Exklusivt innehåll:

Ryssland tar över ytterligare by i Ukraina

Under måndagen meddelar en talesperson för den ukrainska militären,...

Slarvig tolkning av studie utnyttjas av vaccinskeptiker

Amina ManzoorFör någon vecka sedan fick jag en fråga...

Upptäck spännande Zanzibar

Det finns flera sätt att upptäcka Zanzibar. Det går att göra det enkelt för sig och köpa ett paket där allt ingår, eller köpa en flygstol och boka in sig på en resort och låta dem ta hand om allt. 

Men då missar du lätt magin. Ön utanför Tanzanias kust bör ses med egna ögon. Det finns faktiskt strandresorter som rekommenderar sina gäster att inte åka till Stone Town, utan bara hänga hos dem, vilket är en märklig rekommendation. Unesco har inte för inte utsett stenstaden till ett av planetens världsarv – det får man inte glömma.

Foto: TORBJÖRN SELANDER (4912) / Torbjörn Selander Torbjörn Selander TORBJÖRN SE

Stränderna uppe i nordväst har alltid ansetts som de bästa för de som vill vara i Indiska oceanen den mesta av tiden. De är mycket brantare, så de blir inte långgrunda vid lågvatten. Men både Kendwa och Nungwi har blivit hopplöst exploaterade de senaste tio åren. Dock är strandrestaurangen Kajibange i Nungwi, där Suliman håller hov, värt ett besök. Hans grillade kingfish eller seared tuna är värt krånglet att hitta fram dit.

Kendwa beach, norra Zanzibar.
Foto: Shutterstock

Lugnet och paradiset finner man vid stränder som Matemwe. Här samsas mindre hotell med fiskebyn, och havsvattnet delas jämlikt. Det är fascinerande att vada ut nästan en kilometer i lågvatten. Långt där ute planterar och skördar kvinnor sjögräs, men på vägen ut är varje liten håla ett akvarium av färggranna fiskar. Ibland är vattnet uppemot 30 grader varmt, och det är en härlig känsla att vara en del av undervattensvärlden. Ta med eget cyklop och snorkel eller låna på hotellet.

Bilden av paradiset.
Foto: ANDREW MORGAN

Stranden i månsken måste upplevas

Hodi Hodi är swahili för att ”knacka på”, men också ett läckert boutiquehotell på Matemwestranden. Tre villor med sju rum, enkelt men smakfullt. Här regerar fotbollslaget från byn. Förr hette de Barcelona United, men numera heter de Hodi Hodi United. Killarna är mycket stolta för att de vann cupen – förstapriset var en levande get som de genast tillagade. Alla i hotellets personal är med i laget. Om man ber Naomba i baren om en madafu, en kokosnöt som man dricker ur med sugrör, passar han till kusinen Haji. Haji klättrar upp i en palm och gör en snygg nedtagning av en nöt, och kusin Naomba tar emot. Han skär bort skal, öppnar nöten och sätter i ett sugrör. Inget kan vara färskare än den madafun. Som dricks allra bäst i poolen nedanför baren, skuggad av palmträden där kokosnöten har hämtats. Som svensk älskar man Hodi Hodis ”honesty bar”. Här har varje rum sitt eget block, och man skriver själv upp vad som konsumeras. Ägaren Julia Bishop säger att ingen fuskar.

Det händer inte mycket i Matemwe, dagarna går sin gilla gång och man har fullt upp att ha koll på de lokala byborna som rör sig på stranden och i havet. Ta gärna en 20 minuters promenad längs stranden och till vänster in i byn. Här kan en av de bästa luncherna på ön intas hos entreprenörerna Iddi och Simba som bedriver den lilla lunchrestaurangen Furaha med fyra, fem bord. Deras grillade fisk, vit snapper med muhogo, är en lokal delikatess. Muhogo är swahili för stapelvaran kassava. 

Hodi Hodi i månsken.
Foto: PETER BENNETT / Torbjörn Selander Torbjörn Selander COPYRIGHT 20

Har man tur och det är fullmåne är det en fantastisk upplevelse att vandra längs Matemwes strand i månsken. Man känner sig säker här, speciellt på Hodi Hodi som bara har anställda från byn. De flesta större hotell och resorter har personal från fastlandet. Det finns anledning att tänka på hållbarhet. Någon säger att de lokala inte får jobb, hotellen tar det mesta av maten och förnödenheterna från resten av världen inklusive Tanzanias fastland, och det enda de lämnar kvar är sopor.

Hodi Hodi är swahili för att ”knacka på”, men också ett läckert boutiquehotell på Matemwestranden.
Foto: ANDREW MORGAN

Här är de 10 bästa resorna 2022 

Den bästa historieberättaren i Zanzibar

Men pratar vi om Zanzibar måste vi prata om Emerson Skeens. Han var redan för 20 år sedan en legendar på ön. Snacket gick att han varit CIA-chef för östra Afrika och sedan startat Emerson & Green i stenstaden. Jag såg honom leende i hörnet på taket av sitt tehus på hotellet när millenniet var nytt. Han hade vit hatt och spanade ut över gästerna. Men inget kunde vara mer fel än ryktet om CIA – Emerson var en äkta New York-bo, psykolog och socialarbetare som fastnade i Östafrika på 80-talet och öppnade olika hotell. Tyvärr avled han för sex år sedan, men innan dess grundade han hotellet Emerson Spice. Jag hade förmånen att gå runt i de olika rummen med Emerson. Han lyssnade på opera, hittade rätt aria och den ledde honom till hur just det rummet skulle inredas.

Emerson var utan tvekan den bäste historieberättaren om Zanzibar. Han kallades oftast Babu, som betyder gammal och vis man. De bästa historierna kom i hans tehus på toppen av hans privata bostad med den lokala drinken dawa (vilket betyder ”medicin” på swahili), vars viktigaste beståndsdel är det tanzaniska brännvinet Konyagi.

Emerson kunde berätta om hur man i tusentals år har seglat med Zanzibars kryddor, om slavhandeln som hade sitt centrum på ön eller om hur kajorna kom hit. Det var parsifolket som tog hit dem, alltså perser som en gång hade emigrerat till Indien och långt senare hade flyttat vidare till Zanzibar. Traditionen hemifrån var att begrava sina döda på taken och låta fåglarna ta hand om kropparna. ”Därför finns det kajor här”, sa Emerson och tog sin medicin och log. Han berättade också om den mest kände parsin som var född på ön, Farrokh Bulsara – mer känd under sitt artistnamn Freddie Mercury, karismatisk frontman i rockgruppen Queen.

Babu Emerson lever vidare än i dag, dels genom sin fond som stöttar film- och musiklivet på ön, dels och framför allt genom hans två hotell Emerson Spice och Emerson on Hurumzi. De drivs liksom Hodi Hodi av lokalanställda och tar nästan alla sina råvaror från öns ekologiska farmer. Bägge hotellen har stora tehus på taket och är kanske de två bästa restaurangerna i stenstaden. Det är viktigt att vara uppe på restaurangerna i tid före solnedgången, för då kör böneutroparna i gång. Ljudet turnerar mellan minareterna och man måste nypa sig i armen för att förstå att man inte drömmer. Rummen på Emersons hotell är magnifika, det är som att komma in i en saga ur ”Tusen och en natt”. 

Emersons minne lever – här hotellet Emerson Spice.
Foto: TORBJÖRN SELANDER

Svenskt hotell bland världens häftigaste 

Upplev stenstaden till fots

Stenstaden kan bara upplevas till fots, och det finns mycket att se. Vägg i vägg med Emerson on Hurumzi ligger det lilla Princess Salme-museet. Här kan museets kurator Said el-Gheithy berätta om sultanprinsessan Salmes spännande liv – ett livsöde som är värt en Hollywoodfilm. 

Det går bra att vandra själv i de vindlande trånga stråken i stenstaden, till och med Google Maps funkar okej. Men se upp för snabbkörande skotrar. Annars kan man hyra egen guide. Farid, som jobbar med Emersonhotellen, är mycket bra, men det finns numera också några kvinnliga guider. Detta är speciellt på den väldigt muslimska ön, där 98 procent tillber islam. Därför är det som besökare viktigt att klä sig respektfullt. Man ser turister i linnen och korta kjolar som går omkring utan problem, men populära är de inte. 

Frukost på privata terrassen på Emerson on Hurumzi.
Foto: TORBJÖRN SELANDER (4912) / Torbjörn Selander Torbjörn Selander TORBJÖRN SE

Att vandra mellan klädbodar, antikvitetsaffärer, juicebarer, span, souvenirstånd och kryddmarknader tar sin tid. Palatsmuseet är också värt ett besök, där en pikant detalj är sultanens rosa kakel i badrummet. Sedan kan det vara gott med en kopp kaffe på Zanzibar Coffee House – klockan tolv på onsdagar och fredagar kan man vara med när de rostar kaffebönorna. Ett besök på fiskmarknaden kan också vara spännande. Det är värt att promenera till Zanzibar Serena Hotel i tid för solnedgången. Det är för övrigt ett bra hotell att bo på. Terrassen där är det bästa stället att se solen gå ned i den Indiska oceanen och över det afrikanska fastlandet, men drinkarna är bättre än maten. 

Stenstaden.
Foto: Shutterstock

När mörkret lägger sig öppnar nattmarknaden i Forodhani Gardens. Alla kvällar i veckan erbjuds allt från nypressat sockerrörsvatten till grillad fisk, skaldjur och bläckfiskar. Förr varnades man för att äta på nattmarknaden, det sades att maten som inte åts upp kom upp som nygrillad dagen efter. Men nu ska det ha blivit mycket bättre, hälsovårdsmyndigheten gör inspektioner och de som inte sköter sig får problem. Men för de som är lite försiktiga är det ändå värt att se alla läckerheter i gaslyktornas sken.

Nattmarknaden i Stone Town.
Foto: TORBJÖRN SELANDER

Utflykt till kryddfarmer och nationalpark

Men det finns så mycket mer att göra på ön än att besöka stenstaden och ligga på ett strandhotell. Det är väl värt att spendera en dag eller två på utflykter. Bästa sättet är att hyra egen chaufför, vilket kostar mellan 800 och 1 000 kronor för en dag till antingen de norra delarna eller de södra och östra. Ett bra stopp är en kryddtur på en kryddfarm. Här vallas man runt och får lära sig hur man odlar kryddor och hur de ser ut i växande form. Man kan sedan köpa kryddor efter turen. Zanzibar Different Tours är duktiga på kryddturer men också på andra utflykter.

Öns enda nationalpark heter Jozani Forest, och där finns den unika röda kolobusapan. De är nyfikna apor som kommer fram och ibland grabbar tag i kameran och har lärt sig att de kan spegla sig i kameraobjektivet. De lever ändå förhållandevis vilt. Uppe i Nungwi finns det ställen som har havssköldpaddor som matas med sallad, men varken det eller att snorkla med delfiner är något som naturvetarna menar kan räknas som hållbar turism.

Många bilder som visar Zanzibar är från östkustens The Rock, en liten friliggande korallklippa på en sandstrand som har en restaurang som man får vada till eller ta en eka ut till vid högvatten. Den ser helt fantastiskt ut, men tyvärr är maten inte värd priset. En förrätt och två huvudrätter och två glas av ett mediokert bubbel kostar tusen kronor. Annat var det med förre ägaren mr Rock. Han lagade till grillad fisk över öppen eld efter att visslat och skrikit till sin bror mr Fish, som stack ut och drog upp dagens lunch när en gäst dök upp.

I stället för att åka ut till The Rock och bli besviken är det bättre att sitta på Upendo och titta på den. Det är både billigare dryck, bättre mat och ett fint hotell med fantastisk pool.

Mnemba Island måste också nämnas, den privata lilla paradisön i nordost som ligger väldigt nära Zanzibars huvudö. De tar bara 24 gäster, och det är för de allra rikaste med priser som startar på 12 000 kronor per person och natt. Men det går faktiskt att nästan besöka den – du kan snorkla i samma vatten som Mnembas gäster genom att ta en båttur dit. Se bara till att kolla så att den som kör ut dig har tillstånd att ta turister, många har inte det. 

Och när du ändå är på Zanzibar – varför inte kombinera besöket på ön med en safari på fastlandet? Hodi Hodi håller på att öppna ett systerhotell i den lite okända nationalparken Ruhaha, och sedasn finns förstås de mer kända nationalparkerna Serengeti, Ngoro Ngoro och Kilimanjaro. Men det är en helt annan drömresa.

Zanzibars stenstad upptogs år 2000 på Unescos världsarvslista.
Foto: TORBJÖRN SELANDER

9 bästa resmålen i Afrika för sol och bad 

RESA HIT: ZANZIBAR

Resa hit: Flyg till Zanzibar med Emirates, Qatar och Kenya Airways. TUI börjar flyga direkt till Zanzibar från Stockholm och Köpenhamn i november, men säljer bara paketresor. Flyg helst direkt till Zanzibar, undvik Dar es Salaam. Om man vill undvika flyg går det att ta båten Queen Mary från Southampton till Kapstaden och tåget Rovos Rail till Dar es Salaam och färjan över till Zanzibar, men det tar minst en månad enkel väg.

Bästa tiden: Juni–oktober samt december–februari.

Tidsskillnad: +2 timmar.

Språk: Swahili, men engelska går bra.

Valuta: Tanzanisk shilling (TZS).

Prisnivå: Halva priset mot Sverige, men finare restauranger och importerade varor ligger närmare svenska priser.

Ta dig runt: Bra turistminibussar eller pröva på de lokala minibussarna dala dala.

Bra att veta: När du reser till Tanzania och Zanzibar måste du visa ett negativt resultat av covid-19 som får tas högst 96 timmar före ankomst. Testprovet måste ha en QR-kod. Resenärer som anländer till Tanzania ska också fylla i en hälsodeklaration på webben inom 24 timmar innan de anländer till landet. Gula febern-vaccinering är obligatorisk om man kommer från land där sjukdomen finns. Malariaprofylax rekommenderas, även om malarian nästan är utrotad på ön. Visum vid ankomst kostar cirka 500 kronor.

Läs mer: zanzibar.net

 

GUIDE: 10 TIPS TILL ZANZIBAR

SE & GÖRA

1. Stone Town

Den gamla stenstaden står på Unescos världsarvlista och har en spännande historia från den första afrikanska hövdingen till perser, sultaner, portugiser, araber och engelsmän som slagits om herraväldet. The Old Fort från 1700 är öns äldsta byggnad och museum. Du kan vandra runt i dagar och upptäcker fortfarande nya trånga vindlande stråk med nya affärer eller spännande saker. Bara de fantastiska Zanzibardörrarna är värt promenaderna. 

2. Matemwe

Tidvattnet ändrar sig ungefär var sjätte timme, och skillnaden mellan ebb och flod kan vara fyra meter. Att gå ut under lågvatten och se akvariefiskar och sjöstjärnor och se lokala kvinnor skörda sjögräs är en upplevelse, men man måste akta sig för sjöborrar så att inte semestern blir förstörd av vassa taggar i foten. Använd ”reef shoes”. Tidvattnet är mest markant på östkusten, som är långgrund. Matemwestranden är perfekt för både bad och utflykter.

ÄTA & DRICKA

3. Lukmaan

Lokal mat till lokala priser. Ett myller utan dess like som man delar med de lokala. Swahilikök med grillade fiskar, curry eller seafood och varför inte testa en pilau med långkokt get?
Adress: The Mkunazini Baobab tree, New Mkunazini Road, Stone Town

Myllrande Lukmaan i Stone Town.
Foto: TORBJÖRN SELANDER

4. The Rock/Upendo

The Rock är den minimala korallklippan som kanske utseendemässigt är en av världens häftigaste restauranger. Tyvärr är det en turistfälla med medioker meny till väldigt dyra priser, även om det är häftigt att vada i havet eller att ta en eka dit. Bättre att se The Rock från Upendo som både serverar bra mat och dryck till rimligare priser.

The Rock.
Foto: TORBJÖRN SELANDER (4912) / Torbjörn Selander Torbjörn Selander TORBJÖRN SE

SHOPPING & NÖJEN

5. Sasik Women’s Cooperative

Sasiks kvinnokooperativ gör färggranna kuddöverdrag som lätt förgyller en svensk soffa med Zanzibarminnen.

6. 1001 Organic

Många av de berömda kryddorna som säljs överallt som lokala är egentligen från Indien och andra ställen i världen. 1001 Organic hämtar däremot sina kryddor från bondekooperativ på ön. Svartpepparn är många franska stjärnkockars favorit.
Adress: Tharia Street, Stone Town

1001 Organic har ekologiska farmare.
Foto: TORBJÖRN SELANDER

7. Surti & Son

Sulorna var bättre förr. Men ändå ett bra hantverk även om sulorna är lika hårda som buttra far och son. Drygt 200 kronor för fina sandaler i Stone Town.
Adress: House no 133, Kenyatta Road, Gizenga Street, Stone Town

8. Old Customs House

Dhow Countries Music Academy har konserter flera kvällar i veckan klockan åtta. Musiklivet på ön blomstrar tack vare denna akademi i en klassisk byggnad.
Adress: Mizingani Road, Stone Town

BO BRA

9. Emerson Spice

Emerson Spice eller äldre syskonet Emerson on Hurumzi är ett måste på Zanzibar och ligger mitt i stenstaden. Båda har restauranger i sina tehus på taket och mysiga ”secret gardens”, och är de bästa på ön. Många Hollywoodskådisars hemliga favoritställe. Guiden Fari som är knuten till Emersons är en pärla.
Adress: Tharia Street, Kiponda, Stone Town

10. Hodi Hodi

Litet boutiquehotell där man verkligen känner sig som hemma, en enkel grind ut till Indiska oceanen. Tre villor som har sju rum från dubbelrum till familjeenheter. Personalen är bara män från byn och består faktiskt av ett helt fotbollslag.
Adress

10 guldkorn i Kenya och Tanzania – anrika hotell och safari 

Senast

Ryssland tar över ytterligare by i Ukraina

Under måndagen meddelar en talesperson för den ukrainska militären,...

Slarvig tolkning av studie utnyttjas av vaccinskeptiker

Amina ManzoorFör någon vecka sedan fick jag en fråga...

Oscar Properties dra – kräver 13 miljoner kronor

Konkursförhandlingen inleddes i sal 22 i Stockholms tingsrätt strax...

Missa inte

Ryssland tar över ytterligare by i Ukraina

Under måndagen meddelar en talesperson för den ukrainska militären,...

Slarvig tolkning av studie utnyttjas av vaccinskeptiker

Amina ManzoorFör någon vecka sedan fick jag en fråga...

Oscar Properties dra – kräver 13 miljoner kronor

Konkursförhandlingen inleddes i sal 22 i Stockholms tingsrätt strax...

Oscar Lewicki om tunga korsbandsskadan: ”Knakade till”

31-årige Oscar Lewicki skadade sitt korsband i högerbenet under...

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober, har Israel och Hizbollah i Libanon regelbundet attackerat varandra,...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du leva längre, minska risken för hjärtkärl-sjukdom och även bygga muskler? Då bör du börja fundera lite...

Valet i Vitryssland var en ”biff”, säger USA, när resultaten tillkännages

Vitrysslands valkommission säger att 73 procent av landets...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt munskydd under coronapandemin som inte uppfyllt kraven på personlig skyddsutrustning. Något som Dagens Juridik...

Odds i underkant – avslag på favoriten

I helgens omgångar finns det blandat utbud av matcher från svenska cupen till Premier League. En av höjdpunkterna är Maidstone som i den förra...

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten PET. I ett pressmeddelande skriver den danska polisen att det inte finns tillräckliga skäl att driva...