Exklusivt innehåll:

JUST NU: Flera personer döda efter hissolycka

Vid 09.43 på måndagsmorgonen kom larmet om en arbetsplatsolycka...

Wibergs trauma under förlossningen: ”Skam”

Pernilla Wiberg drabbades av förlossningsdepression efter att hon fick...

13 udda djur – som faktiskt finns på riktigt

Färgstarka havsinvånare, bedårande små nattsuddare och spindelkrabbor på fyra meter. Här är 13 djur att spana in – eller undvika – på semestern.

1. Asian giant softshell turtle – platt rovdjur

Det är inte direkt Skalman du möter om du skulle stöta på en asian giant softshell turtle. Den här köttätande och mycket platta sköldpaddan har en mjuk olivfärgad ovansida i stället för ett hårt kupformat skal. 95 procent av tiden ligger sköldpaddan i bakhåll, blickstilla och begravd i sanden, för att snabbt kunna attackera och kalasa på kräftdjur, blötdjur och fisk.

Den utrotningshotade asian giant softshell turtle lever i sötvattensfloder och strömmar i Sydostasien och kan bli cirka 1 meter lång.
Foto: Dementia/Pelochelys cantorii

2. Axolotl – gullig kannibal

Axolotl – en liten sötnos som inte är så oskyldig som den ser ut. På nätterna vaknar denna vattenlevande salamander till liv och jagar maskar kräftdjur, blötdjur, larver och småfisk. Som om inte det vore nog – kannibalsim är inget den är främmande för.

En axolotl blir cirka 20 centimeter lång och lever i våtmarker och mindre vattendrag i Mexiko. Arten är akut hotad på grund av bland annat vattenföroreningar.
Foto: Shutterstock

3. Japansk spindelkrabba – gigant på botten

Sannolikheten att du träffar på en japansk spindelkrabba är nog inte så stor eftersom den oftast håller till på 300-400 meters djup. Den här skräckinjagande giganten kan bli nästan 4 meter från klospets till klospets då benen är utsträckta, vilket gör den till det största nu levande leddjuret. 

Japansk spindelkrabba lever på havsbottnar i Stilla havet kring Japan.
Foto: Shutterstock

4. Okapi – skygg vegetarian

En zebra som korsats med en häst? Rätt svar – en okapi. När okapin upptäcktes i västvärlden i början på förra sekelskiftet och skinn från djuret visades på Naturhistoriska museet i London misstänkte man att det handlade om lurendrejeri. Att man helt enkelt sytt i ihop skinn från zebror och andra djur. Okapin som tillhör familjen giraffdjur är en skygg vegetarian som enbart finns i regnskogen i nordöstra Kongo-Kinshasa.

Okapin har rödbrun till svart päls. Ben och bakdel har svart-vita ränder, precis som zebran.
Foto: Shutterstock

5. Gul angler – glupsk köttätare

En liten gosig filur på promenad kan man förledas att tro, men en gul angler är snarare en glupsk köttätare kapabel att svälja byten nära nog sin egen storlek. Rovfisken lockar till sig sina byten genom att vifta med en antennliknande utväxt, fäst mellan ögonen.

Gul angler är en rovfisk med ursprung från Asien som gärna håller till i grumliga vatten.
Foto: Shutterstock

 

6. Bältdjur – bepansrat klot

Bältdjuret tar verkligen självförsvar på allvar och är bepansrad på ovansidan med plattor av horn- och benämne. Känner den sig hotad rullar den ihop sig till ett klot som fienden har svårt att bryta igenom. Bältdjuret som trivs bäst i halvöknar, stäpper och savanner, har en klibbig tunga perfekt att fånga insekter och ryggradslösa djur med.

Bältdjur kan bli upp till 1 meter och lever i Sydamerika, Centralamerika och i USA:s södra delar.
Foto: Shutterstock

7. Fingerdjur – gulögd nattsuddare

Fingerdjuret är en nattsuddare med stora gula lysande ögon som hör hemma i den tropiska regnskogen på Madagaskar. Sitt namn har den fått på grund av det tunna mittenfingret, ett fiffigt verktyg som den använder som krok för att fånga larver som håller till i gångar i träd. 

Fingerdjurets välutvecklade fingrar och tår gör att den kan klättra med huvudet neråt. Här en 16 dagar gammal unge.
Foto: Shutterstock

8. Flikfisk – fena på kamouflage

Snacka om att jobba ”undercover”! Flikfisken, en släkting till sjöhästen, har utskott på kroppen som gör att den smälter in perfekt bland tång och annan växtlighet i havet. För att inte röja sin identitet förflyttar sig flikfisken med hjälp av små diskreta fenor.

Flikfisk äter plankton och alger och förekommer på grunt vattnen utanför södra och västra Australien.
Foto: Shutterstock

9. Stjärnmullvad – jagar med tentakler

Stjärnmullvaden är ingen utomjording – trots sina 22 tentakler. Det minst sagt udda utseendet har sina fördelar. Tentaklerna längst ut på mullvadens nos är försedda med sinnesceller som registrerar vattenrörelser, vilket kommer till nytta när den dyker efter småfisk och skalbaggar.

Stjärnmullvaden håller till i våt jord vid myrmarker och längs flodstränder och hittas i sydöstra Kanada och nordöstra USA.
Foto: Shutterstock

10. Narval – rekordhållare i havet

Narvalen slår alla rekord när det gäller långa gaddar. Dess spiralformade huggtand kan bli upp till 3 meter – nästan lika lång som valen själv! När det drar ihop sig till parning går det hett till mellan hanarna som ofta går ur striderna med ärrade pannor och brutna tänder. Men det är i fredstider som valen har mest nytta av sin huggtand som tros vara ett navigationsinstrument.

Narvalen kan bli mellan 4 och 6 meter lång och håller till i Norra ishavet i närheten av isen.
Foto: Shutterstock

11. Taggagam – en taggig djävul

Den taggiga djävulen som taggagamen döpts till, äter myror – och det får gärna vara en stor portion. Upp till 2500 myror kan slinka ner under en måltid. Taggarna är givetvis ett bra försvar, men taggagamens kropp är även listigt utformad med små rännor som transporterar vatten till munnen. Smart om man som den här ödlan håller till i varma landskap.

Taggagam är en ödleart och förekommer i stäpp- och ökenregioner i Australien.
Foto: Shutterstock

12. Boxarräkan – klubbar sina byten

Färgglad, skelögd och rekordsnabb – där har du boxarräkan som egentligen är ett kräftdjur försedd med klubbor av förhårdnat yttre skelett. Klubborna använder boxarräkan för att knocka sina offer, ofta krabbor, blötdjur och snäckor. Hastigheten i klubbslagen är imponerande 20 meter i sekunden – snabbast i djurvärlden! Men boxarräkan är inte bara färgsprakande och fartfylld, den har även förmågan att röra ögonen oberoende av varandra, och får på så sätt ett ovanligt brett synfält.

Boxarräkan, odontodactylus scyllarus, är ett kräftdjur som återfinns i ett havsområde mellan södra Japan, norra Australien och östra Afrika.
Foto: Shutterstock

13. Blåsfisk – giftig boll

Blåsfisken använder sina tänder för att krossa skalet och komma åt favoritfödan kräftdjur och blötdjur. Människor som äter blåsfisk måste förlita sig på expertkockar för att inte dö av förgiftning. Det är främst i Japan blåsfisk, fugu, anses vara en delikatess värd att riskera livet för. Giftet tetrodotoxin som finns i fiskens skinn och inre organ leder till andningsförlamning. Det räcker med lite mindre än 1 milligram för att ta kol på en människa inom 20 minuter. Inte konstigt att endast specialutbildade kockar har tillstånd att servera fugu.

Blåsfiskar som blåser upp sig vid fara för att göra det svårare för fienden att svälja dem, förekommer främst i varma, tropiska eller subtropiska hav.
Foto: Shutterstock/Adobe Stock

Testa dig själv – vad kan du om världens djur? 

Spännande vildmarks-safari i Sverige 

Senast

JUST NU: Flera personer döda efter hissolycka

Vid 09.43 på måndagsmorgonen kom larmet om en arbetsplatsolycka...

Wibergs trauma under förlossningen: ”Skam”

Pernilla Wiberg drabbades av förlossningsdepression efter att hon fick...

Fem raka – doldisen är landets hetaste kusk

I lördags visade en kusk upp stor dominans på...

Missa inte

JUST NU: Flera personer döda efter hissolycka

Vid 09.43 på måndagsmorgonen kom larmet om en arbetsplatsolycka...

Wibergs trauma under förlossningen: ”Skam”

Pernilla Wiberg drabbades av förlossningsdepression efter att hon fick...

Fem raka – doldisen är landets hetaste kusk

I lördags visade en kusk upp stor dominans på...

Häktas för mordet på Milo, 13

Det var i september som larmet inkom från en...

Golden Globe-nominering till Skarsgård

Alexander Skarsgård kan få sin andra Golden Globe. Hollywoodsvensken fick priset för bästa biroll redan för sex år sedan för miniserien ”Big little lies”....

Extremhögern är redan en del av den europeiska mainstreamen

De åsikter som uttrycks i denna artikel är...

Är tillbaka i landslaget – efter tuffa petningen

Daniela de Jong skadade sig i en handfraktur under en match mot Kamerun och kommer nu missa resten av VM. Förbundskapten Tomas Axnér har...

Ny avrådan: Skriv inte ut Ozempic för viktnedgång

Läkemedelsverket har analyserat förskrivningen av diabetesläkemedel och konstaterat att antalet patienter utan historik av diabetes som fått läkemedlen utskrivna har ”ökat kraftigt” sedan 2021.–...

Iran anklagar svensk EU-diplomat för att ha konspirerat med Israel

Floderus ställs inför rätta för "korruption på jorden",...

Lovar gott inför fortsättningen

Tre spelare i Veckans lag och fyra bubblare har utmärkt sig under den gångna veckan. Målvakten Emil Kruse från Oskarshamn har stått för en...