Exklusivt innehåll:

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

Allt du behöver veta om Storbritanniens AI-säkerhetstoppmöte

Den brittiska premiärministern hoppas att toppmötet om artificiell intelligens (AI) kommer att driva landet upp på världsscenen för AI, men det kan vara mer av en efterföljare snarare än en ledare.

ANNONS

Teknikexperter, globala ledare och kanske till och med Elon Musk är inställda på att gå ner till Storbritanniens AI Safety Summit på onsdag och torsdag i Bletchley Park, en gång hem för andra världskrigets kodbrytare.

Konferensen kommer att diskutera de risker och möjligheter som artificiell intelligens (AI) innebär. Men det kommer också att fungera som en plattform för Storbritanniens premiärminister Rishi Sunaks ambitioner att matcha USA:s och Kinas AI-förmåga.

Här är din guide om vad du kan förvänta dig.

Vad kommer att diskuteras på AI-toppmötet?

Förra veckan varnade Sunak för farorna med AI som att göra det lättare för oseriösa aktörer att tillverka biologiska eller kemiska vapen och riskerna med desinformation. Men han talade också om möjligheterna.

”Jag tror att ingenting i vår överskådliga framtid kommer att vara mer transformerande för vår ekonomi, vårt samhälle och hela våra liv än denna teknik. Men i det här ögonblicket är det också ett av de största testerna av ledarskap vi står inför”, sa han den 26 oktober.

Toppmötet kommer att fokusera på två kategorier av risker: Förlust av kontrollrisker, den typ där AI kan vända sig mot människor, och missbruksrisker, där AI kan hjälpa en dålig aktör att utföra cyberattacker eller utveckla farlig teknik.

Toppmötet hoppas kunna skapa ett sätt för den brittiska regeringen att hantera brottslingar som använder AI.

Det finns också fem huvudmål för toppmötet som inkluderar att bygga en ”delad förståelse för riskerna” med frontier AI, en process för internationellt samarbete om AI-säkerhet, att föreslå åtgärder för enskilda organisationer om säkerhet, identifiera AI-områden för samarbete och visa upp hur man säkerställer den säkra utvecklingen av AI kommer att göra det möjligt för AI att användas för gott globalt.

Fokus ligger särskilt på frontier AI, de avancerade grundmodellerna som driver system som OpenAI:s GPT-3 och GPT-4.

”Även om dessa modeller har enorm potential, inklusive effektivitets- och innovationsfördelar, har de potentiellt farliga egenskaper som inte bör underskattas. Sådana modeller kan utgöra risker för allmän säkerhet och global säkerhet, säger Katie Simmonds, Managing Associate och AI-regleringsexpert från den transatlantiska advokatfirman Womble Bond Dickinson, till Euronews Next.

”Genom att avancera mot mänsklig förmåga kan de användas för att utnyttja sårbarheter i mjukvarusystem och sprida övertygande desinformation i stor skala”, tillade hon.

Den första dagen kommer att fokusera på riskerna med nationell säkerhet och hot på existentiell nivå från system utanför mänsklig kontroll. Det kommer också att diskuteras om valstörningar, socialt förtroende och förvärrade globala ojämlikheter. Det kommer också att finnas diskussioner om den positiva användningen av AI i utbildningen.

Den andra dagen kommer Sunak och en liten grupp utländska regeringar, experter och företag att diskutera konkreta åtgärder för AI-säkerhet.

Vem är och deltar inte?

Cirka 100 gäster kommer att delta men den brittiska regeringen har inte släppt någon officiell lista över namn.

Elon Musk kan närvara vid toppmötet inför en liveintervju med Sunak efter torsdagens händelse, som premiärministern bekräftade skulle ske på X (tidigare Twitter) på måndag. Det är oklart om detta skulle vara ett virtuellt eller ett personligt samtal.

När det gäller Europas ledare bekräftade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Italiens premiärminister Giorgia Meloni att de skulle delta. Men Frankrikes president Emmanuel Macron kommer inte att vara närvarande och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz ska också ha avvisat händelsen.

Downing Street sa dock på måndagen att de inte såg utebliven deltagande som ”snus”.

USA:s president Joe Biden kommer inte heller att närvara, men vicepresident Kamala Harris kommer att vara med. Hon kommer att hålla ett tal som beskriver Biden-administrationens inställning till AI, som kommer efter att en ambitiös AI-exekutiv order undertecknades på måndagen som skulle innebära att utvecklare måste dela säkerhetsresultat med den amerikanska regeringen.

ANNONS

Kina bjöds också in till toppmötet, eftersom Storbritannien försöker förbättra sina relationer efter förre premiärministern Boris Johnsons mandatperiod. Kina kommer att skicka Wu Zhaohui, en viceminister för vetenskap och teknik, till toppmötet, enligt Reuters som citerar två källor.

När det gäller teknikindustrin kommer chefer från företag som Google DeepMind och OpenAI att delta. Metas president för globala frågor, Storbritanniens tidigare vice premiärminister Nick Clegg, kommer också att närvara vid toppmötet.

De tre ”gudfäderna” till AI Geoffrey Hinton, Yoshua Bengio och Yann LeCun förväntas också delta.

Vilka är de möjliga resultaten?

Sunak har sagt att han kommer att efterlysa en AI-motsvarighet till Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) för att producera årliga rapporter. Även om det inte kommer att finnas en överenskommelse om ett formellt tillsynsorgan för AI, eller något fördrag, kan det kanske finnas en konsensus om riskerna med AI.

Eftersom lagstiftningen är komplex och ännu inte införts i Storbritannien kan det också innebära att Storbritanniens ambitioner att stå på AI:s världsscen faller platt.

ANNONS

”Tid är avgörande, om Storbritannien inte börjar gå vidare med att noggrant debattera och granska lagstiftning riskerar det att skynda ikapp och skapa en uppsättning regler som antingen kväver innovation eller misslyckas med att skydda allmänheten”, säger Natalie Cramp, VD på dataföretaget Profusion i kommentarer till Euronews Next.

Hon sa att eftersom Storbritannien ännu inte har skapat ett sammanhängande förhållningssätt till AI, ”kommer det med största sannolikhet att följa mycket av reglerna som fastställts av EU” och att ”Storbritannien kommer att bli en efterföljare snarare än en AI-ledare.”

Senast

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

Öbergs tunga smäll – tvingas dra sig ur

Hanna Öberg deltog i VM i tjeckiska Nove Mesto...

Missa inte

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

Öbergs tunga smäll – tvingas dra sig ur

Hanna Öberg deltog i VM i tjeckiska Nove Mesto...

JUST NU: Fredrik Berne får fängelse

Åsa Vesterlund har själv berättat för Expressen...

Tips för hela din tv-helg: ”Bästa avsnittet sedan flytten till TV4”

”Bäst i test” (23 februari, TV4)Med glädje går att konstatera att fredagens avsnitt – det sjunde – av ”Bäst i test” är det överlägset...

Två år senare söker tusentals ukrainare efter försvunna släktingar

I Ukraina är 30 000 människor fortfarande saknade...

Uppgifter: Redo att dumpa tolv spelare

Manchester United står inför stora förändringar under den nya ägaren sir James Ratcliffe, som har som mål att reformera klubben och återställa ekonomin. Detta...

Hur går det i kriget? – ställ dina frågor här

Två år har gått sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina.  Men hur går det egentligen för de stridande? Vad väntas hända på årsdagen av...

Grattis Estelle! Familjen visar upp lekfulla stunden

Prinsessan Estelle, Hertiginna av Östergötland, föddes klockan 04.26 på Karolinska universitetssjukhuset i Solna den 23 februari 2012. Där meddelade pappa prins Daniel stolt...

Expertens tips: Det här är A och O för en fin hy: ”Det torkar bara ut huden”

Publicerad: 23 feb 2024, kl 11:00 Premium Vilka är de största missarna som görs med huden under vintern och den kommande våren?Hur ska man...