Exklusivt innehåll:

Succén fortsätter – tionde raka segern

Färjestad fortsätter att visa upp imponerande prestationer inför slutspelet...

Rapport: Grupperna som hjälper gängen

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu gjort en studie av...

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för...

Skrev om sin dödsångest – gör nu comeback: ”Mycket sorg att ta sig igenom”

19 januari 2020 drabbades Sara Steen av en hjärnskakning i SSL-mötet med Karlstad och tvingades kliva av planen skadad.

Det såg länge ut att bli hennes sista match på elitnivå. Senare samma år valde hon nämligen att avsluta karriären, 24 år ung.

Två år senare är Endrespelaren, som producerat 299 poäng på 265 SSL-matcher, nu tillbaka.

– I december fick jag frågan av Endre och sedan dess har jag funderat fram och tillbaka. Direkt när jag började träna kände jag att det var jätteroligt men jag ville ha tid för att se om kroppen håller och känna om jag har något att bidra med. När det känts bra och spelet börjar sätta sig kändes det självklart att jag ska hänga på, säger hon.

Några tankar på en comeback har inte funnits tidigare.

– Egentligen är det inte förrän jag fick frågan som jag börjat fundera, jag har varit inställd på att det är slut. Det är klart att det varit en saknad men suget kom ännu mer efter att jag varit nere och tränat.

Comebacken sker borta mot topplaget Pixbo under söndagen. Endre ligger femma i tabellen inför mötet och jagar hemmaplansfördel i slutspelet.

– Lika bra att riva av plåstret mot de bästa direkt. Det känns typ overkligt, och så klart väldigt nervöst. Jag hoppas jag kan hålla nerverna i schack och inte bli övertaggad men jag kommer vara väldigt glad, säger Steen.

Skrev om sin dödsångest

En oväntad comeback väntar alltså, och vi backar bandet till våren 2020 igen.

Beslutet att avsluta karriären kom i ett läge där Sara Steen mådde allt annat än bra. Dels hade hon dragits med en allvarlig handskada under en längre tid, men framför allt var det huvudet som ställde till problem.

Efter hjärnskakningen mot Karlstad visade undersökningar att hon hade ett kavernom (blodkärl som bildat en härva i hjärnan).

Tiden efter det beskedet var mörk.

– Då hade jag mycket sorg. Dels för att jag var ganska rädd och visste inte så mycket om mitt huvud och den biten. Det var mycket sorg att ta sig igenom samtidigt som jag inte hade innebandyn längre. När jag tänker tillbaka var det en ganska rörig tid men som jag ändå känner att jag kom väldigt stark ut, säger Sara i dag.

En tid efter beskedet att Steen skulle avsluta sin karriär skrev hon ett uppmärksammat blogginlägg som publicerades på Innebandymagazinets Sommarbloggen. Där berättade hon bland annat att hon led av dödsångest under våren 2020.

– Responsen var väldigt bra. Det som är så svårt att förstå är att de huvudskador som jag haft problem med inte syns, man ser inte om jag är trött eller har ont. Men jag fick jättebra respons på den och det tog lång tid att skriva, för det var jobbigt. Jag gjorde det mest för att jag inte orkade få frågor, säger hon i dag.

Hur gick du vidare?

– Jag började prata med folk om hur jag mådde. Sedan hittade jag padeln och det hjälpte mig. Först var det svårt att hitta en ny vardag men sedan har jag fokuserat mycket på min familj och varit med kompisar jag inte haft så mycket tid till innan.

”Spelar för att vinna guld”

Inför comebacken på innebandyplanen har Sara Steen nu fått klartecken från läkare att spela igen.

– Jag har fått okej och kommer spela på samma villkor som alla andra. Det var det jag ville känna efter också, för känner jag mig rädd vill jag inte spela mer. Nu känner jag mig trygg på planen, säger hon.

Klart att Thoréngruppen och Pixbo sticker ut, men Thorén förlorade mot Nacka och Pixbo mot Falun. Allt kan hända och serien är mycket jämnare i år tycker jag.

Målsättningen med återkomsten är solklar. Endreforwarden, med dubbla VM-guld på meritlistan, vill bli bäst i Sverige med laget i sitt hjärta.

– Jag spelar för att vinna guld och det känns väldigt fint att få komma tillbaka och avsluta min karriär som jag vill. Min sista match gick jag ut skadad, nu vill jag ge mig själv chansen till ett roligare avslut, säger hon.

– Min roll i laget får vi se lite med tiden hur den blir utifrån hur snabbt jag kommer in i det, jag har respekt för att jag varit borta. Jag tror i alla fall starkt på laget och att vi kan gå väldigt långt.

Överenskommelsen med Endre gäller säsongen ut. 

Först och främst.

– Sedan får vi se hur det känns. Jag stänger inga dörrar men just nu är det bara säsongen ut som gäller, säger Sara Steen.Så här såg det ut när Pixbo och Endre möttes i höstas

Senast

Succén fortsätter – tionde raka segern

Färjestad fortsätter att visa upp imponerande prestationer inför slutspelet...

Rapport: Grupperna som hjälper gängen

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu gjort en studie av...

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för...

Missa inte

Succén fortsätter – tionde raka segern

Färjestad fortsätter att visa upp imponerande prestationer inför slutspelet...

Rapport: Grupperna som hjälper gängen

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu gjort en studie av...

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för...

”Jag hoppas han blir glad när han vaknar”

Kristoffer Olsson spelar en viktig roll i FC Midtjylland...

Thailands nya plan för cannabis: Ska förbjudas

Det var den 9 juni 2022 som Thailand, som första land i Asien, avkriminaliserade cannabis för så kallad ”rekreation”. Det gällde både odling, innehav,...

Marcus och Martinus tröttnade: ”Vi är inga problemskapare”

Redan innan den femte och sista deltävlingen är i hamn är Marcus och Martinus Gunnarsen, 22, favorittippade till att bli Sveriges bidrag i Eurovision...

Blev årets komet – chockade spelarna

På Halmstadtravet hölls den första V75-omgången utan barfotaförbud, vilket ledde till att favoriterna avlöste varandra under tävlingarna. Men i lopp nummer fem överraskade 21-åriga...

Politikern Søren Pape Poulsen är död

Danmark Publicerad 2 mar 2024 kl 17.38, uppdaterad kl 17.44Partilederen for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, har dött.Han blev 52 år gammal, rapporterar...

Gustafssons vågade skämt om Carl Philip i Melodifestivalen

Kronprinsessan Victoria hyllas som drottningStorasyster kronprinsessan Victoria kommer dock vara en del av lördagens Melodifestival. Hon besjungs nämligen som ”drottning Victoria” av Elecktra som...

Spansk turistgrupp våldtagen i Indien

Denna artikel publicerades ursprungligen på spanska En spansk turist...