President Yoon Suk-yeols kamp för att behålla makten i Sydkorea

Sydkoreas president, Yoon Suk-yeol, befinner sig i en djup politisk kris och kämpar för sin politiska överlevnad. Krisen utlöstes av hans försök att införa undantagstillstånd, ett drag som möttes av starkt motstånd från parlamentet och ledde till en misstroendevot. Trots det växande trycket att avgå, har president Yoon vägrat att lämna sin post och uttalat sin beslutsamhet att kämpa till slutet mot de "kriminella grupper" som han anklagar för att "paralysera parlamentet". Detta uttalande tolkas som en tydlig signal om att han inte har för avsikt att böja sig för oppositionens krav på hans avgång.

Situationen kompliceras ytterligare av att Yoons eget parti, People Power Party (PPP), nu har vänt sig emot honom. PPP:s ledare har offentligt meddelat att partiet stöder en riksrättsprocess mot presidenten. Detta är ett dramatiskt skifte i den politiska dynamiken och innebär att Yoon har förlorat stödet från sin egen partibas. Det signalerar också en djup spricka inom PPP och en osäker framtid för partiet. Risken är stor att partiet splittras i två falanger, en som stöder Yoon och en som vill se honom avsatt.

Krisen inleddes förra tisdagen när Yoon deklarerade undantagstillstånd. Motivet bakom detta drastiska steg är fortfarande oklart, men kritiker menar att det var ett försök att tysta oppositionen och kväsa kritiska röster. Yoons försök att införa undantagstillstånd misslyckades dock kapitalt. Parlamentet samlades snabbt och enhälligt röstade ner förslaget bara sex timmar efter att det tillkännagivits. Detta snabba och enade agerande från parlamentet skickade en tydlig signal om att Yoons agerande inte skulle tolereras.

Efter det misslyckade försöket att införa undantagstillstånd har trycket på Yoon att avgå stadigt ökat. Oppositionspartierna har krävt hans avgång och stora demonstrationer har hållits runt om i landet. På lördagen utfärdade Yoon en offentlig ursäkt för sitt agerande, men vägrade att avgå. Samma dag lyckades han undvika att ställas inför riksrätt tack vare att hans partikollegor bojkottade omröstningen. Denna taktik gav Yoon en tillfällig respit, men oppositionen har meddelat att de kommer att försöka få till stånd en ny omröstning om riksrätt den 14 december.

Oppositionen, ledd av Democratic Party of Korea (DPK), ser nu en möjlighet att slutgiltigt avsätta Yoon. De har anklagat honom för maktmissbruk och för att ha undergrävt demokratin. DPK har lovat att fortsätta sin kamp för att ställa Yoon inför rätta och har uppmanat allmänheten att fortsätta protestera mot presidentens agerande. Med PPP:s stöd för en riksrättsprocess ser det alltmer sannolikt ut att Yoon kommer att ställas inför rätta.

Den politiska situationen i Sydkorea är nu extremt instabil och oviss. Det är oklart hur länge Yoon kan hålla sig kvar vid makten. Om han ställs inför riksrätt och döms riskerar han att bli avsatt. Även om han lyckas överleva den nuvarande krisen är hans politiska auktoritet allvarligt skadad. Framtiden för Sydkoreas politiska landskap är oviss och mycket hänger på utgången av den kommande omröstningen om riksrätt. Oavsett utgången kommer den politiska krisen att lämna djupa spår i Sydkoreas politiska historia.

Dela.