Exklusivt innehåll:

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Toppdirektör kryddade sitt cv – anställdes trots larm: ”Min kära hustru har koll”

Region Stockholm är en av landets största arbetsgivare med cirka 46 000 anställda och har en årsbudget på 120 miljarder kronor. Erik Lagerstens nya tjänst – som han tillträdde förra månaden – är säkerhetsklassad och innebär en central roll i regionens eget säkerhetsarbete men också en viktig del i landets civilförsvar.

Lagersten, som har bakgrund som bland annat informationsdirektör vid Försvarsmakten och olika direktörstjänster vid Västra Götalandsregionen, fick jobbet bland ett drygt fyrtiotal sökande. Bland de andra sökandena fanns flera säkerhetschefer, vd:ar och enhetschefer vid statliga myndigheter, regioner, kommuner och privata företag.

Expressen har granskat Erik Lagerstens ansökningshandlingar. Där framgår att han ändrat centrala uppgifter i sitt cv om sina utbildningsmeriter jämfört med när han åtta år tidigare sökte jobb hos Västra Götalandsregionen. 

I cv:t till Region Stockholm har Lagersten skrivit upp två utbildningar – ekonomlinjen och magisterkurs i statistik vid Stockholms universitet – trots att han inte har genomfört dem. När han sökte jobb hos Västra Götalandsregionen var han tydlig med att han inte gått klart utbildningarna genom att ange ”Ej examen”.

Erik Lagerstens cv som han skickade in till Region Stockholm. I cv:t har han tagit bort uppgifter om att han inte gått klart utbildningar som han använder som meriter.

Betalningsförelägganden hos Kronofogden

Lagersten har dessutom återkommande dykt upp hos Kronofogden. De senaste åren har han dragit på sig åtta betalningsförelägganden, varav sex stycken bara i år. Det senaste på drygt 17 000 kronor kom in till Kronofogden 10 augusti, mitt under anställningsprocessen.

Enligt uppgifter till Expressen ska regionens egen säkerhetsavdelning ha slagit larm om Lagerstens kandidatur direkt till hr-avdelningen och regiondirektören Emma Lennartsson. Hon valde trots det att gå vidare med anställningen av honom.

Trots säkerhetsavdelningens larm valde regiondirektören Emma Lennartsson att gå vidare med anställningen.

Foto: ERIK SIMANDER/TT NYHETSBYRÅN

När Expressen intervjuar Erik Lagersten säger han upprepade gånger att det inte fanns en medveten tanke eller handling bakom att han tagit bort uppgifter i sitt cv.

– Det är inte så att jag suttit och medvetet funderat på formuleringar. Under årens lopp har jag haft ett antal anledningar att skriva cv och nånstans där har det fallit bort.

Det framgår inte av ditt cv att du inte slutfört utbildningarna. Varför har du inte skrivit upp det?

– Jag har skilt på examen och att jag läst på en utbildning på universitetet. I den redovisning som finns till arbetsgivaren så framgår det att det inte är en examen tagen utan att det är delar av den utbildningen.

Men det var först när regionen lät granska Lagerstens meriter i cv:t som det upptäcktes att han skrivit upp utbildningar som han inte slutfört.

Frun ska sköta ekonomin

Lagersten säger om sina betalningsförelägganden hos Kronofogden:

– Jag är smärtsamt medveten om dem. Jag är inte nöjd själv med det sätt som jag har hanterat min ekonomi. Sen är alla skulder reglerade och hanterade.

– Jag är helt ointresserad av min egen ekonomi. Därför tappar jag ibland uppsikten över vad som ska göras och inte göras. Det är otroligt pinsamt och onödigt.

”Det är min kära hustru som har koll på de här sakerna så att det inte ska hända igen”, säger Erik Lagersten om sin trassliga ekonomi.

Foto: IZABELLE NORDFJELL

Han fortsätter:

– Jag har fått en sträng tillsägelse av min nuvarande chef (Emma Lennartsson, reds anm) att det här inte får upprepas och därför har jag gjort ett antal saker för att det här inte ska hända igen.

Som vad?

– Att min fru helt och hållet hanterar det. Man kan ha olika lösningar på det. Man har olika svaga och starka sidor, min svaga sida är att ha koll på min egen ekonomi. Så det är min kära hustru som har koll på de här sakerna så att det inte ska hända igen. Det känner jag mig väldigt trygg med och det har jag återkopplat till regiondirektören att det är så vi gör nu.

Det är allmänt känt att personer med trasslig ekonomi, av olika slag, kan ha en sårbarhet som kan utgöra en risk. Hur ser du på det utifrån att du själv dykt upp hos Kronofogden så här ofta?

– Som enskild händelse är det naturligtvis så, men det här är upp till arbetsgivaren att bedöma.

Ansvar för budget på 26 miljoner

Erik Lagersten har ansvar för en årsbudget på 26 miljoner kronor i sin roll som direktör på Region Stockholm.

– Det som påverkar mig som privatperson har aldrig varit en del av mitt yrkesliv. Det känner jag mig också väldigt trygg med att den här flegmatiska hållningen (flegmatisk betyder sävlig eller trög i lynnet, reds anm.) till min egen ekonomi påverkar inte hur jag utför mitt uppdrag, säger han.

”Det är klart att det inte är okej att fara med osanning”, säger Rickard Sundbom, administrativ direktör på Region Stockholm.

Foto: Region Stockholm

”Inte okej att fara med osanning”

Rickard Sundbom är administrativ direktör på Region Stockholm. Han beskriver tjänsten som direktör för säkerhet och beredskap som ”jätteviktig”.

Om man söker jobb på regionen är det okej att sätta upp utbildningar som meriter trots att man inte genomgått de utbildningarna?

– Det är en ledande fråga. Det är klart att det inte är okej att fara med osanning, säger Sundbom, som inte vill kommentera hur det kunde passera när det gäller Erik Lagersten.

En person med en trasslig ekonomi kan ha en sårbarhet som kan utgöra en risk. Hur ser regionen på det när det gäller Erik Lagersten?

– Jag förstår det. Jag kommer inte kommentera en enskild process eller person, men du har helt rätt i att en av de viktigaste uppgifter, särskilt ur säkerhetsskyddssynvinkel, är att bedöma lojalitet och om det finns några sårbarheter som kan utnyttjas. Det är helt korrekt. Då gäller det att identifiera det och att så klart försöka ta hand om såna sårbarheter.

”Jag är helt ointresserad av min egen ekonomi. Därför tappar jag ibland uppsikten över vad som ska göras och inte göras. Det är otroligt pinsamt och onödigt”, säger Erik Lagersten.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Sundbom vill inte kommentera om han ser Lagersten som en risk på grund av hans bristande hantering av privatekonomin.

Lennartsson: ”Hypotetisk fråga”

Regiondirektören Emma Lennartsson är den som valde att anställa Erik Lagersten. Hon har bakgrund som bland annat statssekreterare åt tidigare statsminister Stefan Löfven, S. Det var en tjänst som hon fick lämna 2017 i samband med it-skandalen på Transportstyrelsen.

När Expressen intervjuar Lennartsson vill hon först inte berätta om larmen från regionens säkerhetsavdelning eller hur hon hanterade dem. Istället beskriver hon rekryteringsprocessen som ”gedigen”.

Sedan medger hon att det uppstod frågetecken kring Lagerstens utbildningsmeriter och hans betalningsförelägganden.

Emma Lennartsson har en bakgrund som statssekreterare åt tidigare statsministern Stefan Löfven. Hon valde att anställa Erik Lagersten.

Foto: Leif R Jansson / TT NYHETSBYRÅN

När det gäller utbildningar så sätter Lagersten upp som merit i sitt cv utbildningar som han inte har genomfört. Tycker du att det är okej?

– Det är inte min bild. Han har uppgett att han har studerat vid Stockholms universitet och det är min bild att det är korrekta uppgifter.

Det kan då vara intressant för alla som söker jobb i regionen att veta hur lite av en utbildning man behöver gå för att kunna sätta upp den utbildningen som en merit i sitt cv?

– Det är en hypotetisk fråga.

Lennartsson säger att Lagersten inte har förklarat för henne varför han har ändrat i sitt cv: 

– Han har förklarat det för mig under den här anställningsprocessen att han påbörjade studier i ekonomi vid Stockholms universitet och att han inte slutförde dem.

”Han har försäkrat mig”

Lennartsson säger om Lagerstens återkommande betalningsförelägganden:

– Det här är verkligen inget som jag tar lätt på och när jag fick den här informationen så hade jag ett samtal med Erik Lagersten kring detta. Då försäkrade jag mig om två saker. För det första att skulderna var betalda, och för det andra att han skaffar sig en ny rutin när det gäller hans privatekonomi om han skulle få tjänsten. 

Hon anser inte att Lagersten utgör en risk med tanke på hans betalningsförelägganden:

– Utifrån den information som jag har så är inte det min helhetsbedömning, nej.

”Det här är verkligen inget som jag tar lätt på”, säger Emma Lennartsson.

Foto: Erik Simander/TT NYHETSBYRÅN

Med hans dokumenterade problem med att hantera sin ekonomi, hur ser du på att han har budgetansvar?

– … Jag har inte fått nån uppgift från hans tidigare arbetsgivare att han inte skulle kunna ta ett budgetansvar.

Är det förtroendeingivande att en högt uppsatt chef inom regionen, som alltså har budgetansvar, inte kan hantera sin ekonomi så till den grad att hans fru måste sköta den till fullo?

– Jag har under den här rekryteringsprocessen ställt frågan till Erik Lagersten om han kommer ändra sina rutiner för att det här inte ska upprepas. Han har försäkrat mig. Sen hur han väljer att göra det, eller hur de lägger upp sitt arbete inom sitt hushåll, det ser jag ingen anledning att kommentera, säger Lennartsson.

Efter intervjun skriver Lennartsson i ett mejl till Expressen om att regionens säkerhetsavdelning reagerade på Erik Lagerstens kandidatur:

”Det var rätt att reagera på uppgifterna om betalningsförelägganden, och det var också rätt att verifiera uppgifterna i cv:t. Det är deras uppdrag inom ramen för bakgrundskontroller och säkerhetsprövning”, skriver hon och tillägger att hon inte har blivit avrådd att anställa Lagersten.

Om reportern: David Baas är grävreporter på Expressen. Han har vunnit Guldspaden två gånger och Stora journalistpriset en gång. 2014 kom hans bok ”Bevara Sverige svenskt” som handlade om Sverigedemokraternas första mandatperiod i riksdagen. I maj förra året släpptes hans nästa bok om svensk nationalism – ”Segra eller dö”.

Om granskningen: Erik Lagersten fick toppjobbet som säkerhetsdirektör på Region Stockholm. Granskningen visar att han i sina ansökningshandlingar till regionen skrev upp utbildningar som meriter trots att han inte gått klart dem. Dessutom har Lagersten de senaste åren dykt upp hos Kronofogden med betalningsförelägganden. Regionens egen säkerhetsavdelning slog larm om hans kandidatur – trots det så anställdes han av regiondirektör Emma Lennartsson.

Senast

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var...

Missa inte

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var...

Tio skadade i krasch

En person beskrivs som allvarligare skadad och den personens...

Så gick det för skådisarna efter ”How I met your mother”

Jason Segel Publicerad 26 feb 2024 kl 19.00, uppdaterad kl 20.19PremiumPsykedeliska droger, filmiska bröllop.Klockspel, barnböcker, Marvel – och Heath Ledgers ex.Så gick det sedan...

Då ökar stillasittandet risk för hjärtkärl-sjukdomar

Publicerad: 26 feb 2024, kl 20:00 Premium Är du orolig över att det blir mycket stillasittande på dagarna?En ny studie med närmare en halv...

Gerard Depardieu står inför ett nytt klagomål om sexuella övergrepp

Den franske skådespelaren är redan under utredning för...

Stänger arenan direkt

Skellefteå AIK ska spela mot Rögle i SHL på torsdag, men det återstår att se om matchen kan spelas i Skellefteå Kraft arena. Enligt...

Forskaren går emot Jan Guillou: ”Det blir absurt”

Det talas om det senaste försvarsavtalet mellan Sverige och USA. I en krönika från Jan Guillou för Aftonbladet skriver författaren och journalisten att Sverige...

Kronofogden hittade inte dyrgripen – förklaringen

PremiumKronofogden letade efter en speciell dyrgrip när de slog till på Gunilla Perssons hotellrum. I nya dokument, som Expressen tagit del av, framgår det varför...