Exklusivt innehåll:

Norska kängan: Tackar nej till pengar från Sida

I samband med att Sverige valde att pausa de...

Israel hotar att dra sig ur Eurovision

Enligt det israeliska public service-bolaget KAN handlar...

Varningen från Israel: Hela norra Gaza är ett slagfält

Israel har slutfört den första fasen av kriget och går nu in i nästa, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant. 

– Det här kriget kommer att bli långt och svårt, säger Benjamin Netanyhau.

Med den andra fasen kommer en utökad markinsats inne i Gaza. 

I förra veckan beskrev Gallant den första fasen som en inledning där man främst via luften skulle slå ut Hamas ledning och infrastruktur. Den andra fasen beskrev han som stridigheter med mindre intensitet, där kvarvarande ”fickor av motstånd” skulle elimineras.

– Målen i det här kriget kan bara uppnås med en markinsats. Våra bästa soldater befinner sig nu i Gaza, säger Israels försvarschef Herzi Halevi.

I samband med uttalandena från den israeliska ledningen började den israeliska armén släppa ner flygblad över norra Gaza med en tydlig varning om att söka sig söderut:

”Till Gazaremsans invånare: Gaza City är nu ett slagfält. Skyddsrum i norra Gaza och staden Gaza är inte säkra längre. Evakuera omedelbart”.

Natten mot söndagen hörs stridsflyg fortsätta sina attacker mot Gaza, samtidigt som explosioner lyser upp natthimlen, rapporterar CNN:s reporter Nic Robertson i Sderot, på den israeliska sidan gränsen. 

– Det har varit ett utbrott av aktivitet i dag. Gårdagen var stark, aktiv, intensiv. Men det här är ytterligare eskalering från det.

Samtidigt med explosionerna hörs även artilleribeskjutning mot Gaza och tung maskingevärseld. Och från såväl Gaza som Libanon har beskjutningen från terrorgrupperna Hizbollah och Hamas fortsatt.

Går inte att larma – ambulanser följer explosionerna

Hela Gaza är mer eller mindre avskuret från omvärlden och få säkra rapporter kommer ut. Hjälporganisationer, som knappt kan få tag på sina medarbetare inne i Gaza, talar om infrastruktur och sjukvård som kollapsar. Samtidigt visar bilder som kommer ut från området på enorm förödelse. Sky News har en producent som befinner sig inne i Gaza. Tv-kanalen berättar om hur bara mobiltelefoner med israeliska sim-kort fungerar, vilket bland annat resulterar i det inte går att larma sjukvården – i stället har ambulanser börjat följa ljudet av explosioner och kollapsade byggnader. All bråte gör det dessutom mer eller mindre omöjligt för ambulanserna att ta sig fram, skriver Washington Post. 

Elon Musk har erbjudit hjälporganisationerna i området hjälp genom att tillhandahålla satellitsystemet Starlink till dem – något som fick den israeliska kommunikationsministern Shlomo Karhi att gå i taket.

”Israel kommer att bekämpa detta med alla medel. Hamas kommer att använda detta för sina terroristaktiviteter. Vi vet det och Musk vet det” skriver han på X, tidigare Twitter.

Karhi skriver också att Musk kanske är villig att villkora Starlink med att Hamas släpper sin gisslan. Musk har svarat med en försäkran om att ingen från Gaza försökt koppla upp mot Starlink och att om så skedde skulle företaget vidta extraordinära säkerhetsåtgärder – samt tillfråga USA och Israel – för att säkerställa att det bara används av humanitära skäl.

På lördagskvällen uppgav det Hamaskontrollerade hälsoministeriet i Gaza att över 8 000 personer dödats i de israeliska attackerna som skett sedan Hamas terrorattack i Israel där över 1 400 personer dödades och 229 kidnappades.

– Jag är överraskad över upptrappningen av bombningarna och deras förödande effekter, som undergräver de humanitära strävanden, säger FN-chefen António Guterres.

Även Röda korset uttrycker oro över situationen, som beskrivs som oacceptabel.

– Jag är chockad över det outhärdliga mänskliga lidandet och uppmanar parterna i konflikten att deeskalera nu, säger organisationens ordförande Mirjana Spoljaric.

– Det är oacceptabelt att civila inte har någon säker plats att vara på i Gaza, mitt i de massiva bombningarna.


Senast

Norska kängan: Tackar nej till pengar från Sida

I samband med att Sverige valde att pausa de...

Israel hotar att dra sig ur Eurovision

Enligt det israeliska public service-bolaget KAN handlar...

Klar för IFK Norrköping

Tim Prica återvänder till allsvenskan efter fyra år utomlands,...

Missa inte

Norska kängan: Tackar nej till pengar från Sida

I samband med att Sverige valde att pausa de...

Israel hotar att dra sig ur Eurovision

Enligt det israeliska public service-bolaget KAN handlar...

Klar för IFK Norrköping

Tim Prica återvänder till allsvenskan efter fyra år utomlands,...

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

Fjärde gången i Melodifestivalen och storfavorit. Men nu får Dotter kritik för att härma Loreens ”Tattoo”-nummer från i fjol.

När Johanna ”Dotter” Jansson framför sin egenskrivna låt ”It's not easy to write a love song” i Melodifestivalen i Eskilstuna på lördag...

Kriget i Ukraina: Dödligt drönareanfall, USA:s senatsbesök, nya sanktioner mot Iran

De senaste uppdateringarna från kriget i Ukraina. ...

Öbergs tunga smäll – tvingas dra sig ur

Hanna Öberg deltog i VM i tjeckiska Nove Mesto och vann ett silver och ett brons från stafetterna. Hon hade också planerat att tävla...

JUST NU: Fredrik Berne får fängelse

Åsa Vesterlund har själv berättat för Expressen om hur det som började som en romans förvandlades till en mardröm. Hennes pojkvän, rumpdoktorn Fredrik...

Tips för hela din tv-helg: ”Bästa avsnittet sedan flytten till TV4”

”Bäst i test” (23 februari, TV4)Med glädje går att konstatera att fredagens avsnitt – det sjunde – av ”Bäst i test” är det överlägset...

Två år senare söker tusentals ukrainare efter försvunna släktingar

I Ukraina är 30 000 människor fortfarande saknade...