Exklusivt innehåll:

Findus återkallar färdigrätt

Publicerad 11 dec 2023 kl 17.02Findus återkallar ett parti...

Ny dokumentär riktar fler sexanklagelser mot skådespelaren Gérard Depardieu

I april kunde sajten Mediapart dela med sig av...

Att kämpa för demokrati är värt högre energipriser, säger Timmermans

Rysslands invasion av Ukraina kommer att leda till högre energipriser för européer men kostnaden för att kapitulera för Moskvas attack mot demokratin kommer att bli ännu högre, säger Frans Timmermans, EU-kommissionens vice ordförande, till Euronews.

”På grund av krisen, på grund av vad som händer, på grund av manipulationen också av ryssarna på marknaden, kommer vi att ha högre energipriser, men vi måste se till att vi investerar så mycket i förnybar energi att vi kan berätta för våra medborgare att snart kommer energiräkningarna att sjunka, säger Timmermans, ansvarig för den europeiska gröna affären.

”Vi kan inte bara minska kostnaden för kostnaden för vår energi. Vi borde se den bredare bilden: kostnaden för vår demokrati, för vårt samhälle, för vår frihet skulle vara enorm om vi inte konfronterar Putin just nu. Och det betyder att vi måste ta hänsyn till risken för högre energipriser på kort sikt.”

”Om du tittar på de länder i Central- och Östeuropa som är mycket beroende av rysk gas, är de villiga att betala priset eftersom de vet att de har betalat priset tidigare, under Moskvas kontroll, och de vill absolut inte återvända till den situationen. Så vi borde lyssna på deras råd”, tillade han.

För Timmermans innebär den gröna omställningen en unik möjlighet för EU att avvänja sig från fossila bränslen och stärka blockets självständighet så ”vi behöver inte skicka miljarder till Ryssland för att hålla våra hus varma.”

Även om förnybar energi har redan omkörd fossila bränslen som Europas främsta elkälla, energisjälvförsörjning är fortfarande decennier bort och prisvolatilitet är redo att bli det nya normala.

Sedan tidig höst har blocket varit under en ihållande maktkris som har skickat konsumenträkningar till rekordnivåer. Krisen, som har lett till folkligt missnöje, kommer att förvärras ytterligare av kriget i Ukraina, med tanke på att Ryssland är EU:s främsta gasleverantör.

Men européer måste stå emot den ekonomiska bördan eftersom att ge efter för Vladimir Putins aggression kommer att innebära ett högre pris: den liberala demokratins nederlag, varnade Timmermans.

”Vi kan aldrig mer vara utlämnade till den här mannen och den här regimen när det kommer till vår energiförsörjning och detta kan göras relativt snabbt. Det kommer att bli smärtsamt”, sa han.

Men Putin ”kommer inte att stanna vid Ukraina om vi inte stoppar honom. Han kommer att försöka påtvinga oss alla sin vision av världen.”

Vicepresidenten delade sina beundransord för det mod och den beslutsamhet som ukrainare visade under kriget, men han medgav att ”i detta skede, [they] är mycket utlämnade till sina egna ansträngningar” och att en Nato-intervention för att stoppa våldet var ”omöjlig”.

”Om vi ​​inte ställer upp kommer Putin att vinna”

Timmermans talade med Euronews medan EU:s utrikesministrar träffades i Bryssel för att lägga sista handen vid den senaste rad sanktioner som EU:s ledare diskuterade vid ett personligt toppmöte på torsdag kväll.

Det nya paketet riktar sig till Rysslands finans-, energi- och transportsektorer, skärper exportkontrollen, inklusive halvledare, och begränsar utfärdandet av viseringar. Sammantaget siktar EU på att lamslå minst 70 % av Rysslands banksystem för att avskära de nödvändiga medlen som rullar den pågående invasionen av Ukraina.

Åtgärderna tillkännagavs som ”utan motstycke” och ”massiva” men kort efter att de beslutats uppstod tvivel om deras brister och effektivitet.

”När du inför sanktioner och dessa är mycket långtgående sanktioner, ser du ingen omedelbar effekt”, medgav vicepresidenten. ”Det kunde man inte förvänta sig av sanktioner.”

Rysslands utvisning från SWIFT, det internationella systemet som används för att betala för energitransaktioner, uteslöts, även om det finns kvar som ett alternativ på bordet. Det radikala draget skulle praktiskt taget stoppa all sorts handel mellan EU och Ryssland, som 2020 var värd 174,3 miljarder euro.

”Det är en möjlighet som vissa medlemsländer inte trodde att det skulle vara klokt att göra det i det här skedet, men det är fortfarande tydligt på bordet”, sa Timmermans och till synes stödde idén.

”Vi bör vara mycket tydliga med att vi inte kommer att avstå från de hårdaste sanktionerna med tanke på vad som har hänt. Det pågår ett krig i Europa. Kan du tänka dig att ens uttala de orden?”

Under hela intervjun fördömde Timmermans Putin för att ha kränkt Ukrainas suveränitet, finansierat europeiska högerextrema partier och undergrävt västerländsk demokrati.

”Europa under de senaste 30 åren har aldrig kunnat komma med en sammanhängande och heltäckande strategi gentemot Ryssland, och ryssarna har lekt med det”, beklagade han.

”Så länge vi accepterar den störningen, så länge som europeiska premiärministrar åker till Moskva mitt i en kris för att bara göra en gasaffär för sig själva, så länge det händer, kommer ryssarna att skratta och vi kommer att försöka att spela ut en europé mot den andra”, tillade han, i en beslöjad hänvisning till den ungerske premiärministerns besök Viktor Orban betalas till Vladimir Putin veckor före invasionen.

Timmermans sa att det enda sättet att konfrontera Kreml var att upprätthålla västerländsk enhet och demonstrera stärkandet av demokratiska värderingar.

”Detta är inte bara ett krig i Ukraina om Ukraina. Detta är en ideologisk konfrontation mellan demokrati och autokrati. Vi konfronteras med någon [Putin] vem angriper vårt sätt att leva, vem angriper våra värderingar. Och om vi inte ställer upp för dem nu kommer han att vinna”, sa han.

”Jag tror att överraskningen i Moskva kommer att vara hur enade vi är och att vi inte längre är villiga att ta det nonsens.”

Senast

Findus återkallar färdigrätt

Publicerad 11 dec 2023 kl 17.02Findus återkallar ett parti...

Ny dokumentär riktar fler sexanklagelser mot skådespelaren Gérard Depardieu

I april kunde sajten Mediapart dela med sig av...

Kritiken mot domen: ”Hur orkar man det?”

Hockeysäsongen är i full gång och enligt Expressens hockeypanel...

Missa inte

Findus återkallar färdigrätt

Publicerad 11 dec 2023 kl 17.02Findus återkallar ett parti...

Ny dokumentär riktar fler sexanklagelser mot skådespelaren Gérard Depardieu

I april kunde sajten Mediapart dela med sig av...

Kritiken mot domen: ”Hur orkar man det?”

Hockeysäsongen är i full gång och enligt Expressens hockeypanel...

JUST NU: Flera personer döda efter hissolycka

Vid 09.43 på måndagsmorgonen kom larmet om en arbetsplatsolycka...

Wibergs trauma under förlossningen: ”Skam”

Pernilla Wiberg drabbades av förlossningsdepression efter att hon fick sonen Axel, som föddes med akut kejsarsnitt.– Det är viktigt att prata om, säger hon...

Ångest över ”förbud” för de flesta brittiska medborgare att gifta sig med utländska medborgare

"Regeringen är villig att offra rättigheterna för brittiska...

Fem raka – doldisen är landets hetaste kusk

I lördags visade en kusk upp stor dominans på Åby genom att ta fyra V75-segrar, varav två var med egentränade hästar. Danao Degli Dei...

Häktas för mordet på Milo, 13

Det var i september som larmet inkom från en privatperson i Haninge, söder om Stockholm. Personen hade hittat en död kropp i ett skogsparti...

Golden Globe-nominering till Skarsgård

Alexander Skarsgård kan få sin andra Golden Globe. Hollywoodsvensken fick priset för bästa biroll redan för sex år sedan för miniserien ”Big little lies”....

Extremhögern är redan en del av den europeiska mainstreamen

De åsikter som uttrycks i denna artikel är...