Exklusivt innehåll:

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Tropisk semester i Sverige – värme och ljuvliga bad

1. Honulele hawaiian spa, Genarp

Vi kör på en smal grusväg som slingrar sig in i Häckeberga och Romeleåsens naturreservat. Det är fortfarande vinter och ljuset har inte riktigt börjat komma tillbaka. Men oss gör det inget – vi färdas mot en skärva av Stilla havets kanske mest kända ögrupp, en liten bit Hawaii som flyttat upp ovan trätopparna i Skånes hjärta. Vi pratar om Honulele hawaiian spa som öppnade så sent som 2020 i en förlängning av hotell The Lodge. Samma år som man erhöll utmärkelsen årets ”Luxury forest spa” av World luxury spa awards. 

Det är lyxigt på Honulele hawaiian spa, men på det där barfota och mjuka sättet som för tankarna till tropisk semester, romstinna drinkar, vajande palmer och inte minst bad. Här och där står surfbrädor, väggar och golv av mörkt trä och utanför stora glasfönster med infällda brasor lockar infinitypoolen med värme och utsikt.

Infinitypoolen lockar med värme och utsikt.
Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

Efter incheckning och ombyte till badrock och tofflor (som fås på plats) börjar vi med att slå oss ner i den stora loungen, tillika spats egen bar och restaurang – hotellet har en egen restaurang med köksmästaren Alexander Fohlin som drivit Sav, belönad med en stjärna i Michelin.

Vyn utanför är milsvid över böljande kullar, fält och skog. Med ens mjuknar både axlar och sinne. Det är behagligt meditativt att följa den varma vattenångans virvlar över utomhuspoolen men vi kan inte hålla oss särskilt länge från att själva kliva i. Vattnet är ljuvligt varmt och turkost. Sidorna av poolen är mjukt formade för att sitta i, så vi halvligger, hänger på kanten med en drink, låter huvudet vila mot armarna och stänger ögonen. Kroppen är varm samtidigt som vinden då och då sveper svalkande över oss. Långt ut över fälten cirklar rovfåglar. Vi följer dem med blicken, runt, runt.

Apropå svalka så har man även en liten kallvattenbassäng utomhus. Denna är synnerligen snyggt utformad med en genomskinlig övre del men trots ett idogt vinterbadande i havet är det bara värme som gäller för oss i dag. Nu är vi i tropikerna. 

Ananas-smoothie toppad med kokosflarn och exotiska frukter på menyn.
Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

Det börjar bli dags för en förmiddagsfika och vi tar oss ur badet och spanar i menyn, här finns mycket gott att välja mellan. Ett besök på sydliga breddgrader är ju också synonymt med exotiska frukter så det blir ett fruktfat att dela på. In kommer ett rejält sådant som i utbud och färg inte lämnar något i övrigt att önska – ananas, grapefrukt, kiwi, grapefrukt, blåbär, björnbär, hallon och melon. Till det dricker vi en ananas-smoothie toppad med kokosflarn. 

Än mer avkopplande blir det när vi efter en polynesisk helkroppsmassage på nästan en timme så småningom gör den hawaiianska spa-ritualen. Denna äger rum i en separat avdelning där en guide berättar att man aldrig tar större grupper än sex personer. De flesta brukar inleda sitt besök med ritualen för att sedan avslappnade kunna njuta av resten av anläggningen. Under nästan en och en halv timme ledsagas vi genom varma, kalla och ångande upplevelser för hela kroppen. Ljuset är dämpat och mosaiken på golv, väggar och i bad skimrar gyllene. Allt med inspiration från den hawaiianska elden och vulkaniska svärtan. Vi börjar med en rejäl avskrubbning med havssalt och sköljning av både fötter och kropp som en förberedelse för ångbastun. Före bastun smörjer vi in oss och varandra med akaciahonung och konstaterar att det bara är mjölkbadet som saknas från vad som sägs ha varit Cleopatras skönhetsritual. Ångbastun är underbar med sin dämpade belysning och utmärkta temperatur. Honungen smälter in i huden och vi blir både mjuka och söta. 

Mosaiken skimrar gyllene, inspirerat av den hawaiianska elden och vulkaniska svärtan.
Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

Efter avslutande avsköljning i regndroppsdusch följer vad som blir en favorit. I ett litet mosaikklätt rum gjort för att efterlikna en havsgrotta vilar vi på mjukt formade avsatser i varmt vatten. Det hela är en kombination av bad och bastu, där kluckandet av vatten och en eldflimrande varm belysning tar oss mycket långt bort från den dimmigt kalla vintern. Efter en sista dusch är det så till sist ansiktsmask och slutlig insmörjning av kroppen i ett luftrum som torkar lite lagom. Det är nästan så att vi somnar där inne, men som tur är leder vår guide oss till en bäddad dubbelsäng i avslappningsavdelningen. Här är det lugnt och tyst med underbar utsikt.

Så varvar vi resten av dagen med bad i utomhuspoolen och lunch i form av poké-bowl (vad annars!) där vi kan välja mellan lax, tofu och biff. Maten är lika fräsch som fruktfatet och dessutom mättande på det där behagliga och hälsosamma viset. Tidig eftermiddag är det också lugnt på spaavdelningen. Många av gästerna övernattar på The Lodge även om allt fler kommer över dagen på dagspa. 

Från den bäddade dubbelsängen i avslappningsavdelningen är utsikten underbar.
Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

Spa i vildmarken – 7 svenska pärlor 

2. Falkenberg strandbad, Falkenberg

Från vulkaner och hetta tar vi oss vidare till en riktig sommarplaya. Skrea strand i Falkenberg är ett av de klassiska svenska badparadisen och kan skryta med en två kilometer lång bred mjuk sandstrand kantad av höga skyddande dyner. Redan 1914 stod ett tiotal badhytter på stranden och under 30-talet byggdes bland annat Hotell Strandbadens första anläggning direkt vid sanden. Det klassiska badhotellet eldhärjades 1958 och har efter återuppbyggnaden fört en tynande tillvaro fram till 2011. Då köptes hela rasket av ESS group som efter en omfattande renovering förvandlade Strandbaden till ett designhotell med gastronomiska visioner, cocktailbarer och inte minst en stor spa- och poolavdelning med tropiskt tema. 

Härlig spa- och poolavdelning med tropiskt tema.
Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

När vi anländer går det gäss på havet och trots att solen bryter igenom molnen känns det till en början avlägset från sommarens soliga dagar. Vi huttrar den korta promenaden från parkeringen till hotellets entré. Men innanför dörrarna skiftar miljön. Lobbyn är ett stort rum fullt med mjuka loungesoffor, en värmande öppen spis, mörka träslag, generösa bokhyllor och mjuk belysning – allt ombonat och inbjudande. Receptionen, tillika lobbyns ginbar, är elegant upplyst i ena änden av rummet och strax intill spelar ett gäng unga killar shuffleboard.  Vi hade gärna stannat i myset men är inbokade på spabehandlingen Ivory ritual, så det blir till att direkt byta om till badrock, flippflopp och badkläder. På vägen går vi förbi en del av poolområdet och tar en titt i restaurangen. Utanför är solen gyllene och på väg ner i havet och vi anar känslan av sommar. Den direkta närheten till stranden och havet är också en av de saker som gör Falkenberg strandbad helt unikt. Bokar du rum mot stranden vaggar havets brus och kluckande dig hela natten även med stängt fönster. 

Skönt att luta sig tillbaka i mysiga korgstolar mellan baden.
Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

Spa-ritualen görs i en separat del med som mest sex personer i taget och är uppbyggd i sju steg med inspiration från hela världen. Det hela inleds med ett glas bubbel och under två timmar njuter vi sedan av fotbad med salt, ångbastu, is-skrubb, inpackning med lera från Atlasbergen, aromabastu och turkisk hamam. Det är underbart avkopplande och efter en avslutande insmörjning med lavendeldoftande olja drar vi oss tillbaka till relaxpoolen. Här njuter vi av havsutsikt genom stora fönster och av den vackra grön- och guldskimrande mosaiken. Det är lugnare här än vid den stora poolen och snäppet varmare, den avlånga formen och det grunda vattnet gör att vi kan halvligga på mage eller rygg. Kanten i vit marmor blir ett utmärkt drinkbord och så växlar vi mellan att njuta av havets rörelser, småprata, blunda och låta tankarna vandra fritt. 

Falkenberg strandbad bjuder på en känsla av tropikerna.
Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

Känner man nu att det blir lite väl mycket av värmen och det behövs lite fräschör för att inte helt somna går det så klart också att ta ett bad utomhus. Sommartid är utegården fullt av parasoller och solbadare som varvar salta bad vid stranden med poolhäng. Även nu på vintern är utomhuspoolerna uppvärmda som små rykande källor. Mysigt det också, speciellt när mörkret sänker sig. 

Av allt bad blir man hungrig och vi beger oss så småningom till restaurang La Famille, den större av hotellets två restauranger. Den mindre med mer avancerad meny är öppen på helgen och i högsäsong. La Famille är liksom hotellet ganska rymligt, men med sin indelning i flera nivåer, en mysig avdelning med bås och matsalsmöblemang i mörkt trä, känns det ändå inbjudande och personligt. Maten är god och vällagad, vinet passar utmärkt till och utsikten över havet är förstklassig från fönsterborden. 

God mat och vida vyer över havet på Falkenberg strandbad.
Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

Så byter vi återigen om till badkläder och badrock (det bra att ha med sig flera uppsättningar med badkläder!) och beger oss till poolområdet inomhus. Här är det lika varmt som på en thailändsk strand med turkost badvatten, högt inglasat tak, tropiska växter och lågmäld partymusik i lite lagom tempo. Poolbaren serverar förutom drinkar även lättare rätter och har liksom badet öppet till midnatt varje dag. Den som önskar kan boka in sig enbart på kvälls-spa för bad och ett glas i baren. Det är också exakt så vi avslutar dagen, med en romdrink på poolkanten och ett bad till. 

1 av 3: Läckra drinkar serveras i poolbaren.


2 av 3
Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén / ©2022 MARKO T WRAMéN OCH ANNA W THORBJÖRNSSON


3 av 3
Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén / ©2022 MARKO T WRAMéN OCH ANNA W THORBJÖRNSSON


6 mysiga hotell för en lyxig weekend 

3. Torekov hotell, Torekov

Längs hela södra Bjärekusten sträcker ett naturreservat ut sig med ett pärlband av sandstränder, betade strandängar, klitter, klappersten och klippor. Genom allt detta vackra går vandringsleden Skåneleden, 15 kilometer från Vejbystrand i söder till halvöns spets med Torekov i norr. Här, på det som ibland kallas Sveriges guldkust med utsikt över både Hallands Väderö och Kullahalvön, samlas sommartid kändisar, näringslivspotentater och en och annan filmstjärna. Det är dock långt från stekare och champagnevaskning à la Båstad eller Visby, här är det low key, badrock och barfota som är melodin. Mest känd i byn torde Hugh Grant vara, han har ett sommarhus precis ovanför stranden och syns då och då i badrock på bryggan eller lekande med sina barn i sanden. Vintertid är det glesare mellan de välkända badrockarna men några av dem tar sin tillflykt till Torekov hotell och ortens spa. 

Det varma vattnet i utomhusbaden ger skön relaxkänsla.
Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

Hotellet ligger några stenkast från vattnet och är en låg byggnad som väl smälter in i naturen. Vi anländer på morgonen och börjar med en lång promenad i naturreservatet, följd av en andra frukost och kaffe. Hotellets frukostbuffé pågår lyxigt länge till klockan 11.30, precis som det ska vara på semestern. I den kombinerade restaurangen och loungen brinner eldar på flera ställen, färgerna är lugna och naturnära och stämningen stillsam. På väggarna hänger historiska bilder från trakten och vi njuter av lokal äppelmust från Bjäre, hemmagjord müsli, pannkakor och frukt. 

Efter frukosten hoppar vi i badkläder och vit badrock för att botanisera bland bad och bastu. På nedervåningen är temat japanskt med ångbastu, varmt bad och ett kallt kar för avsvalkning. Vi tar ett par varv mellan värme och kyla. Det sticker behagligt i kroppen när kyla möter värme – underbart och avkopplande. Vi är överens om att den japanska avdelningen är en favorit med sitt snygga svarta och gröna kakel. Bästa utsikten är däremot från ovanvåningen, med relaxavdelning, vilosängar och en traditionell bastu med fönster och havsutsikt. 

Efter spa och värmande bad är det avkopplande att sjunka ner i en dubbeldivan.
Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

Det går också att bada utomhus i tre mindre bubbelpooler, även om vi på grund av det ganska gråmulna vädret drar oss lite för att gå ut. Men det är jätteskönt i det varma vattnet när vi väl kommer i och så plötsligt bryter solen igenom molnen. Ögonlocken faller ner, vi vänder våra ansikten mot ljuset. Plötsligt blir det svårt att slita sig från utebadet. Men magen kurrar och det är dags för sen lunch. 

Vi börjar med att spana in drinkarna och den gedigna vinlistan. Det blir ett glas före maten och vi konstaterar att mixologikunskaperna är mycket goda. Lunchen är lika vällagad som frukosten med fräscha sallader och spännande tillbehör. 

Så fortskrider dagen med ytterligare bad och vi har fortfarande värmen kvar i kroppen när vi sen eftermiddag sjunker ner i en dubbeldivan. Några av de andra gästerna spelar spel eller läser böcker i sina badrockar, vi somnar nästan men vaknar till när någon artigt meddelar att eftermiddagsfikat är på gång. Ute lyser solen från en blå himmel med ett löfte om vår och sommar, men det enda beslut som behöver fattas just nu är om vi ska besöka kakbuffén nu direkt eller gå dit om en liten stund. 

Den japanska avdelningen är en favorit med sitt snygga svarta och gröna kakel.
Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

Sveriges bästa spa – för par, kompisar och familj 

Senast

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var...

Missa inte

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var...

Tio skadade i krasch

En person beskrivs som allvarligare skadad och den personens...

Så gick det för skådisarna efter ”How I met your mother”

Jason Segel Publicerad 26 feb 2024 kl 19.00, uppdaterad kl 20.19PremiumPsykedeliska droger, filmiska bröllop.Klockspel, barnböcker, Marvel – och Heath Ledgers ex.Så gick det sedan...

Då ökar stillasittandet risk för hjärtkärl-sjukdomar

Publicerad: 26 feb 2024, kl 20:00 Premium Är du orolig över att det blir mycket stillasittande på dagarna?En ny studie med närmare en halv...

Gerard Depardieu står inför ett nytt klagomål om sexuella övergrepp

Den franske skådespelaren är redan under utredning för...

Stänger arenan direkt

Skellefteå AIK ska spela mot Rögle i SHL på torsdag, men det återstår att se om matchen kan spelas i Skellefteå Kraft arena. Enligt...

Forskaren går emot Jan Guillou: ”Det blir absurt”

Det talas om det senaste försvarsavtalet mellan Sverige och USA. I en krönika från Jan Guillou för Aftonbladet skriver författaren och journalisten att Sverige...

Kronofogden hittade inte dyrgripen – förklaringen

PremiumKronofogden letade efter en speciell dyrgrip när de slog till på Gunilla Perssons hotellrum. I nya dokument, som Expressen tagit del av, framgår det varför...