Exklusivt innehåll:

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

JUST NU: Armalis får matchstraff

Med 2.40 kvar av den andra perioden delade Mantas...

”Egentligen vet jag inte vad som tar mig framåt”

Sportjournalisten Patrick Ekwall, 56, har tidigare öppnat upp om sorgen efter hustrun Hannahs bortgång. Nu släpper han tittarna nära inpå livet i samband med sorgen som kommit därefter.

Detta då han är aktuell i dokumentären ”Livet efter dig” som kommer att sändas i TV4.

Där berättar han om den tuffa tiden under hustrun Hannahs cancerbehandling, men som tittare får man även vara med och följa Ekwalls sorgearbete, tillsammans med sina döttrar, efter hustruns bortgång i februari 2021. 

Men Ekwall tar också med sig tittarna när han besöker hustruns grav och själv engagerar sig till stöd för cancerforskningen.

Öppnar upp i dokumentär

Överlag har tiden efteråt så klart handlat om ett stort sorgearbete.

– Jag tror att jag vaknar varje morgon med att tänka ”har det hänt?”. Det är fortfarande så himla overkligt att Hannah inte finns här med oss, säger Ekwall i dokumentären.

Samtidigt som det är många som frågar hur det är med honom och familjen är det svårt att förklara. För honom verkar en del också handla om att han inte vill fortsätta sin vardag så gott det går, trots allt.

– Egentligen vet jag inte vad det är som gör att jag tar mig framåt. Inte mer än en instinkt att jag inte skulle må bra av att dra ned en rullgardin och titta in i väggen. Hannah, där hon nu sitter, skulle dessutom avsky det, säger Ekwall.

– Jag tänker mycket ”hur skulle Hannah tycka och tänka”. Men hon skulle bli förbannad.

För han kan inte göra annat än att blicka framåt. Eller som han beskriver det att familjen ”måste leva”.

– Vi försöker så gott det går att tänka på en framtid för att vi måste göra det. Det har jag insett, att inget kommer bli bättre om man tänker att vi hade otur eller att det är orättvist. Vi måste göra som Hannah gjorde, vi måste leva.

Patrick och Hannah på Idrottsgalan 2019.

Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Fotbollsikonens erfarenhet var till hjälp

I samband med dokumentären berättar Ekwall också för SportExpressen hur det kom sig att han valt att berätta historien om sitt och sin familjs tid i en dokumentär.

Det faktum att den engelske fotbollsprofilen Rio Ferdinand varit med om en liknande sak. Hans fru, som han har tre barn med, hade nämligen även hon drabbats av cancer i 35-årsåldern – samma typ av cancer som Hannah.

– Jag hörde att han hade gjort en dokumentär, men som jag inte fick tag på. Det gick inte att få tag på den på nätet eller så. Då var det en Twitterföljare som hjälpte mig och jag tittade på den, kritikerrosad, och den heter ”Being mom and dad”. Då såg jag den. Jag kände då att den hjälpte mig jättemycket i processen jag var i ganska tidigt, säger Ekwall och fortsätter:

– Det var viktigt att få höra hur han hade haft det, hur han träffade andra som berättade och så. Då kände jag att det här skulle jag vilja göra i en svensk variant. 

Hur var det att spela in dokumentären?

– Jag kan inte påstå att det varit jobbigt på det viset eller mentalt, det var några dagar här och där. Utan jag ville verkligen göra det. Så när vi gjorde det så kändes det fint på något vis. Att kunna få möjligheten att göra det och dels att jag ville göra något som jag vet kan hjälpa andra. Det har varit väldigt fint.

Drabbade har hört av sig: ”Ont i magen”

Ekwall betonar att stödet varit stort. Från kolleger, idrottare runtom i landet och andra drabbade. Ett stöd och en kontakt med de som drabbats själva och de som varit eller är anhöriga. 

– Det har varit många, många, hjärtskärande meddelanden som ”nu har jag bara några veckor kvar, men jag har följt dig under den här perioden och tack vare det du gjort så känner jag inte samma ångest gentemot min man och våra barn”. Det är mycket sånt som gör att man får väldigt ont i magen, men man känner att man gjort någon nytta i allt det eländet.

I dag är Ekwall fortsatt engagerad i Bröstcancerförbundet för att på så vis kunna vara med och hjälpa andra. 

På samma sätt som han valde att spela in dokumentären så är det inte för sin egen skull han gjort det.

– Jag har kanske gjort det för Hannahs skull, men inte så mycket för vare sig min eller mina barns skull utan för många andra människors skull, säger han.

Med lite distans, hur har tiden hittills påverkat dig?

– Det har påverkat en på olika sätt. Det är klart att det förändrat mitt liv, våra barns liv… Det är en stor förändring. Ska man konkretisera och förklara hur… det tror jag inte att jag kan riktigt, det är svårt. Det är väldigt mycket som kommer och går. Det är klart att det är ett väldigt annorlunda liv.

Dokumentären sänds på TV4 måndag 18/4 kl 20:00, samt finns på TV4 Play från 18/4.

Senast

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

JUST NU: Armalis får matchstraff

Med 2.40 kvar av den andra perioden delade Mantas...

Hotet mot fjällturismen: ”Måste vara beredda”

Sälen Publicerad 27 feb 2024 kl 20.00PremiumSÄLEN. Klimatförändringarna hotar...

Missa inte

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

JUST NU: Armalis får matchstraff

Med 2.40 kvar av den andra perioden delade Mantas...

Hotet mot fjällturismen: ”Måste vara beredda”

Sälen Publicerad 27 feb 2024 kl 20.00PremiumSÄLEN. Klimatförändringarna hotar...

FANNY SVÄRD: Tror regissören på riktigt att det är så här flickor onanerar?

Fanny SvärdBarns kåthet är ett ämne som kan göra...

Oväntade läkemedlet kan ge dig håret tillbaka

Publicerad: 27 feb 2024, kl 20:00 Premium Håravfall är något som drabbar de flesta män någon gång i livet.Men det finns behandlingar som både...

Rumänska taxichaufförer fortsätter att protestera mot samåkningsföretag

Förarna kommer att hungerstrejka på onsdag om deras...

Toppmäklare misstänkta har lurat sina vänner på flera miljoner

Mäklaren säger att han gjorde det för att få in kapital efter att han förlorat sin mäklarlicens.– Syftet var att jag skulle få pengar...

Förlänger med Timrå – presenterades i matchen

Under förra säsongen kom 20-årige Simon Forsmark till Timrå IK och har sedan dess utvecklats mycket i klubben. Trots att han redan hade ett...

Navalnyjs advokat gripen

Advokaten anklagas för att ha ”stört den allmänna ordningen”, skriver regimkritiska tidningen Novaja Gazeta i ett inlägg på X. Advokaten greps under tisdagen i Moskva,...

Ryssland omstrukturerar militärdistrikt efter varningar om Nato-krig

Kreml är uppenbarligen i ett tidigt skede av...