Exklusivt innehåll:

USA varnar Israel: ”Strategisk förlust”

PremiumIsrael riskerar ett ”strategiskt nederlag” i Gaza – om...

Eyeballers vinner Svenska Cupen: ”Det här betyder så sjukt mycket”

Eyeballers dominerade finalen av Svenska cupen i Counter-Strike och...

Israeliska stridsvagnar rullar mot storstaden

Fram till den tillfälliga vapenvilan, som pågick i en...

2 skidparadis i Österrike som maxar Alpresan

Sakta glider jag ner i utepoolen på Felsentherme i Bad Gastein. Efter några intensiva timmar i pisterna är det härligt att låta musklerna slappna av. Djupt nersjunken i hetvattnet, med snöflingorna dansande i luften, njuter jag av stillheten. För vi är inte många som vistas på spa-avdelningen denna eftermiddag i början av februari.

Jag är i Österrike under en vecka för att kombinera Gasteinerdalen med klassikern Zell am See – två tågvänliga destinationer i Salzburgerland. Från Salzburg är det nära till alptopparna. Tågresan till Bad Gastein tar drygt 90 minuter med korta stopp i små byar som St Johann im Pongau, Swarzach, Dorfgastein och Bad Hofgastein. Ett behagligt sätt att närma sig bergen efter att först ha tillbringat ett dygn i Mozarts födelsestad.

Salzburger Hof självklar mötesplats

Det tar inte många minuter att promenera från tågstationen till jugendhotellet Salzburger Hof, med anor från sent 1800-tal. En pistnära och stilfull logi, som under åren har blivit en självklar mötesplats för många skandinaver, framför allt beroende på researrangören Alpresor som äger flera hotell på den gamla kurorten.

Jugendhotellet Salzburger Hof i Bad Gastein har anor från sent 1800-tal.
Foto: WOLKERSDORFER

Bad Gastein håller fortfarande ställningarna som en av de populäraste skidorterna i Österrike. Förutsättningarna är goda: skidåkning upp till 2 700 meter över havet, 210 kilometer pist och en imponerande fallhöjd på 1 500 meter. Orten ingår även i Ski Amadé, som är Österrikes största skidområde med ett gemensamt skidpass. Det ger tillgång till drygt 25 skidorter, mer än 70 mil pist och 270 liftar.

Här finns flera ståtliga jugendbyggnader att skåda – de flesta aningen nötta i kanten – som alla minner om den svunna storhetsepoken då dåtidens jetset, bestående av ärkehertigar och hertiginnor, reste hit för kurbad och fest. En bidragande orsak var Tauern-järnvägens tillkomst i början av 1900-talet, som band samman Salzburg i norr med Trieste i söder.

Du finner ofta orörd terräng nära pisterna.
Foto: Cenneth Sparby

Själva centrum har dock under många år varit lite av en spökstad, med igenbommade byggnader och avsaknad av små butiker och restauranger. Men nu väntar nya tider – de styrande har beslutat om en miljardsatsning på att rusta upp den historiska kärnan, med nya hotell, bilfritt centrum och en gångtunnelförbindelse till liftar och pister. Allt ska vara färdigt inom fyra år.

Den gamla kurbadstraditionen lever kvar och frodas. Felsentherme, med tempererade utomhuspooler och vattenfall, får det välgörande vattnet direkt från varma, underjordiska källor. Grannbyn Bad Hofgastein lockar i sin tur med Alpentherme, en betydligt större anläggning med ett dussintals bastuvarianter och flera utebassänger.

Skidåkarmusklerna slappnar av i det varma vattnet på Alpentherme.
Foto: Cenneth Sparby

Det är rena rama julkortsidyllen nästa morgon, när jag vandrar den korta biten till gondolliften som snabbt tar skidåkarna upp på det drygt 2 000 meter höga Stubnerkogel. Det har fallit ännu mer snö under natten, och landskapet är inbäddat i ett vitt och fluffigt täcke. Doften av nymalda kaffebönor får mig att stanna till en stund på The Blonde Beans mitt emot tågstationen, ett numera klassiskt hak för fikasugna ortsbor och skidturister. Här frestar svenska Tilde Nilsson med nygräddade kanelbullar och kaffe i flera varianter.

– Jag kom hit för skidåkningens skull för fem vintrar sedan och blev kvar. Att driva ett litet kafé passar mig perfekt, konstaterar Tilde som har varit uppe sedan fem i morse för att baka.

Molnen har lättat när jag en stund senare står på toppen och blickar ut över skidområdet. Här är det läge att först testa Europas högsta hängbro på 2 200 meters höjd – 140 meter lång och endast en meter bred. En klart svindlande känsla för de flesta.

Gipfelrestaurant Stubner på 2230 meters höjd har populär solterrass.
Foto: Cenneth Sparby

Glocknerblick är ett annat måste – en utsiktsplattform med maffig vy över alplandskapet, och med Grossglockner, Österrikes högsta berg i blickfånget, 3 798 meter högt. 

Jag får sedan några riktigt fina åk i nysnön vid sidan av pisterna ner mot Angertal innan jag söker mig vidare upp mot berget Schlossalm för att ta den närmare sex kilometer långa röda pisten ner till Bad Hofgastein, en av alpvärldens längsta pister som ger garanterad mjölksyrekänning i låren.

Sedan ett par år tillbaka går det nu snabbt och smidigt att ta sig upp på hög höjd igen. För i början av 2019 invigdes den nya Schlossalmliften i Bad Hofgastein, som har ersatt tre äldre liftar med en. En miljardsatsning som definitivt har lyft skidåkningen i regionen.

Toppen av 2 686 meter höga Kreuzkogel i Sportgastein.
Foto: Cenneth Sparby

En handfull åk senare väntar lunchen på Hirschen-Hütt’n i Angertal, som förbinder Bad Hofgastein med Bad Gastein. En rejäl skidåkarmeny utan krusiduller i form av gulaschsoppa, knödel, bratwurst och lokala charkuterier. Här stannar även en och annan längdåkare till för lite färdkost och dryck, för dalen bjuder på fina längdspår in i skogsterrängen.

Efter ytterligare några åk längs Stubnerkogels pister blir Betty’s Bar en god avslutning på skiddagen, en definitivt lugnare form av afterski, jämfört med partyklassikern Silver Bullet Bar, granne med Salzburger Hof. Den kombinerade vin- och tapasbaren drivs av Peter och Jessica Almqvist från Uppsala. De bjuder på gott barhäng med idel österrikiska viner på menyn och tapas med skandinavisk touch.

Lokal gastronomi på Bettys Bar.
Foto: Cenneth Sparby

Hundra meter längre ner på Kaiser Franz Josef-Strasse ligger det anrika hotellet De l’Europe Gastein, som byggdes i början av 1900-talet och har haft både kejsare och kungligheter som gäster. Här fanns även ett kasino som stängde för några år sedan. Numera består byggnaden av privata lägenheter och ett budgethotell. 

Jag väljer dock att äta middag på betydligt högre höjder. Bellevue Alm, en fäbod med 600-årig historia, vilar på en av Stubnerkogels sluttningar, och erbjuder gästerna egen sittlift när skidsystemet har stängt för dagen. Mysfaktorn är hög med sprakande brasa i öppna spisen och tätt mellan borden. Här är det rustikt finlir i köket, där wagyu-burgaren med tryffel sticker ut lite extra. Och det bästa av allt är att man kan åka kälke tillbaka senare på kvällen längs en drygt två kilometer lång och elbelyst bana.

Krogklassikern Bellevue Alm har egen sittlift och rodelbana.
Foto: Cenneth Sparby

Nästa morgon är det dags att utforska högalpina Sportgastein, tillsammans med nationalparksguiden Hans Naglmayr. För Sportgastein, som lätt nås med skidbussen, gränsar till Hohe Tauern, en mer än 1 800 kvadratkilometer stor nationalpark med glaciärer, dramatiska toppar och vidsträckta urskogar. Parken rymmer ett av Österrikes största bergsmassiv, med det närmare 3 400 meter höga Hochalmspitze som högsta topp.

– Garanterat den bästa skidåkningen i hela dalgången, konstaterar Hans med ett nöjt leende när vi står uppe vid toppen av Kreuzkogel och blickar ut över alppanoramat.

Varför inte ta en tur i Sportgasteins fina längdspår?
Foto: CENNETH SPARBY

Under sommaren är det populärt att ta sig hit för att vandra och besöka flera av de gamla fäbodarna i området, som lockar med både mat och dryck i genuina miljöer.

– Vintertid gillar jag att komma hit tidigt om morgnarna för att hinna med några långa åk i backarna innan skidturisterna kommer, för att sedan köra offpist på nordsidan av berget, säger Hans.

Jag följer hans råd, och det långa offpiståket slutar ett par timmar senare långt nere i dalen, där vi tillsammans sedan tar skidbussen tillbaka till Sportgastein för en långlunch på Valeriehaus, en mötesplats för topptursjägare, piståkare och längdfantaster. För dalen bjuder även på välpreparerade längdspår.

Dags för en rejäl skidåkarlunch på Valeriehaus i Sportgastein.
Foto: Cenneth Sparby

Zell am See bara 90 minuter bort

Ny morgon, nu med Zell am See i fokus. Det tar ungefär en och en halv timme med tåg från Bad Gastein till Zell am See. På perrongen väntar en handfull skidåkare på tåget – några på väg till skogsskidåkningen i Dorfgastein längre ner i dalen.

Senast jag besökte den tidigare tågluffarorten, där svenskar under en period var ganska impopulära, var i mitten av 1980-talet. Det handlade om busslaster med ungdomar som ägnade sig åt partyröj, och som till sist gjorde att flera svenska researrangörer under några säsonger skippade destinationen.

Men i dag är partygängen historia. Nu är det barnfamiljer och medelålders par som letar sig hit för skidåkningens skull – och för mer lugna afterski-varianter. Och visst känns det stilfullt att efter ett kort tågbyte i Schwarzach-St Veit kliva av på perrongen för att checka in på Das Grand Hotel vid Zellersees strand. Ännu en klassisk hotellbyggnad med mer än 125-åriga anor, och med tågstationen på bekvämt promenadavstånd.

Das Grand Hotel Zell am See – en klassiker.
Foto: Cenneth Sparby

Zell am See, med närmare 10 000 invånare, har ett historiskt centrum och anrika kurortstraditioner. Dessutom är det nära till grannbyn Kaprun och glaciärskidåkningen på Kitzsteinhorn, 3 029 meter över havet. Hela skidsystemet bjuder på ett 50-tal liftar och mer än 400 kilometer pist, som mer än väl räcker och blir över för en vecka.

En halvtimme efter ankomst är jag redo för backarna. För det tar inte många minuter att vandra upp till Cityexpress-liften för vidare transport upp till husberget Schmittenhöhe. Här har jag stämt träff med skidguiden Marc Leeds, som tar mig med på en rundtur i delar av systemet, som består av skidområdena Schmittenhöhe, Kitzsteinhorn och Maiskogel.

– Det jag gillar med pisterna är variationen och möjligheten till långa carvingåk ner mot sjön. Dessutom har sammankopplingen med Saalbach gjort att vi nu har fått tillgång till så mycket mer, konstaterar Marc och visar på kartan.

Med Cityexpress-gondolen tar man sig snabbt upp på berget.
Foto: Cenneth Sparby

Efter att kabinbanan från Kaprun till Kitzsteinhorn invigdes 2019 kan man även åka direkt från Kapruns centrum via berget Maiskogel upp till glaciärområdet, ett lyft för hela regionen.

Men visst lever en viss del av den gamla afterski-känslan kvar. Åtminstone på Villa Crazy Daisy, granne med både järnvägsspår och Das Grand Hotel. Här är det livemusik en trappa upp på eftermiddagarna, och utebar för dem som vill ta det lite lugnare. Ett smått legendariskt hak med svenska förtecken, som låg betydligt mer pistnära i mitten på 1980-talet.

Jag föredrar dock den betydligt lugnare stämningen på gemytliga Sportstüberl, där ägaren Hansjörg Schandlbauer kan konsten att servera en öl med fast skumkrona.

I morgon väntar glaciärskidåkningen på Kitzsteinhorn och ett besök på Gipfelwelt 3000, med utsiktsplattform, nationalparksutställning och biograf. Dessutom ligger här en restaurang med Kapruns bästa kök enligt Marc – och den bästa utsikten om vädret är det rätta.

Missa inte utsikten från Kitzsteinhorn och Top of Salzburg.
Foto: Kitzsteinhorn

De bästa skidorterna i Alperna – stor guide

GUIDE: 13 tips till Bad Gastein och Zell am See

SE & GÖRA

1. Gasteiner Heilstollen – varma grottor

Tåget tar dig drygt två kilometer in i bergets underjordiska grottor, där värme och hög luftfuktighet får kroppstemperaturen att öka till 38 grader.

2. Saalbach – testa pisterna

I december 2019 kopplades Zell am See samman med grannskidorten Saalbach, som gör att du även kan ta del av Skicircus Saalbach-Hinterglemm, som bjuder på mer än 270 kilometer med pister.

ÄTA & DRICKA

3. Betty’s Bar – viner och tapas

Skönt barhäng i Bad Gastein med viner på glas. Dessutom tapas med skandinavisk touch. 

4. Valeriehaus – mat nära pisten

En av de bästa och dessutom pistnära krogarna finner du i Sportgastein. Hög stämning och lokal mat med finess.

Mötesplatsen Valeriehaus i Sportgastein.
Foto: CENNETH SPARBY

5. Kraftwerk restaurant & winebar – lokalt

I en gammalt kraftverk från 1934 i Zell am See bjuds det på gastronomi och finlir till modesta priser. Kökschefen Thomas Pichlmaier satsar på idel lokala produkter och ekologiskt mathantverk.

6. Sportstüberl – öl i nostalgisk miljö

Denna pub i Zell am See är det rätta stället att njuta av en öl eller en rödvinstoddy efter skiddagens slut. Interiören är full med rekvisita i form av gammal skidnostalgia. 

På mysiga Sportstüberl ser Hansjörg Schandlbauer till att gästerna trivs.
Foto: Cenneth Sparby

7. Restaurant Franzl – toppläge

Pistrestaurang på toppen av Schmittenhöhe i Zell am See. Byggnaden har fått pris för arkitekturen, och maten håller hög klass. Passa på att beställa krogens Brettljause – träbrickan med lokala charkuterier och väl lagrade ostar från trakten.

BO BRA

8. Hotel Salzburger Hof – bästa läget

Alpresors hotellklassiker i Bad Gastein som har renoverats väl under åren. Eget spa, bra restaurangkök och vilsam afterski i baren. 300 meter till liften.

9. The Mondi Bellevue Alm Gastein – legendarisk alpstuga

Bo högt ovan byn i charmig fäbodmiljö på 1 265 meters höjd ovanför Bad Gastein med egen sittlift om kvällarna. Tio rum och vedeldad bastu.

10. Hotel Miramonte – designhotell med yogastudio

En 1960-talsbyggnad nära Graukogelbahn i Bad Gastein som har renoverats och bjuder på avskalad design, spaavdelning med eget termalvatten och yogastudio.

11. Das Grand Hotel – kunglig träffpunkt

Upplev flärd och elegans i den klassiska byggnaden från 1878 nära Zellersees strand i Zell am See. Lyxigt spa och nyöppnat kasino i grannbyggnaden.

 

Mernis Beganovic, rutinerad bartender på Grand Hotel.
Foto: Cenneth Sparby

12. Boutique Hotel Two-Timez – storstad möter Alperna

Intimt hotell med fem rum och tio sviter i Zell am See. Liten bastuavdelning och möjlighet att även nyttja systerhotellets faciliteter också på Hotel Heitzmann.

13. Tauern Spa – lyxig sparesort

Lyxa till det med spaboende i Kaprun för ett par dagar. Hotellet erbjuder ett 20 000 kvadratmeter stort spa med glastäckt utomhuspool. 

Skidparadiset som kallats världens vackraste skidort 

Senast

USA varnar Israel: ”Strategisk förlust”

PremiumIsrael riskerar ett ”strategiskt nederlag” i Gaza – om...

Eyeballers vinner Svenska Cupen: ”Det här betyder så sjukt mycket”

Eyeballers dominerade finalen av Svenska cupen i Counter-Strike och...

Israeliska stridsvagnar rullar mot storstaden

Fram till den tillfälliga vapenvilan, som pågick i en...

Stjärnans markering – trots klubbens vädjan

Inför söndagens möte uttryckte Atletico Madrids president Enrique Cerezo...

Missa inte

USA varnar Israel: ”Strategisk förlust”

PremiumIsrael riskerar ett ”strategiskt nederlag” i Gaza – om...

Eyeballers vinner Svenska Cupen: ”Det här betyder så sjukt mycket”

Eyeballers dominerade finalen av Svenska cupen i Counter-Strike och...

Israeliska stridsvagnar rullar mot storstaden

Fram till den tillfälliga vapenvilan, som pågick i en...

Stjärnans markering – trots klubbens vädjan

Inför söndagens möte uttryckte Atletico Madrids president Enrique Cerezo...

Här blir politikerna helt ställda av frågan i SVT

Under söndagskvällens ”Agenda” i SVT debatterades det klimatpolitik och...

Skickade Inter upp i topp med drömträff

Inter har haft en fantastisk säsong i italienska Serie A och har bara förlorat en match hittills. Under söndagen spelade de mot Napoli borta...

Orden i förhör efter mordet på Liridona

Uddevallabon Liridona Ademaj Murseli, 30, mördades när hon färdades i en bil i Kosovos huvudstad Pristina.Tre män sitter häktade för mordet på tvåbarnsmamman. En...

Danska diamantdottern släppt från fängelset i Dubai – får inte lämna landet

Det var på fredagen som den 26-åriga Elvira Pitzner greps av polis i Dubai misstänkt för otrohet – ett brott som kan resultera i...

Europas högerextrema ledare samlas i Italien för att förbereda EU-valet

Matteo Salvini, som är Italiens vice premiärminister, var...

Ilskan: ”Kriminellt – ville han att han skulle dö?”

I lördagens UFC-gala i Austin i Texas blev Jalin Turner kritiserad för att ha fortsatt att slå Bobby Green, trots att Green inte gjorde...