Exklusivt innehåll:

Hotet mot fjällturismen: ”Måste vara beredda”

Sälen Publicerad 27 feb 2024 kl 20.00PremiumSÄLEN. Klimatförändringarna hotar...

FANNY SVÄRD: Tror regissören på riktigt att det är så här flickor onanerar?

Fanny SvärdBarns kåthet är ett ämne som kan göra...

Oväntade läkemedlet kan ge dig håret tillbaka

Publicerad: 27 feb 2024, kl 20:00 Premium Håravfall är...

Ygeman om skuggsamhället: ”Mindre problem än i Spanien, Frankrike och Italien”

Maria Malmer Stenergard, Moderaternas talesperson i migrationsfrågor, har KU-anmält Anders Ygeman för att i en intervju ha uppgett en för låg siffra på hur många papperslösa polisen söker efter i en debatt som initierades efter incidenten med en papperslös städerska som greps utanför statsminister Magdalena Anderssons villa i Nacka.

Själv tycker Malmer Stenergard att man kan slå fast att åtminstone 100 000 papperslösa finns i Sverige.

– Moderaterna vill bråka lite om den första delen jag sa, och strunta i bisatsen. De kan de gärna få göra, säger migrations- och intregrationsministern.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Vi träffas på hans arbetsrum där tre böcker av sportjournalisten Olof Lundh står främst i bokhyllan. Ygeman, som även är idrottsminister, dricker kaffe ur en slarvigt diskad Djurgårdenmugg.

– Det är inte lagligt att vistas i landet utan tillstånd och de som gör olagliga saker är svåra att hålla koll på, det ligger i sakens natur. Vi vet inte hur många snattare vi har heller.

Anders Ygeman delar in Sveriges papperslösa i fyra kategorier.

 De som fått avslag på sin asylansökan och stannat kvar ändå. 

 Arbetskraftsinvandrare och deras anhöriga som stannat kvar längre än tillståndet medger.  

 De som tagit sig till Sverige utan något tillstånd alls och lever helt under radarn. 

 Och så personer som fått visum via ett annat EU-land och sedan rör sig via Schengen. De har rätt att vistas här men inte arbeta. 

Den sista gruppen såg Ygeman på nära håll när han på sin tidigare post som inrikesminister följde med gränspolisen på Skavsta flygplats.

Resenärer med Schengenviseringar från de inkommande från Wizz Air- och Ryanairplanen frågas ut så att de säkert är här bara som turister. Polisen på Skavsta känner till att manualer säljs och delas ut till den arbetare som vill låtsas vara turist där de får plugga in sevärdheter.

– Vet du vad de säger? Alla säger att de ska till Vasamuseet, berättar Ygeman.

Vasamuseet är ett turistmål som manualerna för gästarbetare utan tillstånd tipsar om.

– De som flyter på ett Schengenvisum eller de som kommit hit helt på egen hand, det är väldigt svårt att uppskatta hur stor den gruppen är. Jag skulle absolut kunna tillsätta en utredning men då ska man veta att den kommer vara behäftad med många felkällor. 

”Större problem i södra Europa”

Anders Ygeman har precis bett sina tjänstemän att ta fram siffror på hur många papperslösa andra EU-länder har.

– Av debatten låter det som att Sverige är ett unikum. Jag vågar hävda att Sverige har mindre problem med papperslösa än vad Spanien, Frankrike och Italien har.

Han tror att hela den svenska migrationsdebatten påverkats av att vi i huvudsak haft flyktinginvandring.

– Fram till liberaliseringen av arbetskraftsinvandringen 2008 har det varit svårt att komma till Sverige på annat sätt än asyl. I södra Europa är det tvärtom. Nästan omöjligt att få asyl men jättemånga är där och jobbar, illegalt och legalt.

När Sverige öppnade upp för arbetskraftsinvandring av låglöneyrken följde en inflyttning av invandrare som lever mer utanför systemet än vad Sverige tidigare haft.

– Anhöriga till arbetskraftsinvandrare är otroligt många jämfört med anhöriga till asylinvandrare. För dem har inte funnits etableringsinsatser. De har inte behövt lära sig svenska, säger ministern.

Khemiri skrev öppet brev

Senast Sveriges kontroller av papperslösa diskuterades lika vilt var under Reva-samarbetet mellan 2009 till 2014. Reva, där polisen, Kriminalvården och Migrationsverket fick upp siffran för antalet genomförda utvisningar rejält genom specialchartrade plan, fler inre utlänningskontroller och kontakter med ambassader. En offentlig storm av kritik nådde sin kulmen i Jonas Hassen Khemiris öppna brev ”Bästa Beatrice Ask” som publicerades i DN 2013. Ett år senare avslutades projektet.

Anders Ygeman menar att han själv inte ändrat åsikt i migrationsfrågan under tiden det offentliga samtalet svängt från att bannlysa projekt som Reva till att efterfråga dem. 

– Jag tror inte att jag har bytt ståndpunkt sedan jag blev politiskt medveten. Mittfåran, att vi ska ta ansvar men det finns en gräns, den politiken tror jag att 70 procent av svenska folket ställer upp på. Sedan finns ytterkanten som är upprörda över att vi ställt om migrationspolitiken. De som tror att det är bättre att bo här men bo på gatan än att bo där de papperslösa kommer ifrån. Det är en huvudlös politik som skapar enorma slitningar. De är huvudlösa. Ser inte någon gräns. På andra sidan har vi de hjärtlösa, som säger att vi inte ska ta emot någon. De är också en minoritet.

Populär under migrationskrisen

En gång höll migrationskrisen på att göra Anders Ygeman till folkets favoritkandidat till nästa statsminister. I en populär musikal om flyktingkrisen som humorgruppen Grotesco producerade för SVT lyste en hårt pressad Stefan Löfven bara upp vid åsynen av sin populära inrikesminister. ”Ygeman! Ygeman, Ygeman, Ygeman!” sjöng han.

”Vad skulle vi ta oss till utan Ygeman?” skrev krönikören Britta Svensson i Expressen under samma period.

Inrikesminister Anders Ygeman i juli 2019. Kort därefter tvingades han avgå som en följd av IT-skandalen i Transportstyrelsen.

Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Som inrikesminister uttalade sig Anders Ygeman i polisiära frågor under migrationskrisen, men först nu har migrationsportföljen blivit hans. 

– Fasen vi är i nu är att vi måste se till att alla som kom under krisen, och även åren innan då vi också hade högt mottagande, börjar bidra till det svenska folksamhället. Och naturligtvis att de som fått nej kan återvända. Sedan 2014 har 94 000 återvänt så det är ändå ganska många, betydligt fler än folk tror.

Anders Ygeman har läst Expressens reportage om fyra papperslösa. En har levt 18 år i Stockholm genom att arbeta i en annan mans identitet. En har växt upp som papperslös och inte kunnat ha någon vit sysselsättning sedan studenten. En hyr sängplats i en förort där 70 män samsas i ett illegalt hostel.

– Det är en beklaglig situation men det är svårt att se att det är någon annan än individen som har satt sig i situationen som har ansvaret. Det är som att slå in bollen med handen i fotboll och bli sur för att målet räknas bort, säger Ygeman generellt om personer som levt väldigt länge som papperslösa och nu har hela sitt liv här.

Ryska Anastasia och hennes vän Arto från Armenien är två av de papperlösa vars liv skildrades i reportaget om skuggsamhället som Expressen publicerade på lördagen. Anastasia har hankat sig fram i Stockholm i snart fyra år, medan Arto deporterades för fem år sedan men snart kom tillbaka via polskt arbetsvisum.

Foto: LISA MATTISSON

En uppgift i reportaget reagerar han på. Att en papperslös kvinna fortsatt få röstsedlar till kommun- och regionvalet eftersom det är möjligt att stå kvar i folkbokföringen om inte en aktiv åtgärd tas när någon får ett utvisningsbeslut. Han ber sin pressekreterare anteckna att de ska kolla upp om det kan stämma.

Att personer som söker asyl går under jorden för att efter fyra år kunna söka asyl igen kallar han för ”ett otyg”. Men han menar att det har blivit svårare att få ett sådan ny ansökan beviljad om inte helt nya omständigheter framkommit.

– De som väldigt framgångsrikt undvikit myndigheters kontroll – jag har svårt att se logiken i att de skulle få samma rättigheter som de som flytt krig, säger han.

– Det finns barn som inte haft någon egen påverkan på den här situationen. Så långt det går ska vi försöka göra att barn inte skadas av deras föräldrars beslut. Men det går bara delvis.

Förslag: bindande avtal

Regeringen vill att polisen ska göra fler kontroller på arbetsplatser i riskbranscher för att hitta arbetare utan tillstånd. Arbetsgivaren ska kunna få höga sanktionsavgifter på 48 000 kronor per arbetare eller 96 000 kronor om personen varit anlitad i mer än tre månader. Men fler sådana kontroller betyder så klart att den som arbetar svart eller utan tillstånd själv riskerar ännu mer än i dag.

Ett förslag Ygeman gått fram med är att göra avtalet för arbetskraftsinvandrare bindande så att den som blir blåst på sin lön ska kunna kräva tillbaks pengarna. Då måste du ändå lämna landet om du upptäcks, men du ska inte behöva göra det tomhänt.

När SVT kartlade 2018 hur kommuner förhåller sig till papperslösa framkom att var fjärde betalar ut ekonomiskt bistånd till personer med utvisningsbeslut. Ett vägledande beslut i domstol har visat att kommunerna inte behöver bifalla ansökningar från personer med utvisningsbeslut men får göra det om de vill. Moderaternas Maria Malmer Stenergard vill helt stoppa det som hon kallar att ”en myndighet motarbetar en annan myndighets beslut”.

Anders Ygeman säger att han har som utgångspunkt att papperslösa inte ska ha tillgång till välfärd men att det kan finnas särskilda fall.

– Det finns undantag varav det viktigaste är vård som inte kan anstå. Vi kan inte ha människor som dör.


Expressens reportage om skuggsamhället

Skuggsamhället inifrån: ”Jag lever så länge jag jobbar” 

Cp-skadade Anastasias osannolika liv i Sverige

”Vi hotar inte med slagträn – arbetsgivarna fattar det själva”

Städning och sexkrav – rysktalande kvinnornas liv i Sverige

Natalia pendlar flera timmar om dagen för att städa hem i både norra och södra Stockholm. Ofta somnar hon av utmattning i tunnelbanan.

Foto: LISA MATTISSON

Senast

Hotet mot fjällturismen: ”Måste vara beredda”

Sälen Publicerad 27 feb 2024 kl 20.00PremiumSÄLEN. Klimatförändringarna hotar...

FANNY SVÄRD: Tror regissören på riktigt att det är så här flickor onanerar?

Fanny SvärdBarns kåthet är ett ämne som kan göra...

Oväntade läkemedlet kan ge dig håret tillbaka

Publicerad: 27 feb 2024, kl 20:00 Premium Håravfall är...

Missa inte

Hotet mot fjällturismen: ”Måste vara beredda”

Sälen Publicerad 27 feb 2024 kl 20.00PremiumSÄLEN. Klimatförändringarna hotar...

FANNY SVÄRD: Tror regissören på riktigt att det är så här flickor onanerar?

Fanny SvärdBarns kåthet är ett ämne som kan göra...

Oväntade läkemedlet kan ge dig håret tillbaka

Publicerad: 27 feb 2024, kl 20:00 Premium Håravfall är...

Toppmäklare misstänkta har lurat sina vänner på flera miljoner

Mäklaren säger att han gjorde det för att få...

Förlänger med Timrå – presenterades i matchen

Under förra säsongen kom 20-årige Simon Forsmark till Timrå IK och har sedan dess utvecklats mycket i klubben. Trots att han redan hade ett...

Navalnyjs advokat gripen

Advokaten anklagas för att ha ”stört den allmänna ordningen”, skriver regimkritiska tidningen Novaja Gazeta i ett inlägg på X. Advokaten greps under tisdagen i Moskva,...

Ryssland omstrukturerar militärdistrikt efter varningar om Nato-krig

Kreml är uppenbarligen i ett tidigt skede av...

Stjärnan sparkad minuter innan match – sågar valet av svensken: ”Förstår inte”

Dota 2-världen blev chockad när Ivan ”Mind_Control” Ivanov meddelade att han letade efter ett nytt lag efter att ha blivit sparkad från Tundra Esports...

Uppgifter: Ungern försenar Natointräde

Det ungerska parlamentet godkände Sveriges Natoansökan på måndagen. De var det sista landet att ratificera anslutningsprotokollet och röstningen slutade 188 ja mot 6 nej.Det...

Nederländsk domstol dömer knarkbaron till livstids fängelse för mord på gängland

Två andra misstänkta dömdes också till livstid för...