En framstående figur inom den svenska kriminella världen mördades i Istanbul i måndags. Mannen, som tidigare vistats i Spanien, hade liksom många andra svenska gängkriminella sökt sig till Turkiet. Han var häktad i sin utevaro, misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling och hade tidigare dömts för grovt vapenbrott, ett straff som dock aldrig verkställdes. Efter mordet greps mannens styvfar, även han svensk medborgare och internationellt efterlyst, i Turkiet. Polisen bekräftar att de mottagit information om gripandet och undersöker ärendet via internationella kontakter, men varken bekräftar eller dementerar uppgifterna i nuläget.
Både styvsonen och styvfadern misstänks för att ha organiserat narkotikasmuggling till Sverige. Styvfadern har, liksom styvsonen, varit häktad i sin utevaro, bland annat misstänkt för grovt narkotikabrott. Styvsonen misstänks specifikt för att ha organiserat smugglingen av 115 kilo kokain till Sverige år 2020. Han beskrivs som en rival till Rawa Majid och Foxtrotnätverket. Konton i sociala medier kopplade till Foxtrot har tagit på sig ansvaret för mordet. Mordet befaras få konsekvenser inom den kriminella miljön, då offret hade ett brett kontaktnät och släktband till inflytelserika kriminella personer.
Gripandet av styvfadern är den senaste händelsen i en rad av gripanden av svenska kriminella i Turkiet. Samtidigt greps en annan efterlyst svensk man i Bodrum. Han är häktad i sin utevaro, misstänkt för anstiftan till mord på en 30-årig kvinna i Växjö. En svensk man i 20-årsåldern misstänks för själva mordet på den gängkriminella mannen i Istanbul och har gripits i Turkiet. Dessa händelser belyser den ökande närvaron av svenska kriminella i Turkiet.
Det faktum att flera svenska kriminella uppehåller sig i Turkiet komplicerar rättsprocessen. Sverige och Turkiet har visserligen stärkt sitt samarbete efter Sveriges Nato-anslutning, men det saknas fortfarande ett utlämningsavtal mellan länderna. Detta gör det svårare att lagföra misstänkta brottslingar som befinner sig i Turkiet. Det är oklart hur de svenska myndigheterna kommer att agera för att få de gripna utlämnade till Sverige.
Denna utveckling väcker frågor om hur svenska myndigheter ska hantera den ökande trenden med svenska kriminella som flyttar sin verksamhet utomlands, särskilt till länder där utlämningsavtal saknas. Det är en komplex situation som kräver internationellt samarbete och en översyn av befintliga lagar och avtal. Det är viktigt att hitta effektiva strategier för att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten och säkerställa att de ansvariga ställs inför rätta.
Sammanfattningsvis har mordet på en framstående svensk gängkriminell i Istanbul lett till gripandet av hans styvfar och ytterligare en svensk medborgare i Turkiet. Händelsen belyser den ökande närvaron av svenska kriminella i landet och de utmaningar som detta innebär för svensk polis och rättsväsende, särskilt med tanke på avsaknaden av ett utlämningsavtal. Det återstår att se hur de svenska myndigheterna kommer att agera i dessa fall och vilka åtgärder som kommer att vidtas för att adressera den växande problematiken med svenska kriminella som söker sig till Turkiet.