Berlin har beslutat att släcka belysningen på flera monument och historiska byggnader över natten från onsdag till torsdag, som en del av en nationell ansträngning för att spara energi med rädsla för vinterbrist.
Omkring 200 emblematiska byggnader i den tyska huvudstaden, inklusive Segerkolonnen, Charlottenburgs slott och kommunens rådhus, kommer så småningom inte längre att vara upplysta på natten.
”Med tanke på kriget mot Ukraina och hoten från Ryssland när det gäller energipolitik är det viktigt att vi använder vår energi så försiktigt som möjligt”, säger Bettina Jarasch, senator för miljö, mobilitet och konsumenter i Berlin.
Staden kommer att spara på energianvändningen för 1 400 projektorer som används för att belysa dessa platser.
För att stoppa de automatiska mekanismerna som tänder ljus vid mörkrets inbrott krävs mänskligt ingripande byggnad för byggnad, vilket kommer att ta flera veckor att slutföra.
Berlin kommer initialt inte att spara pengar som ett resultat av åtgärden, eftersom kostnaden för att ingripa är densamma som de 40 000 euro i elkostnader som sparats under ett år.
På kort sikt är ”energispareffekten avgörande för mätningen, inte ren lönsamhet”, enligt tjänstemän i Berlin, som förbrukar cirka 200 000 kilowattimmar årligen.
Statschefen Frank-Walter Steinmeier har också försökt föregå med exempel den här veckan genom att meddela att hans officiella bostad i Berlin, Bellevue Palace, inte längre skulle vara upplyst på natten, förutom vid speciella tillfällen, som till exempel statsbesök.
I flera veckor har Tysklands förbundskansler Olaf Scholz regering krävt en nationell mobilisering för att spara energi, eftersom priserna har exploderat sedan Ryssland invaderade Ukraina.
Ryssland har nyligen dramatiskt minskat gastillförseln till Tyskland – en av dess främsta kunder – som en del av dess pågående konflikt med västvärlden, vilket underblåst rädslan för vinterbrist.
En kampanj har lanserats, riktad till yrkesverksamma och privatpersoner, i Tyskland för att främja vissa metoder, som att sänka luftkonditioneringen i byggnader, gynna kollektivtrafiken eller köpa duschmunstycken som använder mindre vatten.
Många större städer över hela landet har också tillkännagett energibesparingsplaner.
Före kriget i Ukraina köpte Tyskland 55 % av sin gas från Ryssland, en andel som minskade i början av juni till 35 % men som fortfarande lämnar landet i händerna på gasnedskärningar som beslutats av Moskva.
Energibolaget Gazprom har i flera steg minskat gasleveranserna till Tyskland till 20 % av kapaciteten via Nord Streams gasledning.