”Not so white guide”, den alternativa restaurangguiden startades för att uppmärksamma restauranger som är uppskattade – men som aldrig riktigt får den kärlek de förtjänar av de etablerade restaurangguiderna. Guiden ges ut av Halebop, och ger både maten och krögarna utrymme att skina.
– Den svenska restaurangscenen är större än finkrogar, Michelinstjärnor och paradgator. Den mest minnesvärda måltiden man någonsin kommer att äta kanske finns gömd bakom ett parkeringshus eller en bussfärd bort. Det vi vill förmedla med ”Not so white guide” är att man ska våga ändra sina rörelsemönster, både i sin hemstad och när man reser. Det är först då man upptäcker all den matrikedom som finns runtom i landet, säger Nicklas Stuxgren, Head of Halebop.
I årets upplaga har 17 restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö valts ut. På menyerna står allt från ghanansk, peruansk och afghansk till salvadoransk mat och mer därtill. De flesta restaurangerna ligger utanför stadskärnorna, i stadsdelar och förorter som kanske inte alltid för tankarna till en blomstrande restaurangscen. Här presenteras de 17 utvalda restaurangerna, samt citat från The not so white guide.
STOCKHOLM
1. Cabal
”Pupusas är en salvadoransk specialitet som går ut på att fylla en majstortilla med goda grejer. Till exempel fläsk, ost och bönor. Pupusan serveras med god salsasås och curtido, en traditionell, syrlig vitkålssallad. Vi testar både vegetariska versioner och en med fläsk. Samtliga med ost i en av huvudrollerna.”
Adress: Järnvägsgatan 74, Sundbyberg
Stockholms första pupusería ligger i Sundbyberg.
Foto: Not so white guide
2. Restaurang Kurdistan
”Shish kebab är ju något så enkelt som lammfärs på spett men här är den nästan överjordiskt bra. Fylliga, breda smaker och perfekt grillat kött. Lammfilén som kommer med bulgur, grillad tomat och citron är inte sämre den. Det borde vara omöjligt att få så här komplexa smaker med så okomplicerad matlagning.”
Adress: Datavägen 9, Järfälla
20 minuters promenad från Järfälla pendeltågsstation tar dig till den perfekta shish kebaben.
Foto: Not so white guide
3. Kamuchas Restaurang
”Maten på Kamuchas Restaurang har verkligen själ. Det märks i helgspecialaren frejoles con seco de cordero, mustig lammgryta med koriander och öl som stått och kokat i timmar. Man känner det i deras sopa de mote, en klassisk soppa med karaktäristisk storkornig majs, maiz mote. Och det märks framför allt i cevichen – publikfriaren som kanske verkar enkel men som kräver en fast och snabb hand.”
Adress: Hagsätra Torg 32, Hagsätra
Det tar gott och väl ett dygn att resa till Peru, men bara 25 minuter från T-centralen till Hagsätra och Kamuchas.
Foto: Not so white guide
4. Fanoos
”Kalla och varma meze är som en rundresa mellan smaklökarna. Fanoos Baba Ganoush är bland de bästa vi ätit och deras tabbouleh sitter perfekt i både smak och konsistens. Mycket bra! Även de andra rörorna är goda och funkar som ett tight kompband till det varma. Ostrullarna? Mums! Falafeln? Perfekt krispig yta och saftigt inre.”
Adress: Jämtlandsgatan 151 B
Ett stycke välsmakande Mellanöstern i Västerort.
Foto: Not so white guide
5. Peniel African Restaurang
”Maten, oavsett rätt, har en gemensam nämnare som är: Comfort food. Den är snäll mot dig, vill dig väl, och det märks att den lagats med omsorg. Det vore rimligt om den kunde skrivas ut på recept till folk som är oroliga, grälsjuka, nervösa eller misstänksamma. Det hade varit en insats för folkhälsan!”
Adress: Diagnosvägen 4G, Huddinge
Här serveras mat från det ghanesiska köket.
Foto: Not so white guide
6. Spinaci
”Ta röda linjen söderut och gå av i Masmo i Vårby. Ta därefter en liten promenad så hittar du restaurangen Spinaci – som erbjuder libanesisk och italiensk mat. Och sushi… Just det, och hamburgare! Ja, du hittar nästan allt helt enkelt här hos Liliane Ramia och hennes man Gabi.”
Adress: Vårby Allé 53, Vårby
De flesta kommer till Spinaci för libanesiska tallrikar med mycket kryddig mat.
Foto: Not so white guide
GÖTEBORG
7. Che Argento
”Är Che Argento den mest prisvärda matupplevelsen i centrala Göteborg? Utan att ha provat exakt alla ställen som finns törs vi ändå svara ja på den frågan. Men vi hoppas så klart att vi har fel – det hade varit något utöver det vanliga att hitta något som slår detta.”
Adress: Sprängkullsgatan 15
Che Argentos empanadas är gjorda med kärlek,omsorg och precision.
Foto: Not so white guide
8. Cevabdzinica & Grill Salko
”Bröderna Samir och Damir Grahovic som driver stället bidrar till den härliga stämningen som råder – under en helt vanlig lunch. Dofterna av grillat kött, hackad lök och nybakt bröd är som en intensiv reklamkampanj, via näsan, för maten vi väntar på.”
Adress: Magnetgatan 6
Banalučki ćevapi är kolgrillad nötfärs i ett fluffigt,segt, fantastiskt bröd.
Foto: Not so white guide
9. Nooodle
”På menyn finns fyra rätter varje dag, två nudelsallader och två nudelsoppor. Allt som serveras, givetvis inklusive nudlarna, är handgjort och lagat från grunden.”
Adress: Övre Husargatan 33
Noodle, Göteborgs populäraste nudelställe.
Foto: Not so white guide
10. Kaukasien Restaurang
”Bland alla valmöjligheter från kolgrillen bestämmer vi oss för kycklingspett och lammkotlett. När vi väntar på maten går vi till den lilla salladsbuffén som är värd några meningar bara den. Här finns, utöver det vanliga, även potatissallad och en rödbetssallad på rivna rödbetor och majonnäs. Samt en urgod röra på kolgrillade grönsaker som smakmässigt ligger mellan tabbouleh och baba ganoush.”
Adress: Ringögatan 8A
Kaukasien är ett område som täcker in inte mindre än tio ryska delstater samt Armenien, Azerbajdzjan och Georgien.
Foto: Not so White Guide
11. YiLi Restaurang
”Ångkokta räkdumplings. Ett riktigt mästarprov. Det är lätt hänt att degen blir för degig men här är den full av spänst. Fyllningen är inget utblandat räkhack utan helt enkelt räkor och kryddor. Riset är, får vi höra, så gott att kunder ibland köper med det hem som take-away.”
Adress: Munkebäckstorget 4
YiLi serverar sushi, dumplings och andra varmrätter.
Foto: Not so white guide
12. Restaurang Wondo
”Maten är snyggt upplagd och kommer i flätade korgar och små skålar. Köttet, i små gjutjärnsgrytor med värmeljus under. Alla i personalen vi har kontakt med är fantastisk vänliga och tar sig tid att svara på frågor. Vi frågar till exempel om kryddorna i en rätt och snart står restaurangens ägare vid vårt bord med en burk med en blandning av tolv olika kryddor, som hans syster gjort.”
Adress: Aschebergsgatan 40
Att kliva in på restaurang Wondo är som att kliva in i en intensiv men perfekt avvägd reklamkampanj för etiopisk mat.
Foto: Not so white guide
MALMÖ
13. Curry On Wheels
”Allt är smakfullt och smakligt men några saker sticker ut. Deras Butter Masala med kyckling borde turnera landet runt och lära andra indiska restauranger hur den här milda anrättningen ska göras. Och deras Daal (Dal Tadka) får budgetgänget linser, lök, vitlök, tomater och kryddor att verka som rena rama lyxen.”
Adress: Lärkträdsgatan 4.
Sanjeev har skapat ett litet Indien i industriområdet Hindby utanför Malmö.
Foto: Not so white guide
14. Bayt Almandi
”Vindolmarna är små sensationer, fyllda med lök, mynta, tomat, granatäpple och annat. De godaste vi ätit i genren! Och de kostar fyra kronor styck? De är små, det ska de vara. Men fyra kronor styck för något som är så gott?”
Adress: Amiralsgatan 58C
På Bayt Almandi serveras mat från det syriska, jordanska och arabiska köket. Här finns även utvalda rätter från Pakistan och Indien. För dig med öppet sinne serveras till exempel huvud och fötter från lamm.
Foto: Not so white guide
15. Marka Cadey
”…långkokt lamm med ett smått fantastiskt ris och vi noterar smaker och dofter från kardemumma, kanel och russin. En annan rätt, Suqaar, är en köttgryta med en tomatbaserad sås som serveras med sabayad – somaliska tunnbröd.”
Adress: Persborgstorget 1C
Marka Cadeys populäraste rätt på restaurangen är busketi – kött som har kokats och stekts och sedan serveras med lök, paprika och kryddor.
Foto: Not so white guide
16. China Snack
”På China Snack serveras mat från Sichuanköket och man har bara två rätter om dagen, som byts ut från dag till dag. När vi är där, är det dandan-nudlar med fläskfärs, en klassiker inom nämnda kök, samt ananaskyckling med ris.”
Adress: Västra Kanalgatan 1
Sihan, som äger stället, lagar också maten på China Snack.
Foto: Not so white guide
17. Lala’s Buffé
”Mat på restaurang kan vara 1) God och vällagad, 2) Prisvärd, ja, till och med billig, 3) Obegränsad, som i att du kan äta så mycket du vill. Ganska ofta blir det en kompromiss, där du kan få en eller i bästa fall två av dessa. Men om du åker till den afghanska restaurangen Lala’s Buffé på Rosengård får du allt.”
Adress: Dicksons väg 14
Afghansk mat är kanske inte så väletablerad i Sverige, men det är smaker som känns igen från bland annat Indien, Pakistan och även Medelhavet.
Foto: Not so white guide
5 svenska boutiquehotell du inte får missa
Världens mest udda platser för restauranger