalen som att det är en del i det som nu ska göras, säger Strömmer.

Tillsynsenheten ifrågasätts

Mer konkret än så är inte justitieministern.

Han kommer inte att agera mer än i fortsatta diskussioner samtidigt som han konstaterar att det är Justitiekanslern – en myndighet under regeringen som är känd för sin självständighet – som har tillsynsansvar över advokaterna. Han hoppas också att möjligheten till höjda sanktionsavgifter för att advokater som missköter sig ska ha effekt.

Advokatsamfundets utspel om en tillsynsenhet har ifrågasatts av kritiker som pekat på att fokus inte verkar ligga på en förstärkt utredningsresurs. Själv har jag framfört misstankar om att det handlar om en rökridå för att undvika hårdare ingripande från politiskt håll. 

Men justitieminister Gunnar Strömmer litar på de ”signaler” som han uppfattat om tillsynsenheten. Han vill inte heller lägga sig i frågan om det ska krävas längre erfarenhet innan en advokat får offentliga uppdrag i komplicerade brottmål.

Försvarsadvokaterna Ekrem Güngör och Amir Amdouni uteslöts ur Advokatsamfundet efter att ha läckt känsliga uppgifter till Vårbynätverket.

Foto: Kickan Nikolic/Advokatfirman Devlet

Flera av de advokater som avslöjats som gängkriminella i kostym har snabbt fått uppdrag i stora gängrättegångar och det har gjort att frågan har väckts om det inte ska ställas högre krav.

Precis som självsaneringen och den egna tillsynen är det en fråga som nu diskuteras i Advokatsamfundet.

– Jag tycker att det är naturligt att processen börjar hos samfundet eftersom det är de som har tillsynsuppgiften, säger Gunnar Strömmer och lägger till:

– Jag är övertygad om att det finns ett starkt inre tryck där advokater runtom i landet vill att det ska vara slut på fall av det här slaget men också att det finns en upplevelse av att man inte har tagit de här fallen på tillräckligt stort allvar.

Gillar inte att kallas pratkvarn

Intervjun är över.

I en krönika i förra veckan krävde jag att Strömmer skulle agera mot advokatrötan, kallade honom för ”pratkvarnen i justitiedepartementet” och konstaterade att han spottar ur sig åtgärder mot kriminella på gatan men inte agerar lika hårt mot möjliggörare längre upp i de kriminellas pyramid.

I fyra veckor har han duckat mina frågor.

När jag nu frågar ex-advokaten Strömmer om han bara ska agera genom prat gillar han inte den beskrivningen.

– Jag tror att det är svårt att hitta någon annan som under sina första tolv månader fått så mycket gjort, säger justitieministern apropå pratkvarnsliknelsen.

Men jag noterar ändå avsaknaden av konkreta åtgärder mot advokatrötan. Han är uppenbarligen övertygad om att fortsatta diskussioner – och Advokatsamfundets sena uppvaknande – kommer att lösa problemet.

Vi får väl se.

Mer om advokatrötan

Senast

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Odds i underkant – avslag på favoriten

I helgens omgångar finns det blandat utbud av matcher...

Missa inte

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Odds i underkant – avslag på favoriten

I helgens omgångar finns det blandat utbud av matcher...

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten...

Kronofogden slår tillbaka mot Gunilla

Den 18 februari slog Kronofogden till på Gunilla Perssons hotellrum i Växjö – morgonen efter Melodifestivalen, något som Expressen då kunde avslöja. Kronofogden fick...

10 guldkorn på Mallorca: Denise Rudbergs pärlor

Författaren Denise Rudberg tillbringade somrarna på Mallorca med sin pappa från fem års ålder – en tradition som hon fortsatte med när hon fick...

Polska bönder blockerar stora motorvägar i protest mot EU:s regler

Bönder i Polen blockerade på söndagen en stor...

Missar resten av säsongen – efter knivincident

Nykvarn har förlorat sina två senaste matcher och ligger nu nära nedflyttningsstrecket i innebandyns högsta liga SSL. Laget har bara fyra poäng ner till...

Palestinas statsminister avgår

Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh och hans regering avgår. Det rapporterar Reuters som skriver att Shtayyeh har lämnat in sin avskedsansökan.Sky News Arabic rapporterar att...

Ukrainas krig: Två dödade när Ryssland fortsätter att slå sig söderut och österut

De senaste uppdateringarna från kriget i Ukraina. ...