Exklusivt innehåll:

Mamma och dotter sålde svartkontrakt – fälls i rätten

Det har varit en lång rättsprocess.Redan i februari 2021...

”Fotbollshistoriens galnaste självmål”

I den tyska andraligans seriefinal hamnade Hamburg snabbt i...

Biden tillkännager sanktioner mot ryska oligarker och banker

USA:s president Joe Biden meddelade att USA beordrade kraftiga ekonomiska sanktioner mot ryska banker och oligarker på tisdagen, och förklarade att Moskva flagrant brutit mot internationell lag genom att invadera Ukraina.

”Ingen av oss kommer att låta sig luras” av Rysslands president Vladimir Putins påståenden om Ukraina, sade USA:s president i ett livetal från East Room.

Och han sa att fler sanktioner kan vara på väg om Putin går vidare.

Biden sa att han också flyttade ytterligare amerikanska trupper till de baltiska staterna på Natos östra flank som gränsar till Ryssland.

President Biden anslöt sig till de 27 EU-medlemmar som på tisdagen enhälligt enades om att införa sina egna sanktioner mot ryska tjänstemän på grund av deras agerande i Ukraina.

Tyskland tillkännagav också att de stoppar processen med att certifiera gasledningen Nord Stream 2 från Ryssland – ett lukrativt avtal som länge sökts av Moskva men kritiserats av USA för att öka Europas beroende av rysk energi.

”Ingen av oss kommer att låta sig luras” av Putins påståenden om Ukraina, sa Biden.

Amerikanska sanktioner beskrivs

I sitt tal i Vita huset på tisdagen sa president Biden att USA skulle införa ”full blockering” mot två stora ryska finansinstitut och ”omfattande sanktioner” mot rysk skuld.

”Det betyder att vi har stängt av Rysslands regering från västerländska finanser,” sa Biden. ”Det kan inte längre samla in pengar från väst och kan inte handla med sina nya skulder på våra marknader eller europeiska marknader heller.”

Presidenten tillkännagav vad han kallade en första del av sanktioner när ryska trupper rullade in i rebellkontrollerade områden i östra Ukraina efter att Putin sa att han erkände områdenas självständighet på måndagen. Det var oklart hur stor den ryska insatsen var, och Ukraina och dess västerländska allierade har länge sagt att ryska trupper redan kämpade i regionen, anklagelser som Moskva alltid förnekat.

Medlemmar av Rysslands överhus, Federationsrådet, röstade enhälligt för att tillåta Putin att använda militärt våld utanför landet – vilket i praktiken formaliserade en rysk militär utplacering till rebellregionerna, där en åtta år lång konflikt har dödat nästan 14 000 människor.

Kort därefter lade Putin upp tre villkor för att få slut på krisen som har hotat att kasta Europa tillbaka i krig, vilket höjer spöket av massiva offer, energibrist över hela kontinenten och ekonomiskt kaos runt om i världen.

Putin sa att krisen kan lösas om Kiev erkänner Rysslands suveränitet över Krim, Svartahavshalvön som Moskva annekterade från Ukraina 2014, avstår från sitt försök att gå med i Nato och delvis demilitariserar.

Västvärlden har fördömt annekteringen av Krim som ett brott mot internationell rätt och har tidigare bestämt avvisat att permanent utesluta Ukraina från Nato.

På frågan om han har skickat några ryska trupper till Ukraina och hur långt de kan gå, svarade Putin: ”Jag har inte sagt att trupperna kommer att åka dit just nu.” Han tillade att ”det är omöjligt att förutse ett specifikt handlingsmönster – det kommer att bero på en konkret situation när den tar form på marken.”

Amerikanska trupper omplaceras i området

President Biden sa på tisdagen att han godkände omplaceringen av några amerikanska trupper som redan är stationerade i Europa för att stärka säkerheten för Natos baltiska allierade, särskilt i ljuset av Rysslands truppuppbyggnad i Vitryssland.

Estlands premiärminister och Lettlands och Litauens presidenter hade på fredagen vädjat direkt till vicepresident Kamala Harris om att USA skulle öka sin närvaro i Baltikum.

Biden sa: ”Detta är helt defensiva drag från vår sida” och USA har ingen avsikt att sätta in sina styrkor i Ukraina som inte är medlem i Nato. Men Biden sa också att USA och dess allierade ”kommer att försvara varje tum av Natos territorium och följa de åtaganden vi gjort till Nato.” Organisationens ömsesidiga försvarspakt anser att en attack mot en medlem är en attack mot alla.

Senast

Mamma och dotter sålde svartkontrakt – fälls i rätten

Det har varit en lång rättsprocess.Redan i februari 2021...

”Fotbollshistoriens galnaste självmål”

I den tyska andraligans seriefinal hamnade Hamburg snabbt i...

Skyttens ord i förhör: Fick betalt av anhörig

Kvinnan, som var i 30-årsåldern och skriven i Götaland,...

Missa inte

Mamma och dotter sålde svartkontrakt – fälls i rätten

Det har varit en lång rättsprocess.Redan i februari 2021...

”Fotbollshistoriens galnaste självmål”

I den tyska andraligans seriefinal hamnade Hamburg snabbt i...

Skyttens ord i förhör: Fick betalt av anhörig

Kvinnan, som var i 30-årsåldern och skriven i Götaland,...

Svenska jättetalangen stoppas – får inte tävla

Längdskidåkarnas tävlingssäsong går in i sin tredje helg med världscupen i Gällivare som en av höjdpunkterna. Sverige får ställa upp med dubbelt så många...

Muslimsk begravningsplats vandaliserad i natt

En muslimsk begravningsplats på Kvibergs kyrkogård i Göteborg har blivit vandaliserad under natten mot fredagen.Enligt Katarina Evenseth på Göteborgs begravningssamfällighet kunde man under fredagsmorgonen...

Titta: Etna får ett utbrott igen och skickar varm lava nerför sina snöiga sluttningar

Etna på den italienska ön Sicilien bröt ut...

Klubbarna degraderas

2018 spelade Dalkurd i herrallsvenskan men nästa säsong måste de spela i division 2. Klubben, numera stationerad i Uppsala istället för Borlänge, har inte...

Detta är mycket han inte minns, den här pappan

Det är sjätte dagen i Lunds tingsrätt. Pappan hörs för första gången. Också rent bokstavligt – för det är första gången som han ger...

Så bra är nya filmen: Befriande att Elvis bara är en biroll i ”Priscilla”

"PRISCILLA"Biografiskt dramaUSA. Av Sofia Coppola. Med Cailee Spaeny, Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk. Längd: 1:53. Från: 7 år. Premiär på bio 1/12.Visa merLinjen...