Exklusivt innehåll:

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var...

Tio skadade i krasch

En person beskrivs som allvarligare skadad och den personens...

ADAM JOHANSSON: Allvarligt, är det inte dags att vakna nu?

I torsdags avancerade ryska trupper in på ukrainskt territorium, en aktion som öppnade ett nytt mörkt kapitel i Europa och som i en kontinental jämförelse endast går att likna vid nazi-Tysklands intåg i Polen 1939.

Det här är historiskt dystra dagar, osäkra timmar som kan komma att omforma framtidens Europa.

Det har inte undgått någon, vilket också lett till kraftiga sanktioner och avståndstagande till Ryssland.

I idrottens krets har Vladimir Putins agerande fördömts och den ryska offensiven i Ukraina har även fått sportsliga konsekvenser. Champions League-finalen i fotboll har flyttats från S:t Petersburg till Paris, Fis har ställt in alla skidtävlingar i Ryssland, Formel 1 kommer inte köras i Sotji och curlingförbundet tog tidigt beslutet att höstens EM-värdskap ska fråntas Ryssland.

Det här är en handfull exempel av många.

Och just det, judoförbundet valde under helgen att peta Vladimir Putin som hedersordförande.

Allt detta kan ses som försvinnande små saker när Ukraina står i brand, men vikten av att ta ett stort sportsligt ställningstagande mot Putins agerande ska heller inte underskattas. Det här är trots allt en president som aktivt använt idrotten som ett soft power-redskap och genom flertalet stora mästerskap som på tvivelaktiga grunder placerats i Ryssland försökt humanisera och stärka bilden av en välmående, stark nation. Så kallad sportswashing, en smutsig övning som även Kina och Qatar anammat.

Vladimir Putin har under sina 20 år i maktens korridorer förstått betydelsen av idrott, så därför är det nu idrottens ansvar att säga ifrån när folkrätten i Ukraina misshandlas. Hans rygg kan inte längre skyddas.

Ishockeyns totala tystnad förefaller därför som ett svek mot inte bara ukrainarna, utan alla ishockeyälskare runt om i världen.

När andra idrottsförbund satt ned foten har internationella ishockeyförbundet varit totalt handlingsförlamat. Fyra dagar efter krigets start har ett simpelt, kort och intetsägande pressmeddelande skickats ut på IIHF:s hemsida. Några futtiga rader om att krig är dåligt, att konflikter måste lösas. Inte någonstans nämns Ryssland eller de mänskliga rättigheter som nu kränks i Ukraina.

Halva pressutskicket utgjordes av meningen att IIHF-ledningen ska samlas under den sena måndagseftermiddagen för att utvärdera situationen.

Hallå, allvarligt? Om inte nu, när är det dags vakna?

Med de senaste veckornas händelseutveckling är det inte längre ett alternativ att välkomna Ryssland till Euro Hockey Tour, till hockey-VM i Helsingfors, JVM i augusti eller att tillåta den ryska hockeyfederationen att anordna JVM och VM 2023. Tills vidare måste Ryssland uteslutas. Den ryska nationalsången kan inte få ljuda i Avicii Arena eller Hartwall Arena under de här omständigheterna.

Varje minut som löper förbi utan meningsfulla handlingar från IIHF är argument nog för att ifrågasätta dess ledning. 

Den sorgliga passivitet internationella ishockeyförbundet visar upp kan inte heller tolkas som något annat än att rädslan för att stöta sig med Ryssland och Vladimir Putin fortfarande är större än viljan att göra rätt för sig i krisens stund. Och att man i största möjliga mån vill avvakta för att inte tvingas beröva Ryssland på mästerskap och deltagande på den internationella hockeyscenen.

Tyvärr är ju kopplingen till Putin stark sedan förre pampen René Fasels dagar. Han styrde IIHF i 27 år, fram till i höstas, och försökte aldrig dölja sin vänskap till Putin. Tvärtom poserade han ofta på bild med hockeyfantasten Putin och Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko.

Maktgalningarna har till och med kramats när kamerorna smattrat.

Ryssland har förärats med flera hockey-VM och Putin har i sin tur lovordat IIHF som ett starkt förbund som gör rätt i att sätta sin tillit till Ryssland. Så sent som i höstas passade Putin också på att välkomna Luc Tardif som ny president för IIHF. Vad jag vet har ingen annan världsledare skickat sådana hälsningar till ett idrottsförbund, varken förr eller senare.

Relationen framkallar kväljningar och inte blir det bättre när man inser hur Putin tidigare beskrivits av IIHF.

På sin officiella hemsida, kort efter att Moskva tilldelats VM 2016, publicerades en rakt igenom genant text där Putin målades i ordalag som ”han var både passionerad och kunnig, han talade lika mycket med hjärta som huvud”… ”Putin är inte en elitist. Han älskar sport på högsta nivå, men förstår också vilken roll motion och hälsa kan spela för samhälle i stort. Han själv simmar eller går till gymmet varje dag”.

Okeeej…

Tomma ord räcker inte längre

Putins nära vän René Fasel må ha lämnat sedan ett halvår tillbaka, men så länge IIHF:s tystnad ligger som en blöt filt över hockeyvärlden är det fritt fram för oss andra att fylla i tomrummen i förbundets ihåliga kommunikation. Och den enda adekvata bedömningen är att IIHF fortfarande är i en beroendeställning till Ryssland. Att deras sunkiga äktenskap lever vidare, att ett krig inte ens kan avsluta det. 

Tills något annat kommuniceras är det den enda tolkningen som kan existera.

Det är en tröstlös insikt, som blir än mer bottenlös när tanken landar på svenska ishockeyförbundet.

I en tid då högstaligan SHL, förbundets favoritserie, målas i HBTQ-färger har SIF ännu inte fördömt Rysslands invasion i sin officiella kanal. Ett land som notoriskt kränkt mänskliga rättigheter och förföljt minoriteter. Det som står i rak motsats till det hela hockey-Sverige nu proklamerar för: en öppen och tolerant spelplan som vilar på humanitära grundpelare.

Sverige har en inflytelserik position i ishockeyns internationella rum och det hade därför varit uppfriskande, nej, nödvändigt, med ett förbund som vågade göra sin röst hörd och som kunde sätta tryck på maktens män i IIHF. Inte som enbart inväntar hur opinionens vindar vänder, utan som vågar vara obekvämt i en tid av prövning.

Likt svenska fotbollförbundet som vägrar möten med Ryssland i play off-spelet till VM och som kommit med officiella uppmaningar till hur FIFA ska agera i ärendet.

Eller som det schweiziska ishockeyförbundet som gör påtryckningar för att utesluta Ryssland och Belarus som medlemmar i IIHF. 

Svenska förbundets ordförande Anders Larsson, även ledamot i IIHF-styrelsen, har tidigare haft chansen att ta skarpare ställning i geopolitiska frågor, som när Belarus länge såg ut att få arrangera VM 2021 trots diktator Lukasjenkos förtryck, men Larsson har alltid valt en plats i skuggorna.

Nu måste han – precis som IIHF – träda fram och kraftfullt, med verkliga handlingar, straffa Ryssland. Tomma ord räcker inte längre.

Kan man inte göra det nu, med rådande världsläge, då är det hög tid att lämna in sin avskedsansökan.

Gör er röst hörd, kryp upp från era gömställen och ta avstånd från Rysslands fruktansvärda handlingar. 

Jag skäms över er passivitet.

TV: Experten om Putins agerande: ”Desperat och instabil”

Senast

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var...

Tio skadade i krasch

En person beskrivs som allvarligare skadad och den personens...

Så gick det för skådisarna efter ”How I met your mother”

Jason Segel Publicerad 26 feb 2024 kl 19.00, uppdaterad...

Missa inte

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var...

Tio skadade i krasch

En person beskrivs som allvarligare skadad och den personens...

Så gick det för skådisarna efter ”How I met your mother”

Jason Segel Publicerad 26 feb 2024 kl 19.00, uppdaterad...

Då ökar stillasittandet risk för hjärtkärl-sjukdomar

Publicerad: 26 feb 2024, kl 20:00 Premium Är du...

Gerard Depardieu står inför ett nytt klagomål om sexuella övergrepp

Den franske skådespelaren är redan under utredning för...

Stänger arenan direkt

Skellefteå AIK ska spela mot Rögle i SHL på torsdag, men det återstår att se om matchen kan spelas i Skellefteå Kraft arena. Enligt...

Forskaren går emot Jan Guillou: ”Det blir absurt”

Det talas om det senaste försvarsavtalet mellan Sverige och USA. I en krönika från Jan Guillou för Aftonbladet skriver författaren och journalisten att Sverige...

Kronofogden hittade inte dyrgripen – förklaringen

PremiumKronofogden letade efter en speciell dyrgrip när de slog till på Gunilla Perssons hotellrum. I nya dokument, som Expressen tagit del av, framgår det varför...

ISW: Ukraina har lyckats avsevärt begränsa Rysslands aktiviteter i Svarta havet

Eftersom slutet av februari också markerar 10-årsdagen av...

Svenskt fiasko i Stockholm

Under måndagskvällen hölls "Skidskyttekampen" på Stockholms stadion, där de svenska lagen kämpade mot Norge, Tyskland och Frankrike. Efter kvalet startade de svenska lagen åtta...