Slipsarna matchade varandra sånär som identiskt.
Vladimir Putin och Xi Jinping småpratade, kallade varandra för bästa vänner och log mot kamerorna.
Inför OS-invigningen i Peking stärktes vänskapsbanden mellan två av världens mäktigaste män när ett nytt gasavtal tecknades 20 mil från huvudstaden.
Sedan gästade Putin öppningsceremonin i Peking i stornationernas frånvaro.
Ryssland är sedan flera år hårt drabbat av sanktioner av Europa och Kina ligger i handelskrig med USA. Men tack vare bilaterala avtal och ”pannkaksdiplomati” – för fyra år sedan lagade Putin och Xi Jinping blini tillsammans under World Economic Forum i Vladivostok – har stormakterna förenats kring en gemensam fiende: väst.
Nu råder den största bojkotten av ett olympiskt spel på 38 år.
Tio nationer – däribland USA, Storbritannien, Kanada och Australien – utövar en diplomatisk bojkott av Peking-OS i protest mot Kinas brist på mänskliga rättigheter och folkmordet på den muslimska minoriteten uigurer. Sverige har valt att inte närvara med några ministrar under spelen med hänvisning till covid-restriktionerna. I stornationernas frånvaro var Vladimir Putin den mest prominenta gästen när han gästade öppningsceremonin i Fågelboet i Peking.
Uigur tände OS-elden
Invigningen nådde sitt crescendo när den 20-årige uiguren och längdskidåkaren Dinigeer Yilamujiang tände OS-elden inne i Fågelboet. Han strålade av lycka när han vinkade till publiken.
Ingen vet hur många uigurer som systematiskt har mördats av den kinesiska staten. Man uppskattar att en miljon har fängslats eller tvingats in i koncentrationsläger med hot och våld för att arbeta med bomull- och textilproduktion. Enkelt formulerat: den största massinspärrningen av en etno-religiös grupp sedan andra världskriget.
Zhao Jiawen och Dinigeer Yilamujiang.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN
Årets stora idrottsfest frontades av två män som de senaste åren lockat till sig sommar-OS i Peking 2008, Sotji-OS 2014, fotbolls-VM i Ryssland 2018 och nu vinter-OS i Peking 2022.
Invasion kan skjutas upp på grund av OS
I medaljligan i OS ligger Kina just nu på en fjärde plats, med sju guld. Ryssland ligger nia, med fyra guld.
Ett av dem plockades hem på längdskidarenan där de vann OS-guld i damernas stafett.
I samma lopp sladdade Marina Antsybor hopplöst sist på Ukrainas tredjesträcka.
Drygt halvvägs in i tävlingen var ryskan Tatjana Sorina ikapp henne. Scenerna är förnedrande – mitt i sitt livs största lopp fick Antsybor inte ens fullfölja tävlingen för att hon hade blivit varvad. Ukraina togs ut ur tävlingen och blev det enda laget som inte gick i mål i stafetten.
Rysslands tränare Igor Sorin var först framme i den mixade zonen av alla ledare. Med den ryska flaggan prydd över vänster biceps på sin svarta vinterjacka konstaterade han att det var en stor dag för Ryssland.
– De här framgångarna är väldigt viktiga för Vladimir Putin, säger Bo Petersson, professor i statsvetenskap vid Malmö universitet och Rysslandsexpert.
Han menar att de idrottsliga framgångarna är av stor vikt för landet.
– Det såg vi även under Sotji-OS och fotbolls-VM i Ryssland 2018. Putin själv har bevisligen ett mycket starkt idrottsintresse, kanske framför allt för ishockey och den egna sporten judo. Guldmedaljer i internationella idrottsmästerskap är ett sätt att visa att Ryssland är en stormakt även på ”mjuka” områden. Det ger viktiga prestigepoäng, bidrar till ”vi-känsla” och vittnar om nationens storhet.
Kan Vladimir Putins beslut om att gå till angrepp mot Ukraina påverkas av att Xi Jinpings OS fortfarande pågår?
– Så är det säkert, säger Bo Petersson.
Vladimir Putin anländer till OS-invigningen.
Foto: Carl Court / TT NYHETSBYRÅN
Han fortsätter:
– Att anfalla Ukraina under pågående OS skulle stjäla för mycket uppmärksamhet från spelen och från Kinas värdskap. För Kina är det här ett viktigt PR- och marknadsföringstillfälle och det skulle nog tära på relationerna alltför mycket om Rysslands agerande fick världens blickar att riktas åt ett helt annat håll under OS, säger han och tillägger:
– Omedelbart efter OS vore dock en helt annan sak. Det gick ju bara ett par dagar efter vinterspelens avslutande i Sotji 2014 innan Ryssland annekterade Krim, så det finns tyvärr precedensfall nära i tiden.
Oro bland ukrainska idrottare
I samband med Peking-OS 2008 invaderade Vladimir Putin Georgien.
Efter Sotji-OS 2014 annekterade han Krimhalvön.
På onsdagen uppgav Nato att Ryssland har kapacitet att genomföra en fullfjädrad invasion av Ukraina utan förvarning. Samtidigt meddelade det ryska försvarsdepartementet under tisdagen att de skulle dra tillbaka styrkor från Ukrainska gränsen.
På OS i Kina är rädslan stor bland flera ukrainska idrottare.
– Det är jobbigt. Det är tuff situation hemma för oss alla. Vi ber och hoppas att det ska lugna sig, säger skidskytten Artem Pryma, 34.
– Det är omöjligt att inte tänka på nyheterna hemifrån. Varje dag, varje timme så pratar jag med min familj hemma. De här nyheterna som kommer varje dag är fruktansvärda, säger Dmytro Pidrutjnyj.
Skidskytten tittar ner i snön när han pratar, ursäktar sin dåliga engelska.
För tre år sedan vann han VM-guld i Östersund 2019 i jaktstart. Han är nu 30 år och hemma i Ostriv i västra Ukraina, några få timmars bilfärd från gränsen till Vitryssland där de ryska trupperna har mobiliserat, bor hans mamma och pappa.
– Det är smutsiga nyheter att läsa om. Det är en rysk aggression som pågår. Vi vill inte ha krig. Jag hoppas att alla nationer och människor som samarbetar med Ukraina finns här och hjälper oss nu när vi behöver det som mest. Vi ber om omvärldens hjälp.
Vad säger du när du pratar med din familj?
– Vi pratar om de senaste nyheterna. Vi påminner varandra att vi tänker på varandra och älskar varandra. Vi vill inte ha något krig.
Hur går det att tävla i OS under de här förhållandena?
– Vi är professionella och måste fokusera på våra prestationer och resultat. Men det är omöjligt att inte tänka på. Det är en konstant… …stress som finns med när man tränar och tävlar.
Hur orolig är du?
– Det är det en fruktansvärd situation. Det värsta är att man inte vet vad som händer nästa dag, eller nästa timme. Helst av allt skulle jag vilja vara hemma hos min familj nu.
Protest: ”No war in Ukraine”
På en helt annan arena har den ukrainske skeletonåkaren Vladislav Heraskevitj skickat ett tydligt budskap till omvärlden.
Efter målgången i sitt lopp visade han upp en blågul skylt med texten ”No war in Ukraine”.
Foto: HANDOUT / REUTERS BILDBYRÅN
Till AP kommenterade han sedan sin protest:
– Det är riktigt nervöst i Ukraina nu. Mycket nyheter om vapen, vad som ska hända, om trupper kring Ukraina. Det är inte okej. Inte på 2000-talet. Så jag bestämde mig före OS att jag skulle visa min ståndpunkt för världen.