Exklusivt innehåll:

Nollade Skellefteå – i heta rivalmötet

Luleå lyckades ta ledningen mot Skellefteå i den första...

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

Varningen: De söker svepskäl för attack

Denis Pusjilin, som är ledare för de proryska separatisterna i Donetsk gick under fredagseftermiddagen ut och uppmanade civilbefolkningen i området att evakuera till Ryssland – han varnade för en ukrainsk attack som var nära förestående.

Också separatistledaren i staden Luhansk, Leonid Pasetjnik, höll ett tal med samma budskap på eftermiddagen, som sändes i statskontrollerad television.

Rysslands president Vladimir Putin mötte uppmaningen med varm famn och uppgav raskt att alla som tog sig till Ryssland skulle få 10 000 rubel och momentärt tak över huvudet – han skickade också sin krisminister till Rostov Oblast, i närheten av gränsen mot Ukraina.

Talen var förinspelade

Men Bellingcatjournalisten Aric Toler avslöjar att evakueringstalen enkom är en länk i kedjan av ett planerat propagandakrig. Genom att undersöka metadatan för talen framgår att varken Psusjilins eller separatistledaren i Luhansk höll sina tal i dag. De är nämligen inspelade för två dagar sedan. Vilket ställer Pusjilins varningar om att en Ukrainsk offensiv i Donetsk i ett nytt sken.

Han konstaterar att separatisterna skjutit sig själva i foten, då de publicerat originalklippen på en av få kommunikationstjänster som redovisar metadata: Telegram.

https://twitter.com/AricToler/status/1494738571483353092

Senare under kvällen uppgav ryska statskontrollerade medier att de första busslasterna med evakuerade från Donetsk anlänt i Rostov. Det finns inga bilder som styrker det påståendet.

Vita Huset anklagade under kvällen också Ryssland för att använda evakueringarna som ”ett svepskäl för krig”, enligt BBC.

Varningar för attacker under falsk flagg

Under fredagseftermiddagen exploderade plötsligt en bil på en tom parkering bara några meter från de ryska separatisternas högkvarter i Donetsk. Ryska statskontrollerade nyhetsbyråer tryckte snabbt ut uppgifter om att bilen tillhörde de ryska separatisternas överbefälhavare Denis Sinenkov. 

– Allt det som under dagen blåsts upp av den ryska federationens skyddslingar i Donetsk och Luhansk är försök till provokationer syftandes till att få våra beväpnade trupper att reagera. Vilket de (Rysslands reds. anm.) verkligen vill att vi ska göra, sa Oleksiy Danilov sekreterare vid Ukrainas säkerhetsråd, NSDC till Reuters.

USA och flera Natoallierade har under de senaste dagarna vid upprepade tillfällen varnat för att Ryssland letar med ljus och lykta efter olika anledningar att invadera Ukraina. Den sprängda bilen i Donetsk kan vara en sådan.

– Vi varnar för operationer under falsk flagg, sa USA:s utrikesminister Anthony Blinken på torsdagen, enligt AP.

Under kvällen uppgav Ukrainska underrättelsetjänsten att ryska specialförband minerat delar av den ”sociala infrastrukturen” i Donetsk – detta för att kunna skylla ett terrordåd på Ukraina. Underrättelsetjänsten uppmanade civilbefolkningen i Donetsk att hålla sig hemma och inte resa med kollektivtrafiken.

https://twitter.com/di_ukraine/status/1494748326490775557?s=21

Sent på fredagskvällen rapporterade sedermera flera ryska statliga nyhetsbyråer att gasledningen Druzbha i Luhansk exploderat. 

Druzbha är världens längsta gasledning av sitt slag och förser i viss mån Europa med gas.

Bilderna från explosionen har inte verifierats annat än att de är publicerade hos de ryska nyhetsbyråerna.

I proseparatistiska Telegram-kanaler sprids bilder på en explosion tillsammans med buskapet att Ukraina ligger bakom dådet. Också statliga tv-kanalen Russia 24 hävdar detta.

En knapp timme efter den första explosionen uppgav flera ryska nyhetsbyråer att ytterligare en explosion inträffat i Luhansk, rapporterade BBC.

Det finns inga uppgifter om att någon skadats i explosionerna.

Vid midnatt uppgav ryska medier att branden efter explosionen vid gasledningen var släckt, rapporterade BBC.

https://twitter.com/ichbinilya/status/1494783504718217217?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1494783504718217217%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2Flive%2F2022%2Ffeb%2F18%2Frussia-ukraine-news-crisis-latest-putin-biden-kyiv-russian-invasion-threat-troops-border-live-updates

Senast

Nollade Skellefteå – i heta rivalmötet

Luleå lyckades ta ledningen mot Skellefteå i den första...

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

Missa inte

Nollade Skellefteå – i heta rivalmötet

Luleå lyckades ta ledningen mot Skellefteå i den första...

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

JUST NU: Armalis får matchstraff

Med 2.40 kvar av den andra perioden delade Mantas...

Hotet mot fjällturismen: ”Måste vara beredda”

Sälen Publicerad 27 feb 2024 kl 20.00PremiumSÄLEN. Klimatförändringarna hotar fjällturismen.Skistar säger sig vilja leda omställningsarbetet – samtidigt som bolaget måste säkra sin snöproduktion.En del...

FANNY SVÄRD: Tror regissören på riktigt att det är så här flickor onanerar?

Fanny SvärdBarns kåthet är ett ämne som kan göra vem som helst obekväm. Å andra sidan är det något som alla kan relatera till,...

Oväntade läkemedlet kan ge dig håret tillbaka

Publicerad: 27 feb 2024, kl 20:00 Premium Håravfall är något som drabbar de flesta män någon gång i livet.Men det finns behandlingar som både...

Rumänska taxichaufförer fortsätter att protestera mot samåkningsföretag

Förarna kommer att hungerstrejka på onsdag om deras...

Toppmäklare misstänkta har lurat sina vänner på flera miljoner

Mäklaren säger att han gjorde det för att få in kapital efter att han förlorat sin mäklarlicens.– Syftet var att jag skulle få pengar...

Förlänger med Timrå – presenterades i matchen

Under förra säsongen kom 20-årige Simon Forsmark till Timrå IK och har sedan dess utvecklats mycket i klubben. Trots att han redan hade ett...