Sedan 2014 har billtillverkaren Skoda haft ett eget cykelteam där 15 erfarna cyklister hjälpt 15 elitmotionärer att nå drömtiden på Vätternrundan. Och kommande säsongen kommer laget att bestå till 100 procent av kvinnliga deltagare.
Johanna Palmqvist hittade initiativet av en slump när hon cyklade runt Vättern år 2019. Hon ansökte – kom med – och i dag är hon tvåfaldig SM-vinnare på kortbana.
Nu är hon, tillsammans med bland annat Anna Penton, en av ambassadörerna som ska inspirera de nya deltagarna.
– Det är helt rätt tid för det här. Det har vi sett i sökunderlaget i år. Det är otroligt många tjejer som söker. Vi har också ambassadörer med som har gjort hela den här resan med Skodas team. Vi har sett hur den här plattformen har påverkat cykelsporten under åtta års tid. Det känns fantastiskt att vi i år kan erbjuda 15 platser till tjejer – i ställer för bara fyra-fem platser. Jag tror att det kommer att betyda jättemycket för svensk damcykling, säger Johanna Palmqvist.
Viktigt med stor samlingsplats
Tidigare proffscyklisten Anna Penton gled in i det välkända cykellaget som reserv i fjol, det var strax efter att hon avslutat sin karriär på den internationella scenen. Hon berättar att cykelsporten som är relativt liten i Sverige gjorde att hon tidigt lämnade svensk mark för att utvecklas vidare. Penton tror att många svenska damcyklister lyckats för att de har fått lov att kämpa hårt för att ta sig framåt, bland annat med tidiga utomlandssatsningar.
Hon hoppas dock att plattformen som Skodas team erbjuder ska göra det enklare för fler tjejer att komma vidare i sporten.
– Man får hitta sina egna vägar. Då är det bra om det finns en stor samlingspunkt med många tjejer och att alla vågar ställa alla frågor som man kanske inte vågar när det är många killar som kanske är mer högljuda och framåt, säger Sara Penton.
De utvalda i Skodas cykellag stöttas med alltifrån mentorer till utrustning.
Foto: Hans Berggren
Johanna Palmqvist instämmer. För henne innebar en plats i Skodas cykellag att hon tog sig från att vara en motionär med höga ambitioner till att etablera sig i den svenska dameliten.
– Tröskeln in i tävlande kändes inte längre så hög. Att ha det här forumet och kunna få närma sig tävlandet på det sättet, det har betytt otroligt mycket för mig. Jag tror inte att jag hade tävlat annars. Jag är inte tjugo heller, det är inte så att man kan komma in som junior på ett naturligt sätt. Är man lite äldre så är det här helt överlägset, säger Johanna Palmqvist.
”Mäktigt att slå sig in”
I slutet på februari sker den första träffen mellan ambassadörer och deltagare. Då ska de spåna fram allt från träningsscheman och nutritionsplaner till cyklisternas individuella styrkor och svagheter. Det är nämligen olikheterna som bygger ett lag som ska ta sig runt Vättern på rekordtid.
– Om det är någon, jag hoppas inte att det är det, men om någon skulle ifrågasätta vad ett sånt här lag skulle kunna åstadkomma, så tror jag att nyckeln ligger i att man kan göra allt på ett smartare sätt som ett lag. Då är ”sky’s the limit”. Vi har alla förutsättningar att prata om cykling på ett annat sätt och i ett annat format, säger Johanna Palmqvist.
Sara Penton avslutade sin proffskarriär på topp, nämligen genom att delta i Paris-Roubaix, den första upplagan av storloppet där kvinnor fick delta.
– Efter 100 år av manlig dominans fick vi äntligen chansen i höstas, det var mäktigt att slå sig in i den inbitna herrcykeldominerande världen.
Nu ska ny mark brytas i Vätternrundan – och de hoppas att det ska ge ringar på vattnet.
– Jag hoppas att det här kan inspirera nästa generation. Att man får andra kvinnliga förebilder som gör sådana här grejer och att det spiller över på tävlingsscenen, både för yngre och äldre. Det är en viktig aspekt att man kan se sin mamma som tävlingscyklist i stället för bara sin pappa som har tävlingscyklat, avslutar Sara Penton.
Några av amabassadörerna:
Jennie Stenerhag – Svensk mästarinna MTB Långlopp 2013-2021, Cape Epic-vinnare samt femfaldig Cykelvasa-vinnare
Isabelle Söderberg – före detta proffs, landslagscyklist och förbundskapten för damjuniorerna
Carin Winell – SM-mästare)
Hanna Johansson – professionell cyklist i Lviv Cycling Team
Jessica Edqvist – en av Sveriges främsta inom e-cykling)
”Nyckeln ligger i att man kan göra allt på ett smartare sätt som ett lag”, säger Johanna Palmqvist.
Foto: Hans Berggren