Det råder en upprörd stämning i USA efter mordet på Brian Thompson, VD för United Healthcare, landets största privata sjukförsäkringsbolag. Mordet, som skedde utanför ett hotell på Manhattan, har riktat ljuset mot den växande ilskan mot den amerikanska sjukförsäkringsindustrin och dess praxis. I kölvattnet av dådet har sociala medier svämmat över av personliga berättelser om nekad vård, orimliga kostnader och frustration över ett system som många upplever som djupt orättvist. En viral post, som jämför mord på gatan med att neka människor vård, har blivit en symbol för denna ilska och frustration.

Den virala posten, som lyder ”När du skjuter en man på gatan är det mord. När tusentals dör på sjukhus, för att deras möjligheter till vård tas ifrån dem, är du en entreprenör”, fångar den upplevda cynismen och girigheten hos sjukförsäkringsbolagen. Posten har delats tiotusentals gånger och har blivit en katalysator för en bredare diskussion om sjukvårdens tillgänglighet och rättvisa i USA. Många amerikaner känner sig maktlösa inför ett system där vinstdrivande företag tycks prioritera ekonomisk vinst framför människors hälsa. Detta har lett till en känsla av desperation och ilska, som nu manifesterar sig i sociala medier och i offentliga diskussioner.

Experter varnar för radikalisering i kölvattnet av mordet. Forskare vid Rutgers University har observerat hur namn på andra VD:ar inom sjukförsäkringsbranschen sprids på sociala medier, ofta i samband med uttryck för sympati för gärningsmannen. Detta oroar forskare som Alex Goldenberg vid NCRI-institutet, som ser en risk för eskalerande våld och hot mot företrädare för sjukförsäkringsindustrin. Det är viktigt att skilja på berättigad kritik av ett dysfunktionellt system och hot eller våldshandlingar.

Derrick Crowe, talesperson för gräsrotsorganisationen People’s Action Institute, beskriver den utbredda ilskan som ”vulkanisk” och menar att den är en direkt konsekvens av sjukförsäkringsbolagens enorma makt. Crowe, som fördömer mordet på Brian Thompson, menar att 250 miljoner anspråk på ersättning för sjukvård avslås varje år. Han nämner patienter med medfödda defekter och behov av neonatalvård som exempel på de grupper som drabbas hårdast av systemets brister. Crowe och People’s Action Institute har drivit flera rättsprocesser mot sjukförsäkringsindustrin i ett försök att öka transparensen och skydda patienternas rättigheter.

De personliga berättelserna som nu delas på sociala medier målar upp en bild av ett system i kris. En användare berättar om sin svårt sjuka mamma med lungcancer som nekades en lungröntgen. En annan beskriver frustrationen över att ha nekats en rullstol för sin hjärnskadade son. Dessa berättelser, som ofta handlar om liv och död, illustrerar den mänskliga kostnaden av ett system som många upplever som orättvist och inhumant. Yolonda Wilson, professor i hälso- och sjukvårdsetik vid Saint Louis University, menar att de många vittnesmålen är ett uttryck för den desperation och maktlöshet som många känner inför systemet. ”Många lider. Och de har ingen annanstans att ta sin lidande”, säger Wilson till NPR.

Brian Thompson, den mördade VD:n för United Healthcare, var 50 år gammal, tvåbarnsfar och bosatt i Minnesota. Han befann sig i New York för en konferens när han sköts till döds utanför sitt hotell. Mordet har skakat om branschen och riktat en stark strålkastare mot de problem som präglar den amerikanska sjukförsäkringsindustrin. En 26-årig man har gripits och åtalats för mord och flera vapenbrott. Utredningen pågår och det återstår att se vilka motiv som låg bakom dådet. Oavsett motiv har mordet på Brian Thompson blivit en symbol för den växande ilskan och frustrationen mot ett system som många amerikaner upplever som djupt orättvist.

Dela.