Exklusivt innehåll:

Senegals president vill frige politiska fångar för att ”skapa fred på den politiska arenan”

De senaste veckorna har tusentals senegaleser protesterat mot beslutet...

Hisnande lyxköpet – för 35 000 000 (!) kr

Den norske fotbollsspelaren Erling Haaland planerar att köpa en...

Han testade hur långt man kommer med tåg på 24 timmar

Hur långt kan du åka på 24 timmar om du bara åker tåg? Den frågan ställde sig britten Jo Kibble, och bestämde sig för att ta reda på svaret. Resultatet blev en resa med många byten till en kuststad som få har hört talas om.

Phileas Fogg bestämde sig för att resa jorden runt på 80 dagar, i Jules Vernes klassiska roman. En annan Londonbo, den 40-årige Jo Kibble, är inte heller främmande för utmaningar som handlar om att försöka resa långt på en viss tid.

– För ett halvår sedan utmanade jag mig själv att ta reda på hur långt jag kunde ta mig med buss från London på 24 timmar, berättar Jo Kibble för Allt om Resor. Från början var det bara en teoretisk övning på papper när jag var uttråkad under nedstängningen under pandemin, eftersom jag gillar att leka med tidtabeller, kartor och kalkylblad. Men så fort vi kunde resa fritt inom Storbritannien igen gav jag mig ut på det äventyret, för att se delar av mitt eget land som jag aldrig har besökt förut. Det blev en fantastisk resa, och många frågade vilken utmaning jag skulle göra härnäst. Jag har verkligen saknat att kunna resa runt i Europa de senaste åren, särskilt med tåg, så när gränserna började öppnas igen och covidrestriktionerna mildrades, kändes det självklart att följa upp 24 timmar med buss med att försöka resa 24 timmar med tåg.

Jos nya idé var alltså att se hur långt man kunde komma från St Pancras International (Londons internationella tågterminal) på 24 timmar. Förutom att det var ett sätt att fira att man kunde resa fritt igen ville han sprida budskapet om hur mycket av Europa som är lättillgängligt med tåg, och hur det finns mer hållbara alternativ än att flyga. 

– Vi behöver verkligen ett engelskspråkigt ord som motsvarar flygskam på svenska! säger Jo. Jag upptäckte också att 2022 är 50-årsjubileet för interrailkortet, som jag har många glada minnen av att resa med som student, och från de reaktioner som jag har fått på sociala medier är det tydligt att många andra har liknande nostalgiska minnen. Så det var fantastiskt att kunna köpa ett interrailkort igen och ge sig av för att resa fritt genom Europa.

Resan startade från St Pancras International i London.
Foto: SHUTTERSTOCK

Första etappen: London–Paris

Att första etappen skulle gå med Eurostar från London till Paris genom tunneln under Engelska kanalen klockan sju på morgonen var givet. Innan resan kunde bli av krävdes dock en hel del förberedelser och planering. Exempelvis måste åtta tågbyten fungera perfekt, några av dem med ganska snäva marginaler. Väl framme i Paris tog Jo en snabb promenad från Gare du Nord till Gare de l’Est, och tog därifrån tåget till Strasbourg. Efter att ha åkt igenom Champagne-regionen bytte han tåg i Strasbourg och satte sig på ett lokaltåg med destination Basel i Schweiz. Det var under den sträckan som Jo upplevde det största ögonblicket under resan – ”att glida genom det fantastiska landskapet i Alperna i en schweizisk restaurangvagn och bli serverad nygjord pasta på riktigt porslin”. Resan gick sedan vidare till Zürich och Milano, en sträcka som tog Jo genom världens längsta tågtunnel, den 57 kilometer långa Gotthardbastunneln. Från Milano tog Jo sedan ett snabbtåg till Rom, och klockan hade nu blivit över tio på kvällen.

– Efter att ha åkt hemifrån tidigt på morgonen önskade jag verkligen att mannen med espressovagnen skulle komma runt lite oftare på höghastighetståget Milano–Rom, berättar Jo.

Jo Kibble på höghastighetståget mellan Milano och Rom.
Foto: Jo Kibble

Slutstation: spetsen på den italienska stöveln

Därefter var det dags för den allra sista sträckan: en resa med ett italienskt lokaltåg till Bova Marina längst ut på den italienska stöveln.

– Jag hade både en plan B, C och D om något skulle gå gick fel, men de skulle inte ha tagit mig hela sträckan till Bova Marina i Kalabrien i Italien. Så under resan kollade jag hela tiden hur långt jag hade kommit mot tidtabeller och kartor. Jag blev orolig om tåget saktade ner mitt i ingenstans, och blev frustrerad när gränspasseringarna tog längre tid än planerat. Jag visste att jag inte behövde oroa mig för mycket för sju-minutersbytet i Zürich på det mycket punktliga schweiziska järnvägsnätet, men jag var lite orolig över 20-minutersbytet i Rom. Men även om ett par tåg blev något försenade, fungerade alla byten.

Och att anlända till slutstationen i Bova Marina efter att ha färdats 1 960 kilometer och visa att resan verkligen var möjlig att göra kändes förstås som en stor triumf, även om Jo i likhet med Phileas Fogg inte hade några stora marginaler. 

– På den näst sista stationen gjorde vi ett litet uppehåll, eftersom ett tåg som kom åt andra hållet på den enkelspåriga järnvägen var försenat, så det var verkligen en kamp mot klockan om jag skulle hinna nå Bova Marina i tid. Det var en enorm lättnad att kliva ut på perrongen med 45 sekunder till godo!

Jo Kibble är säker: Bova Marina är så långt bort du kan komma från London med tåg. Det är en liten kustby längst ut på den italienska stövelns tåspets, med en grå vulkanisk strand, vackra klippor med utsikt mot Etna på Sicilien och en härlig pasticceria och bar bredvid stationen. Även om staden ser typiskt italiensk ut talar många i lokalbefolkningen en grekisk-kalabrisk dialekt som går tillbaka till den grekiska ockupationen under antiken.

Bova Marina – kanske inte världens ände, men i alla fall Italiens.
Foto: SHUTTERSTOCK

Skänkte pengar till flyktingar

För att inte resan enbart skulle vara en nöjesresa passade Jo Kibble också på att göra något meningsfullt av den.

– När jag tänkte på den här resan slog det mig att medan jag var på väg att åka och ha lite kul på det europeiska järnvägsnätet använder folk i andra änden av samma nät tåg för att fly för sina liv. Så jag tänkte att jag borde göra något för dem och bestämde därför att jag för varje kilometer jag lyckades färdas skulle donera 0,20 pund (cirka 2,50 kronor) till brittiska välgörenhetsorganisationer som hjälper flyktingar som flyr från kriget i Ukraina – det blev till slut cirka 400 pund (cirka 5 000 kronor). I slutet av resan lade jag också upp en video där jag bad folk som hade följt mig på resan i mina sociala medier att skänka pengar om de hade gillat det.

Jo Kibble har nu både åkt buss i 24 timmar och tåg i 24 timmar. Många undrar nu vad hans nästa utmaning kommer att bli. Själv säger han att han inte har något svar på den frågan – i alla fall inte än.

– Många människor – inklusive mig själv från början – trodde att svaret på tågutmaningen skulle vara att resa österut snarare än söderut. De italienska snabbtågen innebär att man kan ta sig mycket längre söderut på samma tid, men jag kanske skulle kunna göra en utmaning om hur långt österut jag kan ta mig från Greenwichmeridianen, som jag bor bredvid, på 24 timmar. Jag tycker i alla fall inte att det skulle vara någon större utmaning att sitta på ett plan till Nya Zeeland i 24 timmar, så mycket kan jag säga.

Jo Kibble vid resans slutpunkt: stranden på Bova Marina.
Foto: Jo Kibble

Unikt lyxhotell i Sydafrika – 100 år gammalt tåg
Nya flighten som blir världens längsta flyglinje
Ta ett glas på världens mest avlägsna barer 

Senast

Senegals president vill frige politiska fångar för att ”skapa fred på den politiska arenan”

De senaste veckorna har tusentals senegaleser protesterat mot beslutet...

Hisnande lyxköpet – för 35 000 000 (!) kr

Den norske fotbollsspelaren Erling Haaland planerar att köpa en...

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Missa inte

Senegals president vill frige politiska fångar för att ”skapa fred på den politiska arenan”

De senaste veckorna har tusentals senegaleser protesterat mot beslutet...

Hisnande lyxköpet – för 35 000 000 (!) kr

Den norske fotbollsspelaren Erling Haaland planerar att köpa en...

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Storbritanniens kungliga myntverk hedrar George Michael med samlarmynt

Mynten visar att Michael har på sig sina...

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var det viktiga poäng på spel inför bara fyra omgångar kvar av grundserien. Marcus Eriksson blev...

Tio skadade i krasch

En person beskrivs som allvarligare skadad och den personens tillstånd var vid 20-tiden oklart. – Flera personer ska ha skador, någon har ont i nacken...

Så gick det för skådisarna efter ”How I met your mother”

Jason Segel Publicerad 26 feb 2024 kl 19.00, uppdaterad kl 20.19PremiumPsykedeliska droger, filmiska bröllop.Klockspel, barnböcker, Marvel – och Heath Ledgers ex.Så gick det sedan...

Då ökar stillasittandet risk för hjärtkärl-sjukdomar

Publicerad: 26 feb 2024, kl 20:00 Premium Är du orolig över att det blir mycket stillasittande på dagarna?En ny studie med närmare en halv...

Gerard Depardieu står inför ett nytt klagomål om sexuella övergrepp

Den franske skådespelaren är redan under utredning för...