Exklusivt innehåll:

Ryssland tar över ytterligare by i Ukraina

Under måndagen meddelar en talesperson för den ukrainska militären,...

Slarvig tolkning av studie utnyttjas av vaccinskeptiker

Amina ManzoorFör någon vecka sedan fick jag en fråga...

Avhopp och splittring: håller Frankrikes högerextrema sönder sig själv?

Innan det senaste avhoppet från Marine Le Pen till högerextrema nykomlingen Eric Zemmour, anklagade hennes parti en parlamentsledamot för att skicka strategisk information till sin rival.

Det är ett tecken på den bittra strid som rasar på denna flygel av fransk politik sedan TV-experten Zemmour gick in i loppet om att bli Frankrikes nästa president.

Han har röstat på fjärde plats och hotar att dela högeromröstningen, vilket minskar stödet för Le Pen och högerkandidaten Valérie Pécresse.

Under de senaste veckorna har i synnerhet flera av Le Pens National Rally (RN) politiker hoppat av till Zemmours kampanj.

Det är en indikator på både interna gräl inom hennes decennier gamla högerextrema parti och hoppas att nykomlingen Zemmour skulle kunna lansera ett mer framgångsrikt presidentval.

Jérome Rivière, en av Le Pens parlamentsledamöter som gick med i Zemmour, sa till Euronews att han tror att tv-experten har en bättre chans att vinna.

”Jag insåg att vikten av Marine Le Pens namn och vikten av National Rallys namn var för mycket för att övervinna det dåliga rykte som partiet har”, säger Rivière, som tidigare ledde partiets europeiska parlamentariska grupp.

Både Le Pen och Zemmour vill drastiskt minska invandringen och hindra invandrare från att få tillgång till social finansiering men har olika hållning i andra ekonomiska frågor.

’Sabotage’

Le Pen har fördömt avhoppen och sagt till Le Figaro att det var beteende som ”avskyr fransmännen” och säger att hon inte är intresserad av ”små politiska spel”.

”Det är sammanhängande eftersom de är människor som sedan starten av kampanjen har förebrått mig för att jag försvarar köpkraften hos fransmän som en prioritet”, sa hon.

Den senaste valda tjänstemannen att lämna National Rally var Nicolas Bay, som partiet anklagades för ”sabotage” innan han fick chansen att hoppa av till Zemmours läger.

Bay, partiets tidigare generalsekreterare och vicepresident, sa att avstängningen kom när han kallade till ett möte för att diskutera en intern partikris, men det hade ryktats i flera veckor att han kunde hoppa av till Zemmours kampanj.

I ett meddelande som skickades till partiets personal denna vecka, skrev National Rallys verkställande byrå att försöken från ”en handfull människor att destabilisera (partiet) inte kan fläcka det arbete som utförs varje dag av förtroendevalda och rörelsens personal”.

De som har lämnat inkluderar fyra parlamentsledamöter, en senator, en lokal vald tjänsteman och Le Pens egen systerdotter Marion Maréchal Le Pen, som allmänt förväntas gå med i Zemmours kampanj.

Le Pen sa till kabelkanalen CNews i januari att valet av hennes systerdotter att inte försörja henne 2022 var ”brutalt, det är våldsamt, det är svårt för mig.”

Bay meddelade på torsdagen att han skulle gå med i Zemmours kampanj och sa att Le Pen hade destabiliserat hennes väljare genom att ändra åsikter i en rad frågor.

Han sa att anklagelserna om att skicka strategisk information till Zemmour var falska och att han hade lämnat in ett klagomål för förtal.

Jean-Yves Camus, direktören för observatoriet för radikal politik vid Jean Jaurès Foundation, sa att bland vissa National Rally-politiker finns det en känsla av att detta är tredje gången som Le Pen kandiderar till presidentposten och att Zemmour har fler av ett vinnande överklagande.

Trots att Zemmour sannolikt står inför ett massivt nederlag i valets andra omgång om han slutar bland de två bästa, tror vissa att han har en bättre chans att ena högern, sa Camus.

Regionalt valnederlag

Rivière hävdar att National Rallys oförmåga att vinna en enda region i förra årets regionala val påverkade hans val att lämna partiet.

Högerextrema kandidaten Thierry Mariani led ett nederlag i den södra regionen Provence-Alpes-Côte-d’Azur till den dominerande högerextremisten när oppositionen samlades mot honom.

”Mariani kom från det tidigare (mainstream) partiet Les Républicains som jag, hade en profil som borde tilltala högerväljarna med bred bas. Men han vann inte trots sin bästa insats”, sa Rivière.

Le Pen har arbetat i flera år för att få in sin rörelse i mainstream med en kampanj för att ”avdemonisera” National Rally, inklusive att byta namn på det politiska parti som hennes far Jean-Marie Le Pen grundade.

Hon uteslöt senior Le Pen från partiet 2015 på grund av hans kontroversiella åsikter som inkluderade att förminska Förintelsen.

Men efter det regionala nederlaget i söder sa många partimedlemmar att insatsen inte fungerade.

MEP Gilbert Collard, som sedan har hoppat av till Zemmours kampanj, kallade ansträngningen att avdemonisera partiet för en ”fälla” efter det regionala valet.

Le Pens insats har påverkat partiets prestation, enligt mätningar, och hon kommer sannolikt att få en mycket högre procentandel av rösterna i en andra omgång mot Macron, säger Camus.

Men den ansträngningen att få partiet in i mainstream ”betyder inte att hon kan passera tröskeln på 50%”, tillade han.

”En ombildning av spelplanen”

Rivière, som rapporterades ha haft oenighet med ledarna för RN, har blivit talesman för Zemmour och säger att hans kandidatur förändrar valet.

”Det har förändrat spelplanen helt för plötsligt har vi ett annat erbjudande, mycket närmare alla ämnen som jag har kämpat för,” sa Rivière.

Han har kallat Le Pen för vänsterorienterad i socialekonomiska frågor, inklusive pension. Hon har tidigare varit för att sänka pensionsåldern till 60, men nu har hon preciserat att det bara skulle gälla personer som började arbeta tidigt. Zemmour vill höja pensionsåldern till 64 år.

Erwan Lecoeur, expert på Frankrikes högerextremitet, sa till Franceinfo förra veckan att det var ovanligt att 30 % av röstavsikterna i den första omgången skulle gå till högerextrema.

”Det här är första gången som det verkligen finns två viktiga kandidater till höger om höger”, sa han.

Le Pen har sagt att det finns stora skillnader mellan deras två kampanjer, inklusive att Zemmour inte är ”intresserad av sociala frågor”. Hon säger att det enligt hennes uppfattning inte heller finns något ”religionskrig”.

Zemmour, å andra sidan, stödjer en högerextrem konspirationsteori om att icke-européer kommer att ersätta européer genom massiv immigration.

Les Républicains kandidat Valérie Pécresse fick hård kritik efter att ha nämnt samma konspirationsteori i ett stort kampanjevenemang i söndags.

Franska antirasistiska organisationen SOS Racisme fördömde hennes användning av termen och sa att presidentdebatten hade kollapsat till ”medelmåttighet, irrationalitet och våld” under inflytande av extremhögern, i ett uttalande som publicerades i flera franska tidningar.

Teorin refererades till i manifestet av terroristen som dödade 51 personer i två moskéer i Christchurch, Nya Zeeland 2019.

Medlemmar av hennes parti var snabba med att klargöra att det inte finns någon ”stor ersättning” där invandrare förändrar Europas demografi och försöker återigen skilja högerpartiet från extremhögern.

Hennes parti har också haft flera avhopp till både Zemmours kampanj och till den sittande presidenten Emmanuel Macron.

För tillfället är de tre högerkandidaterna nu hals-och-hals i opinionsmätningarna, runt 10 poäng bakom Macron som har stämplat sig som en centrist.

Varje vardag ger Uncovering Europe dig en europeisk berättelse som går bortom rubrikerna. Ladda ner Euronews-appen för att få en daglig varning för detta och andra senaste nyheter. Den är tillgänglig på Apple- och Android-enheter.

Senast

Ryssland tar över ytterligare by i Ukraina

Under måndagen meddelar en talesperson för den ukrainska militären,...

Slarvig tolkning av studie utnyttjas av vaccinskeptiker

Amina ManzoorFör någon vecka sedan fick jag en fråga...

Oscar Properties dra – kräver 13 miljoner kronor

Konkursförhandlingen inleddes i sal 22 i Stockholms tingsrätt strax...

Missa inte

Ryssland tar över ytterligare by i Ukraina

Under måndagen meddelar en talesperson för den ukrainska militären,...

Slarvig tolkning av studie utnyttjas av vaccinskeptiker

Amina ManzoorFör någon vecka sedan fick jag en fråga...

Oscar Properties dra – kräver 13 miljoner kronor

Konkursförhandlingen inleddes i sal 22 i Stockholms tingsrätt strax...

Oscar Lewicki om tunga korsbandsskadan: ”Knakade till”

31-årige Oscar Lewicki skadade sitt korsband i högerbenet under...

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober, har Israel och Hizbollah i Libanon regelbundet attackerat varandra,...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du leva längre, minska risken för hjärtkärl-sjukdom och även bygga muskler? Då bör du börja fundera lite...

Valet i Vitryssland var en ”biff”, säger USA, när resultaten tillkännages

Vitrysslands valkommission säger att 73 procent av landets...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt munskydd under coronapandemin som inte uppfyllt kraven på personlig skyddsutrustning. Något som Dagens Juridik...

Odds i underkant – avslag på favoriten

I helgens omgångar finns det blandat utbud av matcher från svenska cupen till Premier League. En av höjdpunkterna är Maidstone som i den förra...

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten PET. I ett pressmeddelande skriver den danska polisen att det inte finns tillräckliga skäl att driva...