I drygt två år har Anders Malmrot, sportchef på Solvalla, fått sköta inbjudningarna till Elitloppet på distans, men i år kan han äntligen resa för att träffa potentiella deltagare.
I helgen var han på Vincennes för att bevittna när Alessandro Gocciadoros träningsadept Vivid Wise As vann Prix de France. Och i mars åker han återigen till Frankrike för att se Grand Critérium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer.
Sedan Davidson du Pont vann Prix d’Amérique med Nicolas Bazire har dock en spricka mellan Sverige och Frankrike uppstått, det efter Bazires drivning ledde till ilska på svensk mark. Pappa Bazire, Jean-Michel, svarade med att de nu inte tänker tävla i Sverige framöver, så hur var egentligen stämningen på Vincennes i helgen?
– De har svårt att förstå hur vi reagerar på deras drivningar. Enligt deras mått mätt fick Nicolas i stort sett det hårdaste straffet man kan få för drivning i Frankrike. De har jobbat med det under en tioårsperiod. Det ser mycket bättre ut på Vincennes än det har gjort tidigare år men det är en lång bit mellan Sverige och Frankrike. Vi har precis tagit bort drivning ur vårt reglemente och det heter maning. För oss att se loppen på Vincennes, det blir väldigt främmande, säger Anders Malmrot.
”Blir en kulturkrock”
Enligt Malmrot är de i Frankrike upprörda över att Nicolas Bazires inte hyllades för sin taktiska körning i själva loppet samt att han fått oförtjänt mycket kritik i Sverige.
– Det är reglementena som står långt ifrån varandra. Man hamnar mitt i det här och försöker förklara. De ser det på sitt sätt och förstår inte varför vi är så upprörda och vi är upprörda för att fransmännen är så långt ifrån det vi står för. Det blir en kulturkrock.
Men det finns franska hästar som Malmrot hoppas på, och de två senaste åren har Solvalla försökt vara extra pedagogiska med vad reglementet tillåter i Sverige.
– Framför allt förra året, tog vi ett grepp kring det här och samlade alla kuskar. ST (Svensk Travsport) och Jonny Staf (utbildningsansvarig) var på plats och förklarade reglementet och Björn (Goop) var med och översatte.
– Nu var det inte så många utländska kuskar som tävlade här ifjol men de som var här skötte sig väldigt bra. Det var jättefina tävlingar på alla sätt och vis. Det är kommunikation som är A och O, sen när det är ett storlopp och de strider in på upploppet vet man aldrig vad som kan hända. Men vår uppgift är att förklara hur vårt reglemente ser ut så gott det går.
Nya upplägget: ”Ska ha respekt för det”
Efter att Vivid Wise As vunnit Prix de France gick Anders Malmrot upp för att skåla med majoritetsägaren i hästen, Antonio Somma. De fotades – och snabbt spreds rykten om att den första inbjudan till Elitloppet 2022 hade delats ut.
– Det var en italienare i entouraget som tog en bild när jag gratulerade Somma till segern och det blev som en ”officiell inbjudan” på Twitter som låg ute. Det började ringa ett tag då. Jag fick försöka få tag I de här personerna för att få bort det. Den hann spridas i olika sammanhang, det är den världen vi lever i. Det är alltid någon som kan ta en bild och skriva vad som helst till den, det går inte att gardera sig.
Anders Malmrot berättade i Solvallas Podcast att de kommer att dela ut den första inbjudan till Elitloppet nästa lördag. Och han delar även med sig av en nyhet vad gäller inbjudningarna.
– Jag har ett litet annat upplägg på inbjudningarna i år. Det är ganska stressigt att springa på de här (storlopps) dagarna och försöka få till en inbjudan efter loppen. Jag tycker även att man ska ha en respekt för det loppet man är på. De ska få fira vinnaren. Till en början samlar vi nu ihop bitarna, stämmer av med kretsen kring hästen jag är intresserad av, och sen presenterar vi inbjudningarna i V75 Direkt. Den 26 februari kommer den första inbjudan.
Kommer det att bli ett bättre upplägg för dig?
– Jag får lite mer arbetsro. Det har varit väldigt stressigt när jag varit på de här storloppsdagarna och det ringer i telefonen hela tiden ”ska du bjuda in den och den?”. Man hinner inte få tag i personer kring hästen och man vill inte ta några förhastade beslut heller. Vi vill mer kommunicera ut några datum framöver på givna punkter där det kommer en inbjudan. Sen kan vi fokusera på det.
”Fått ny status i kalendern”
Eliloppet har i år ett förhöjt förstapris, från tre miljoner till fem miljoner kronor, och Anders Malmrot tror att det kommer att ha en positiv inverkan på loppet.
– Jag hoppas och tycker mig känna att fler av de utländska ägarna är på sina tränare lite mer och pushar de mot Elitloppet. Det har fått sig en ny status i kalendern. Tidigare har vi haft en hög prissumma men många av de utländska hästägarna känner att deras hästar kan tjäna väldigt bra pengar på hemmaplan. Nu är det verkligen Elitloppet som gäller. Det känns i alla fall väldigt bra i inledningsskedet.
Finns det någon given häst du önskar till Elitloppet i dagsläget?
– Det är så många jag önskar. Nu efter Face Time Bourbons tråkiga frånvaro så är det så otroligt många bra hästar runtomkring. Jag hoppas på någon av fransmännen efter Prix de France, att de verkligen fortsätter och är så där fina. Då tror jag att några av dem kommer att dyka upp i Elitloppet.
– De är i sig så stora stjärnor och kan göra lite olika saker i loppet också. Jag har ingen riktig drömhäst, det är bara att få ihop det. Jag tyckte att det var jättekul att se Délia du Pommereux tillbaka, jag är förtjust i henne, hon är ett stenhårt sto och det är alltid lite extra. Nu visade hon ifjol att hon fungerade så bra på våra banor också. Det var jätteroligt att se.