Exklusivt innehåll:

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Här är den finska lyxresorten som inte vill avslöja var den ligger

Det femstjärniga finska hotellet Octola Private Wilderness erbjuder service och boende i absolut toppklass – och nu också ett spa med exklusiva poolmiljöer. Var det ligger? Det vill man inte berätta.

Finska Octola Private Wilderness kallar sig för ”en av världens främsta privata lyxegendomar” och är den första femstjärniga resorten i Norden med ett negativt koldioxidavtryck. Det tog nästan sju år att bygga dem, men så blev den också precis som grundaren Janne Honkanen ville. Elektriciteten kommer från vindkraft, vattnet från naturliga källor och uppvärmningen sker med termalvärme. Gästerna kan välja mellan att hyra en bostad med tio rum, en flygel med sex eller fyra sovrum eller en villa med egen bastu och jacuzzi. Eller – om man har råd – hyra hela anläggningen för en vistelse i total avskildhet. Men var hotellet ligger vill man inte avslöja.

Går man in på Octolas hemsida och söker på ”Location” får man under den kanske inte så upplysande rubriken ”We are on the map” veta att den är ”located at the Arctic Circle in Finnish Lapland”. Och det är ju ett hyfsat stort område.

Hela anläggningen ligger i skogen i finska Lappland.
Foto: JUHA KAUPPINEN

Bästa maten i fjällen – krogarna du inte får missa 

Tjugo minuters bilresa från flygplatsen

Men okej – lite mer får man faktiskt veta. Man får ta sig till Rovaniemi International Airport, och därifrån är det en 20 minuters bilresa tills man är framme. Men från Rovaniemi – också känt som jultomtens hemort – går inte mindre än fem bilvägar i olika riktningar, och vilken av dem man ska ta är alltså höljt i dunkel – tills man gör en bokning.

– Jag talar hellre om transformativt resande än lyxresande, säger ägaren och grundaren Janne Honkanen till Allt om Resor.  – Det handlar om att bygga en förbindelse mellan gästerna, lokalborna, den lokala maten och den lokala naturen. Vi vill att gästerna ska känna att de är i ett hem i Lappland, och det går bara om vi håller platsen hemlig.

Säger nej till influencers och realitystjärnor

Octola Private Wilderness är annorlunda även på ett annat sätt: vem som helst får nämligen inte bo där.

– Vi säger nej till alla influencers och realitystjärnor och liknande, säger Janne Honkanen. Och vi vill absolut inte att gästerna lägger upp några bilder härifrån på sociala medier. Jag vill mycket hellre att de skriver ett handskrivet omdöme i gästboken i receptionen än att de lämnar ett omdöme online.

Enligt Janne Honkanen kollar man de presumtiva gästernas ”bakgrund och etiska uppförande” innan man bestämmer sig för att acceptera dem eller inte.

– Det gör att gästerna känner sig privilegierade redan när de kommer hit. Och det verkar som om vi lyckas – 93 procent av våra gäster har bokat rum för att komma tillbaka.

Nu öppnar man även ett spa med exklusiva poolmiljöer och bastuupplevelser, däribland en specialdesignad pool i glas från golv till tak med utsikt över den lappländska vildmarken och en utomhuspool med jacuzzi.

– Vår filosofi om lappländsk lyx bygger på att vara långt från folkmassorna, att vara ett med naturen och samtidigt ha tillgång till all tänkbar service och komfort, säger Janne Honkanen. För att Octola ska kunna erbjuda ett komplett utbud av femstjärniga bekvämligheter har ett spa i toppklass alltid varit centralt i min vision.

En bastu är förstås given på ett lyxhotell i Finland.
Foto: JUHA KAUPPINEN

Spa i vildmarken – 7 svenska pärlor 

Senast

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Missa inte

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Odds i underkant – avslag på favoriten

I helgens omgångar finns det blandat utbud av matcher...

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten PET. I ett pressmeddelande skriver den danska polisen att det inte finns tillräckliga skäl att driva...

Kronofogden slår tillbaka mot Gunilla

Den 18 februari slog Kronofogden till på Gunilla Perssons hotellrum i Växjö – morgonen efter Melodifestivalen, något som Expressen då kunde avslöja. Kronofogden fick...

10 guldkorn på Mallorca: Denise Rudbergs pärlor

Författaren Denise Rudberg tillbringade somrarna på Mallorca med sin pappa från fem års ålder – en tradition som hon fortsatte med när hon fick...

Polska bönder blockerar stora motorvägar i protest mot EU:s regler

Bönder i Polen blockerade på söndagen en stor...

Missar resten av säsongen – efter knivincident

Nykvarn har förlorat sina två senaste matcher och ligger nu nära nedflyttningsstrecket i innebandyns högsta liga SSL. Laget har bara fyra poäng ner till...

Palestinas statsminister avgår

Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh och hans regering avgår. Det rapporterar Reuters som skriver att Shtayyeh har lämnat in sin avskedsansökan.Sky News Arabic rapporterar att...