Exklusivt innehåll:

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Uppror inom Tullverket: Vi tystas av ledningen

De senaste veckorna har en rad skrivelser med hård kritik nått den högsta ledningen inom Tullverket. Breven som kommer från gruppchefer inom kontrollavdelningarna har inte diarieförts och en verksjurist har uppmanat de anställda att inte tala med media om innehållet i kritiken.

”Genom att blotta Tullverkets problem utsätter man sig själv för en risk,” lyder förmaningen med hänvisning till sekretesslagstiftning. 

Att redogöra för en del av innehållet i kritiken kan vara ”ett brott mot den tystnadsplikt vi alla lyder under som statstjänstemän,” skriver verksjuristen i ett internt meddelande som gav nytt bränsle till personalens långvariga frustration. 

– Det är ett försök att tysta oss, men vi har fått nog, säger en av flera personer inom Tullverket som Expressen varit i kontakt med. 

– Det är exakt den sårbarheten som vi har påpekat under lång tid, utan att någonting hänt. Nu diarieför de inte våra brev för att innehållet inte ska komma ut och uppmanar oss att vara tysta. 

I en mejlväxling, vars innehåll Expressen tagit del av, framgår att de kritiska breven är att betrakta som intern kommunikation och därför inte ska diarieföras. 

– Men vi ser inte det här som internt material, säger en av de som står bakom kritiken. 

– Det är viktigt att det här når allmänheten så att någon förändring kan ske. 

Kravlista till ledningen

Det var efter att Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson i flera tv-intervjuer framhöll att myndighetens nya organisation nu har satt sig och att tidigare problem är på väg att lösas, som motreaktionen från personalen kom. 

Alla brister som påpekades i ett första upprop sommaren 2022, kvarstår, anser personalen vid kontrollenhet Syd som var den första att mejla ledningen och som nu kräver omedelbara åtgärder på fyra punkter. 

■ Att personalen ska få bära vapen när de genomför kontroller vid gränsen. 

■ Att skyddet kring de lokaler kontrollenheternas personal använder i fält ska stärkas. 

■ Att bemanningen ska stärkas och mer resurser tillföras till kontrollenheterna, som står för majoriteten av alla beslag. 

■ Att statusen för yrkesgruppen tullinspektör ska höjas, att alla ska genomgå Tullverkets grundutbildning, samt att lönenivån höjs. 

Oskyddad personal tar hand om beslag

Sedan den första kravlistan från region syd nådde Tullverkets ledning har ytterligare tre skrivelser, från region, väst, öst och nord skickats, med motsvarande innehåll. 

– Vi kommer inte att finna oss i det här längre, säger en uppgiftslämnare till Expressen. 

– Majoriteten av de stora sändningarna med narkotika har spårsändare på sig. Det innebär att den organiserade brottsligheten har minutövervakning var lasten befinner sig. 

Hanterar narkotikabeslag utan skydd

Enligt personen händer det mycket ofta att kontrollenhetens personal står med beslag av narkotika och vapen under flera timmar innan polisen kommer. 

– Och det enda vi kan göra är att hoppas att ingenting allvarligt händer. Vi har gjort åtskilliga påpekningar om detta och anmälningar kring vår arbetsmiljö, utan åtgärder och nu har alla vi i personalen fått nog, säger ytterligare en anställd inom Tullverket som ställer sig bakom kritiken. 

Expressen har tagit del av innehåll i flera inlägg på myndighetens intranät. En person skriver att det trots att det finns risk för repressalier inte går att hålla tyst längre. 

”Från ledningens håll hänvisar man till att det inte inträffat någon situation som skulle föranleda ökad beväpning, ändå så använder man bilbälte trots att man aldrig krockat.”

Inom framför allt kontrollavdelningarna anser personal att ledningen, med generaldirektören Charlotte Svensson i toppen, helt bortsett från deras säkerhet.

Foto: PAUL WENNERHOLM / TT NYHETSBYRÅN

Försöker lugna 

Ilskan riktas till stor del mot generaldirektören Charlotte Svensson och i ledet av gruppchefer har det höjts krav på hennes avgång. 

I en intervju med Expressen säger generaldirektören att hon inte har nåtts av några sådana krav. Hon försöker att lugna den uppretade situationen.  

– Vi håller på med översyn av beväpning och skyddsutrustning och jag vet att det finns en oro hos personalen att den inte kommer att leda till något, men jag vill säga att det kommer den att göra. 

Enligt generaldirektören ska översynen presenteras före årsskiftet, men hon föregår den och slår fast att tullinspektörerna kommer att ha tillgång till beväpning framöver. 

– Vi ser framför oss att kontrollpersonalen kommer att kunna vara beväpnad i vissa situationer. 

– Jag är fullt medveten om att vi gör större beslag i dag än vi gjort tidigare, att brottsligheten är grövre och att vi har ett annat omvärldsläge än för tio år sedan. Vi jobbar skyndsamt med det här, säger hon, men kan inte säga när nya rutiner och beväpning kan vara på plats. 

Enligt generaldirektören kommer ett tjänstevapen förmodligen inte att tillhöra standarduniformen som hos polisen. 

– Det kan finnas tillfällen när andra typer av skydd är att föredra så som kroppskamera och elchockvapen. Det kan även finnas personal som inte vill vara beväpnade, det kvarstår att utreda detaljer kring sådant. 

Vid vilka tillfällen de olika vapnen ska tas fram och hur rutinerna för det ska se ut svarar Charlotte Svensson inte på. 

– Det är sådant som återstår att se, säger hon. 

Medarbetarna anser att det här går alldeles för långsamt, varför har det tagit så lång tid? 

– Vi gjorde en hot och våldsanalys, men det är ingen hemlighet att sådant här måste få ta tid, det handlar också om att kunna genomföra det på rätt sätt. Vi måste ta ansvar för medarbetarna, de måste ges förutsättningar att hantera det här.

”Försöker inte tysta”

Charlotte Svensson, säger att hon tar allvarligt på kritiken från de egna medarbetarna, men menar att situationen inte har haft negativ inverkan på Tullverkets verksamhet. 

– Vi gör mycket goda resultat, och alla som jobbar hos oss är stolta över det, också de som nu framfört hårda synpunkter. 

– Den här kritiken kommer från gruppcheferna inom kontrollavdelningarna, de är otroligt viktiga för oss och gör strålande resultat, det vill jag att de ska förstå och jag tycker det är synd att det här ska gå genom media och att vi inte lyckats med dialogen. 

Charlotte Svensson förnekar att ledningen skulle försöka att tysta medarbetarna och säger att verksjuristens uppmaning inte kom på order av henne eller någon annan i myndighetstoppen. 

– Det råder meddelarfrihet i Sverige. Vi kan absolut prata om de här sakerna. 

Om kritiken mot henne och kraven på hennes avgång säger Charlotte Svensson. 

– Jag får väldigt mycket stöd från andra delar av Tullverket. Drivkraften är att vi gör mycket bättre resultat. Det ingår i jobbet som chef att man ska tåla kritik. 

Senast

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var...

Missa inte

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var...

Tio skadade i krasch

En person beskrivs som allvarligare skadad och den personens...

Så gick det för skådisarna efter ”How I met your mother”

Jason Segel Publicerad 26 feb 2024 kl 19.00, uppdaterad kl 20.19PremiumPsykedeliska droger, filmiska bröllop.Klockspel, barnböcker, Marvel – och Heath Ledgers ex.Så gick det sedan...

Då ökar stillasittandet risk för hjärtkärl-sjukdomar

Publicerad: 26 feb 2024, kl 20:00 Premium Är du orolig över att det blir mycket stillasittande på dagarna?En ny studie med närmare en halv...

Gerard Depardieu står inför ett nytt klagomål om sexuella övergrepp

Den franske skådespelaren är redan under utredning för...

Stänger arenan direkt

Skellefteå AIK ska spela mot Rögle i SHL på torsdag, men det återstår att se om matchen kan spelas i Skellefteå Kraft arena. Enligt...

Forskaren går emot Jan Guillou: ”Det blir absurt”

Det talas om det senaste försvarsavtalet mellan Sverige och USA. I en krönika från Jan Guillou för Aftonbladet skriver författaren och journalisten att Sverige...

Kronofogden hittade inte dyrgripen – förklaringen

PremiumKronofogden letade efter en speciell dyrgrip när de slog till på Gunilla Perssons hotellrum. I nya dokument, som Expressen tagit del av, framgår det varför...