Frida Westman var en av de yngsta som Sveriges olympiska kommitté (SOK) valde att skicka till OS i Peking. Det var första gången på 28 år som Sverige hade en backhoppare i de olympiska spelen. Då var Lillehammer värdar för spelen och på startlistan stod Magnus Westman – Fridas pappa.
21-åriga Frida är född och uppvuxen utanför Örnsköldsvik. Hon tränade tillsammans med sin pappa i klubben IF Friska Viljor.
När Isak Grimholm, numera tränare i klubben, själv var aktiv som backhoppare var Frida Westman en av de yngsta i klubben. Isak själv innehar svenskt rekord i backhoppning och har deltagit i flera världscuptävlingar.
Nu tränar han de yngre i klubben, inklusive sina två döttrar.
Ni har två döttrar som hoppar, är Frida deras stora idol?
– Ja, det är hon helt klart. Det är klart att vi tittar ju lite på andra och det finns ju lite andra idoler också, men det är ju just tjejerna som de har som förebilder, berättar han.
I och med Frida Westmans framgångar har intresset för sporten, som ännu är relativt liten i Sverige, ökat.
– Ja, det gör det. Då ser man ju att det går att lyckas även om man håller på med en liten sport eller en sport som relativt liten i Sverige. Det går att lyckas och ta sig till toppen.
Isak Grimholms döttrar har Frida Westman som en av deras förebilder. De är själva aktiva backhoppare.
Foto: Privat
Vad betyder det för de unga som du tränar i dag att ha Frida, inte bara inom sporten utan även inom klubben?
– Det betyder jättemycket att man kan titta på tävlingar och se att vi har hoppare med från Sverige. Vi har en från vår klubb så det betyder ju oerhört mycket både för klubben och för hela sporten i Sverige.
”Du har ändå lagkänslan”
För Isak Grimholm är det varmaste minnet från klubben inte något specifikt sådant, utan en känsla han får.
– Det jag kommer att tänka på är sammanhållningen. Man fick alltid vara med, även med de som var äldre. Eftersom det är en individuell sport så har vi jobbat mycket på det och när vi åker på tävlingar så är det ofta samma tävlingar för både yngre och äldre även om det är olika backar de hoppar i.
– Vi har den individuella utmaningen, men du har ändå lagkänslan.
Isak Grimholm.
Foto: LEENA MANHART / BILDBYRÅN
Grimholm önskar att Frida Westmans OS-deltagande ska ge sporten ett lyft.
– Jag hoppas också det ger ett ökat intresse, för det är en häftig sport som är oerhört stor i mellaneuropa.
Frida Westman stod för en stark OS-debut och tog sig vidare till finalen där hon slutade på en 16:e plats. Hon skrev också in sig i historieböckerna som den första svenska kvinnliga backhopparen att ha tävlat i OS.