Exklusivt innehåll:

”Det stinker – gör mig så otroligt provocerad”

Janne Andersson har avslutat sin roll som förbundskapten för...

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och...

Ärkebiskopen kritiserar Storbritannien-Rwandas asylplan som ”mot Guds natur”

Chefen för den engelska kyrkan, ärkebiskopen av Canterbury, har kraftigt attackerat den brittiska regeringens mycket kontroversiella plan att flyga några asylsökande till Rwanda som ”mot Guds natur”.

Justin Welby, den anglikanska kyrkans andliga ledare, sa i sin påskpredikan han menar att det ställer ”allvarliga etiska frågor” att skicka asylsökande utomlands.

Den brittiska regeringens avtal med Rwanda, värt 120 miljoner pund (144 miljoner euro) och tillkännagavs på torsdagen, skulle innebära att asylsökande som anländer ”olagligt” till Storbritannien flygs tusentals mil till det östafrikanska landet.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hävdade att åtgärden skulle stoppa ”olyckliga” folksmugglare från att skicka migranter på farliga resor över Engelska kanalen.

”Det finns så allvarliga etiska frågor om att skicka asylsökande utomlands. Detaljerna är för politik och politiker. Principen måste stå emot Guds dom och det kan den inte”, sa ärkebiskopen.

”Det kan inte bära tyngden av vårt nationella ansvar som ett land format av kristna värderingar, eftersom att lägga ut vårt ansvar på underleverantörer, även till ett land som försöker göra det bra som Rwanda, är motsatsen till Guds natur som själv tog ansvar. för våra misslyckanden.”

Enligt planen skulle migranter som anländer till Storbritannien på obehöriga båtar som korsar Engelska kanalen eller som fripassagerare plockas upp av den brittiska regeringen och flyttas 6 400 kilometer till Rwanda. Det är inte klart vad som skulle hända med dem efteråt.

Det brittiska inrikesministeriet (inrikesministeriet) har återigen försvarat planen.

”Världen står inför en global migrationskris i en aldrig tidigare skådad omfattning och förändringar behövs för att förhindra att avskyvärda människorsmugglare sätter människors liv på spel och för att fixa det trasiga globala asylsystemet”, citerade en talesperson.

”Rwanda är ett i grunden tryggt och säkert land med erfarenhet av att stödja asylsökande. Enligt detta avtal kommer de att behandla anspråk i enlighet med FN:s flyktingkonvention, nationella och internationella lagar om mänskliga rättigheter.”

Planen har stöd av några politiker från Storbritanniens regerande konservativa parti, med hänvisning till oro hos väljare över migranter som anländer till engelska kuster i små båtar.

Men oppositionspolitiker och flyktinggrupper över hela Storbritannien har kritiserat planen som omänsklig, oanvändbar och ett slöseri med offentliga pengar. De FN:s flyktingorgan sa att det var ”bestämt emot” till sådana arrangemang.

Vissa tidningar rapporterade på lördagen att policyn riskerade att störas mitt i ett hotat ”myteri” av tjänstemän som anklagades för att genomföra den. Inrikesminister (inrikesminister) Priti Patel enligt uppgift var tvungen att utfärda ett särskilt förfarande för att åsidosätta tjänstemännens oro.

Men AFP hörde från en man vars vittnesmål antydde att planen kunde vara avskräckande.

För Tahsin Tarek, en 25-årig glasmästare från Erbil, Kurdistans huvudstad i Irak, som sparar för att finansiera en ny resa till Europa, är det brittiska tillkännagivandet en spelomvandlare.

”Jag kommer att tänka på ett annat land”, sa den unge mannen till AFP på lördagen, för vilken ”det är bättre att bo här och uthärda svårigheterna här än att bo i Rwanda”.

”Jag tror inte att någon kommer att acceptera det här beslutet och bo där. Om de ger flyktingarna ett val mellan att deporteras till Rwanda eller deras land, kommer de att välja sitt eget land.”

De Storbritanniens regering säger 255 migranter upptäcktes som korsade Engelska kanalen från Frankrike på lördagen, i sju små båtar.

Dess asylpolitik har komplicerats av Brexit. Genom att lämna EU lämnade Storbritannien också blockets Dublin-plan, som tillåter länder att återsända asylsökande till en EU-stat de passerat. Den har sedan dess kämpat för att nå nya överenskommelser med länder som är villiga att acceptera dem som den vill utvisa.

Enligt Underhusets bibliotekfick Storbritannien sex asylansökningar per 10 000 invånare 2020, jämfört med 11 ansökningar per 10 000 personer i de 27 EU-länderna.

Senast

”Det stinker – gör mig så otroligt provocerad”

Janne Andersson har avslutat sin roll som förbundskapten för...

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och...

Missa inte

”Det stinker – gör mig så otroligt provocerad”

Janne Andersson har avslutat sin roll som förbundskapten för...

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och...

Så många unga bor hemma mot sin vilja

Det är Hyresgästföreningen som vartannat år undersöker unga vuxnas...

JUST NU: Svensk jättekross i VM

Sverige inledde VM i innebandy med en imponerande 20-3-seger mot Slovakien i Singapore. Amanda Delgado Johansson var poängbäst i det svenska laget med fem...

Israels nya plan för Gaza avslöjad

Tidigt på fredagsmorgonen bröts den en veckolånga vapenvilan och striderna i Gaza är åter i gång. Båda sidor skyller på varandra för att pausen...

Danny Saucedo ska bli pappa – ”när som helst”

För femte gången ska Danny Saucedo, 37, ställa upp i Melodifestivalen. Men just nu ligger hans fokus någon helt annanstans. Han och flickvännen Anna...

Mystisk sjukdom förbluffar stjärnan

I förra säsongen så vann Vetle Sjåstad Christiansen distanscupen och hamnade på en tredje plats totalt. Han hamnade också på pallen sju gånger individuellt....

M-toppen misstänks för brott efter flyktingstopp

Efter att Ryssland inledde sin invasion av Ukraina förra våren uppskattade Migrationsverket att 200 000 ukrainska flyktingar skulle komma till Sverige.Staffantorps kommunstyrelse beslutade då...