Exklusivt innehåll:

Svensk kross

I det första mötet mellan Sverige och Bosnien-Hercegovina i...

Norska kängan: Tackar nej till pengar från Sida

I samband med att Sverige valde att pausa de...

Antisemitism har florerat på nätet sedan Hamas attack, visar rapporten

Ny forskning från Institute for Strategic Dialogue visade att under dagarna efter Hamas attack ökade antisemitiska kommentarer på konfliktrelaterade YouTube-videor med 4963 %.

ANNONS

Antisemitiska kommentarer har skjutit i höjden online sedan Hamas överraskande attack mot Israel den 7 oktober, med YouTube som uppgick till totalt 15 720 hatiska kommentarer mot judiska folk under den följande veckan, enligt en färsk rapport.

Rädslan har också vuxit över ökande islamofobi som stigande spänningar runt om i världen över Israel Hamas-kriget.

Den nya forskningen, som släpptes av det brittiska institutet för strategisk dialog (ISD) på tisdagen, fann att under de tre dagarna efter attacken var det absoluta antalet antisemitiska kommentarer på konfliktrelaterade YouTube-videor ökade med 4963 % jämfört med de tre föregående dagarna.

En del av denna ökning kan förklaras av en ökning av antalet videor med fokus på Israel och Gaza som publiceras på plattformen. Men andelen antisemitiska kommentarer hade fortfarande ökat med ett dagligt genomsnitt på 247 % efter att strider bröt ut, enligt ISD.

De flesta var ”borderline” kommentarer

Kommentarerna innehöll avhumaniserande språk, inklusive jämförelser mellan israeler och nazister, konspirationsteorier – allt från idén att judarna kontrollerar media, såväl som politiska och finansiella institutioner, till påståendet att Hamas-attacken var en ”falsk flagga” planterad av Israel – och direkta hot mot judiska figurer och tjänstemän.

Dessa inkluderade användning och spridning av grafiska bilder och uppmaningar till våld mot judiska tjänstemän.

Alla tre typerna av kommentarer faller under International Holocaust Remembrance Alliances (IHRA) definition av antisemitism.

Andra kommentarer som hittats på nätet, enligt ISD, föll i ett ”gråområde mellan legitim kritik av Israel och antisemitism”, med ett kränkande språkbruk som inte kunde anses direkt antisemitiskt. Tankesmedjan beskrev de flesta av de antisemitiska kommentarer som hittats på YouTube som ”gränsöverskridande” till sin natur eller i vissa juridiska jurisdiktioner.

De 15 720 antisemitiska kommentarer som den hittade på YouTube-videor representerade en nästan 51-faldig ökning av den absoluta volymen av sådana kommentarer. Under samma period visade uppgifterna också en ökning med 2,4 gånger i den totala andelen antisemitiska meddelanden.

Den brittiska tankesmedjan analyserade också främmande och alternativa sociala medieplattformar som 4chan, Gab och Telegram, och fann att antisemitismen har ökat avsevärt även där, med 4chan som rapporterade den högsta volymen av sådana kommentarer.

Ökning av både antisemitiska och islamofobiska hatattacker

Även om ISD:s rapport inte analyserade antalet islamofobiska kommentarer online i efterdyningarna av Hamas attack mot Israel, har experter uttryckt farhågor för att islamofobiska hatattacker kan öka i takt med att konflikten i Mellanöstern utvecklas.

Londonpolisen sa på fredagen att de hade registrerat en 1353% ökning av antisemitiska brott den här månaden jämfört med samma period förra året, medan islamofobiska brott ökade med 140% i kölvattnet av Hamas attack mot Israel.

I USA rapporterade Anti-Defamation League och Council on American-Islamic Relations båda en ökning av rapporterade attacker, inklusive våldshandlingar eller hot mot demonstranter vid demonstrationer till stöd för Israel eller till stöd för palestinier under veckorna efter den 7 oktober , som rapporterats av PBS.

Dagarna efter Hamas attack dog en 6-årig muslimsk pojke – Wadea Al-Fayoume – efter att ha blivit knivskuren i en attack som riktade sig mot honom och hans mamma för deras religion, enligt amerikanska myndigheter.

Senast

Svensk kross

I det första mötet mellan Sverige och Bosnien-Hercegovina i...

Norska kängan: Tackar nej till pengar från Sida

I samband med att Sverige valde att pausa de...

Israel hotar att dra sig ur Eurovision

Enligt det israeliska public service-bolaget KAN handlar...

Missa inte

Svensk kross

I det första mötet mellan Sverige och Bosnien-Hercegovina i...

Norska kängan: Tackar nej till pengar från Sida

I samband med att Sverige valde att pausa de...

Israel hotar att dra sig ur Eurovision

Enligt det israeliska public service-bolaget KAN handlar...

Klar för IFK Norrköping

Tim Prica återvänder till allsvenskan efter fyra år utomlands, med spel i danska Aalborg BK och österrikiska WSG Tirol. Den 21-årige anfallaren har skrivit...

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna. Polis och räddningstjänst är på plats. – Räddningstjänst är på plats, men vid det här tillfället...

Fjärde gången i Melodifestivalen och storfavorit. Men nu får Dotter kritik för att härma Loreens ”Tattoo”-nummer från i fjol.

När Johanna ”Dotter” Jansson framför sin egenskrivna låt ”It's not easy to write a love song” i Melodifestivalen i Eskilstuna på lördag...

Kriget i Ukraina: Dödligt drönareanfall, USA:s senatsbesök, nya sanktioner mot Iran

De senaste uppdateringarna från kriget i Ukraina. ...

Öbergs tunga smäll – tvingas dra sig ur

Hanna Öberg deltog i VM i tjeckiska Nove Mesto och vann ett silver och ett brons från stafetterna. Hon hade också planerat att tävla...

JUST NU: Fredrik Berne får fängelse

Åsa Vesterlund har själv berättat för Expressen om hur det som började som en romans förvandlades till en mardröm. Hennes pojkvän, rumpdoktorn Fredrik...