Exklusivt innehåll:

JUST NU: Flera personer döda efter hissolycka

Vid 09.43 på måndagsmorgonen kom larmet om en arbetsplatsolycka...

Wibergs trauma under förlossningen: ”Skam”

Pernilla Wiberg drabbades av förlossningsdepression efter att hon fick...

Ryssland stängs av från all hockey

Händelserna i Ukraina och de ryska aktionerna i och med invasionen av landet har fått flera idrottsförbund att agera.

Nu har även internationella ishockeyförbundet IIHF beslutat om sina aktioner mot Ryssland och Belarus.

Bland annat får länderna inte delta i VM i vår och Ryssland blir samtidigt av med arrangörsskapet för junior-VM 2023.

Dessutom stoppas ländernas klubb- och övriga landslag från att spela internationella turneringar framöver. Detta gäller samtliga ålderskullar. Därmed får Rysslands landslag inte spela i vårens VM- och JVM-turneringar.

När SportExpressen under kvällen når svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson, som själv sitter i IIHF:s styrelse berättar han om processen fram till IIHF:s beslut, där han själv sitter med i styrelsen.

– Det är ett tydligt gemensamt beslut som många står bakom. Processen de senaste dagarna har varit ett viktigt mål för oss i svensk hockey. För hockeymässigt är vi en stor nation, då har det varit viktigt för oss att ha varit med och ta ansvar. Men jag hoppas att våra hockeyfans känner att det gjorts ett arbete och att det tagits tydliga beslut. 

Har det funnits en rädsla från dig och SIF att hamna på fel fot med IIHF?

– Nej, det skulle jag inte säga. Vi är trygga i våra värden och vår värdegrund. Det handlar om människors lika värde och människors rättigheter. Sen har vi en viktig roll och jag sitter med i IIHF:s styrelse. När man ska bidra till lösningar och beslut inte alltid det bästa att göra stora mediauttalanden inför stora diskussioner och resonemang. Men det är klart att det går att titta på vad vi gjorde rätt, vad vi kunde gjort bättre. Målet har varit att ta beslut. 

Berättar om kritiken

Hur har dialogen sett ut internt i SIF?

– Det är viktigt att ha med förbundsstyrelsen i de beslut som tas. För egen del har jag varit väldigt noggrann att informera våra röstberättigade medlemmar. Det har varit väldigt värdefullt samtidigt som vi hållit ihop för att inte skapa en allmän diskussion. Vi har haft det internt och många har också uttryckt stöd för att vi från svensk sida ska vara med att komma med konstruktiva lösningar, säger han och fortsätter:

– Man kan tycka att det tagit tid men det är väldigt stora frågor. På fem-sex dagar med det fruktansvärda eländet i Ukraina har det hänt väldigt mycket, men vi har fattat tydliga beslut här och nu.

Johan Garpenlöv var tydlig med att han inte kommer coacha ett svenskt lag mot ett ryskt. Varför har ni inte gått ut och varit lika tydliga eller fördömt aktionerna från Ryssland?

– Jag upplever att vi varit väldigt tydliga med att vi ser väldigt allvarligt på situationen i Ukraina. I C More i torsdags sade vi att det inte var aktuellt att åka med ett svenskt hockeylag till Ryssland, att vi såg det som orimligt att ha ett ryskt lag i Beijer hockey games och att spela ryska nationalsången. Sen har det hänt en del och inom IIHF är vi bara en delmängd. Det Johan gav uttryck för är det nog många känner. Bara för att vi inte sagt en massa saker så betyder det inte att vi inte tycker saker.

”Vill vara försiktig med att recensera”

Samtidigt har andra förbund varit väldigt tydliga tidigare i de här frågorna, som exempelvis SvFF?

– Jag tror att jag vill vara försiktig med att recensera hur andra förbund har jobbat. Det är olika i olika idrotter men tittar man för oss i hockeyn så är Sverige en stor nation med stort förtroende i den internationella hockeyfamiljen. Men det är klart att vi får utvärdera det här efteråt men på något vis känns det väldigt bra i dag och i kväll, säger Larsson.

Samtidigt har kritiken mot Larsson och förbundet de senaste dagarna inte undgått honom.

– De senaste dagarna har det varit en del kritik och frågor mot mig och oss på förbundet i sociala medier och i lite andra sammanhang. ”Vad gör förbundet egentligen, händer det någonting?”. Men det här är en balansgång att kunna sitta centralt och bidra till lösningar vid förhandlingsbordet, säger Larsson. 

Han fortsätter:

– Det har inte undgått mig eller någon annan vad som skrivits. Man kan tycka att det tagit tid men det är ett litet antal dagar det hänt mycket och vi kunnat samlas runt de här besluten.

Men hur ser du på kritiken mot dig?

– I min roll går man många gånger in i ett slags förhållningssätt det är fokus på lösningarna och att komma i mål med frågorna. Då kommer man ifrån det som skrivs i sociala medier lite. Sen är det klart att jag bara är människa. Det är inte kul för mig eller de i min närhet att läsa en del av det som skrivs. Jag tror också att det många gånger är ett uttryck för många människors frustration.

Senast

JUST NU: Flera personer döda efter hissolycka

Vid 09.43 på måndagsmorgonen kom larmet om en arbetsplatsolycka...

Wibergs trauma under förlossningen: ”Skam”

Pernilla Wiberg drabbades av förlossningsdepression efter att hon fick...

Fem raka – doldisen är landets hetaste kusk

I lördags visade en kusk upp stor dominans på...

Missa inte

JUST NU: Flera personer döda efter hissolycka

Vid 09.43 på måndagsmorgonen kom larmet om en arbetsplatsolycka...

Wibergs trauma under förlossningen: ”Skam”

Pernilla Wiberg drabbades av förlossningsdepression efter att hon fick...

Fem raka – doldisen är landets hetaste kusk

I lördags visade en kusk upp stor dominans på...

Häktas för mordet på Milo, 13

Det var i september som larmet inkom från en...

Golden Globe-nominering till Skarsgård

Alexander Skarsgård kan få sin andra Golden Globe. Hollywoodsvensken fick priset för bästa biroll redan för sex år sedan för miniserien ”Big little lies”....

Extremhögern är redan en del av den europeiska mainstreamen

De åsikter som uttrycks i denna artikel är...

Är tillbaka i landslaget – efter tuffa petningen

Daniela de Jong skadade sig i en handfraktur under en match mot Kamerun och kommer nu missa resten av VM. Förbundskapten Tomas Axnér har...

Ny avrådan: Skriv inte ut Ozempic för viktnedgång

Läkemedelsverket har analyserat förskrivningen av diabetesläkemedel och konstaterat att antalet patienter utan historik av diabetes som fått läkemedlen utskrivna har ”ökat kraftigt” sedan 2021.–...

Iran anklagar svensk EU-diplomat för att ha konspirerat med Israel

Floderus ställs inför rätta för "korruption på jorden",...

Lovar gott inför fortsättningen

Tre spelare i Veckans lag och fyra bubblare har utmärkt sig under den gångna veckan. Målvakten Emil Kruse från Oskarshamn har stått för en...