Exklusivt innehåll:

Svensk kross

I det första mötet mellan Sverige och Bosnien-Hercegovina i...

Norska kängan: Tackar nej till pengar från Sida

I samband med att Sverige valde att pausa de...

Västerås IK straffas – tilldelas förluster

Kort före övergångsdeadline för två veckor sedan värvade hockeyallsvenska Västerås två ryska spelare för att spetsa laget.

Därefter spelade Ilya Arkalov och Svyatoslav Grbenshchikov en respektive två matcher för laget samma vecka.

Därefter, den 20 februari, förkunnade de berörda parterna att klubben skulle utredas för att ha använt spelarna utan arbetstillstånd. 

Det är det som det kan landa i. Men det låter konstigt om vi som förening kan åka på bestraffning när vi redan fått okej från förbundet, sade sportchefen Patrik ”Zäta” Zetterberg då.

Sedan dess har spelarna inte fått spela innan i dag. Detta då de båda finns med i lagets matchtrupp till kvällens möte med Troja/Ljungby.

Kan ha fått fel information

Samtidigt beskrivs det i tävlingsärendet att Migrationsverket till en början också kan ha givit klubben felaktig information.

”Migrationsverket har i mail från Teamledare till Västerås IK förklarat att ”det mesta talar för” att Västerås IK vid samtal med Migrationsverkets kontaktcenter den 14 februari blev felinformerad om vilka regler som gällde”, skriver tävlingsnämnden och fortsätter:

”Då Västerås IK felaktigt kan ha förstått det som att spelarna omfattades av undantaget från kravet på arbetstillstånd som endast gäller för professionella idrottare som deltar i internationella tävlingar i högst tre månader. Verket har sedermera bekräftat till Västerås IK att detta undantag inte gäller vid deltagande i nationella tävlingar”, står det i beslutet.

Kan överklaga beslutet

Men det svenska ishockeyförbundets tävlingsnämnd har också meddelat sitt beslut: Västerås tilldelas 5–0-förluster i matcherna mot Västervik och Södertälje där spelarna deltagit.

”Efter att ha granskat uppgifterna samt hört berörda parter har Tävlingsnämnden konstaterat att Västerås IK har deltagit med okvalificerade spelare i ovan nämnda matcher, och med stöd av §5:12 andra stycket i SIF:s Tävlingsbestämmelser fastställer Svenska Ishockeyförbundets Tävlingsnämnd därför slutresultatet till 5–0 i matchen Västerviks IK-Västerås IK 2022-02-16 och till 0–5 i matchen Västerås IK-Södertälje SK 2022-02-18 i Hockeyallsvenskan”, skriver tävlingsnämnden i sitt utlåtande.

Västerås har även ansökt om dispens i ärendet, men fått avslag. Men de har fortfarande möjlighet att överklaga beslutet.

”Tävlingsnämnden avslår Västerås IK:s ansökan om dispens att spelarna Svyatoslav Grebenshchikov och Ilya Arkalov ska kunna deltaga i match utan arbetstillstånd.”

TÄVLINGSBESTÄMMELSERNA OM UTLÄNDSKA ÖVERGÅNGAR

Paragraf 4.7 i tävlingsbestämmelserna:

Spelaren får inte representera den svenska föreningen förrän den internationella övergången är godkänd och registrerad av IIHF samt innehar ett korrekt uppehålls- eller arbetstillstånd. Det åligger den svenska föreningen att tillse att spelaren har ett korrekt uppehålls- eller arbetstillstånd under hela perioden för spel i föreningen.

För att i enlighet med Migrationsverkets krav samt gällande avtal med Riksidrottsförbundet kunna anställa den som inte är medborgare i EU/EES-stat eller Schweiz som spelare och/eller huvudtränare gäller att spelaren är avtalad att representera en förenings representationslag i SHL, HA, HE eller SDHL. Spelare/huvudtränare som anställts av förening och beviljats arbetstillstånd med stöd av RF:s avtal med Migrationsverket får inte registreras för att lånas ut till annan förening än den som anges i arbetstillståndet. Om spelaren eller huvudtränarens avtal upphör är föreningen skyldig att omedelbart informera Migrationsverket om detta. Spelare/huvudtränare som övergår till ny förening kan efter registrerad övergång representera ny förening under handläggningstiden av ett nytt arbetstillstånd under förutsättning att spelaren/tränaren innehar ett arbetstillstånd som är giltigt i minst sex månader. Löper befintligt arbetstillstånd kortare än sex månader måste nytt arbetstillstånd med ny arbetsgivare vara beviljat innan spelaren/huvudtränaren tjänstgör för nya föreningen. Spelare som registrerats för match utan att giltigt arbets- eller uppehållstillstånd är att betrakta som okvalificerad spelare enligt § 5:12.

Paragraf 5.12:

Spelare är okvalificerad när spelare deltagit i spel trots att han/hon enligt SIF:s, RF:s eller IIHF:s regelverk inte varit behörig att delta. Förening som spelat match med okvalificerad spelare ska anses ha förlorat matchen. Om den icke felande föreningen vunnit matchen gäller det uppnådda målresultatet. I annat fall räknas målresultatet som 5-0. Spelare och förening kan åläggas påföljder enligt TB 9.7.

Källa: Svenska ishockeyförbundet

Senast

Svensk kross

I det första mötet mellan Sverige och Bosnien-Hercegovina i...

Norska kängan: Tackar nej till pengar från Sida

I samband med att Sverige valde att pausa de...

Israel hotar att dra sig ur Eurovision

Enligt det israeliska public service-bolaget KAN handlar...

Missa inte

Svensk kross

I det första mötet mellan Sverige och Bosnien-Hercegovina i...

Norska kängan: Tackar nej till pengar från Sida

I samband med att Sverige valde att pausa de...

Israel hotar att dra sig ur Eurovision

Enligt det israeliska public service-bolaget KAN handlar...

Klar för IFK Norrköping

Tim Prica återvänder till allsvenskan efter fyra år utomlands, med spel i danska Aalborg BK och österrikiska WSG Tirol. Den 21-årige anfallaren har skrivit...

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna. Polis och räddningstjänst är på plats. – Räddningstjänst är på plats, men vid det här tillfället...

Fjärde gången i Melodifestivalen och storfavorit. Men nu får Dotter kritik för att härma Loreens ”Tattoo”-nummer från i fjol.

När Johanna ”Dotter” Jansson framför sin egenskrivna låt ”It's not easy to write a love song” i Melodifestivalen i Eskilstuna på lördag...

Kriget i Ukraina: Dödligt drönareanfall, USA:s senatsbesök, nya sanktioner mot Iran

De senaste uppdateringarna från kriget i Ukraina. ...

Öbergs tunga smäll – tvingas dra sig ur

Hanna Öberg deltog i VM i tjeckiska Nove Mesto och vann ett silver och ett brons från stafetterna. Hon hade också planerat att tävla...

JUST NU: Fredrik Berne får fängelse

Åsa Vesterlund har själv berättat för Expressen om hur det som började som en romans förvandlades till en mardröm. Hennes pojkvän, rumpdoktorn Fredrik...